Magyarországon egyedülálló az újbudai kezdeményezés

Újbuda képviselő-testülete 2023. november 23-án elfogadta a körülbelül tízezer kerületi ellátottat érintő közétkeztetés további fejlesztéséről szóló javaslatot. Ennek köszönhetően a köznevelési és szociális intézményekben szeptemberben elindított menzareform továbbfejlődik. A kétféle menü, valamint a fogyasztói visszajelzési rendszer meghonosításán felül a kerületi minőségi szolgáltatás már decembertől önálló önkormányzati feladatág a lakás- és helyiséggazdálkodáshoz, a parkoláshoz vagy a településrendezéshez hasonlóan. A finanszírozási rendszer igazságosabbá tételével februártól az eddiginél többen, több kedvezményt vehetnek igénybe.

Egyedülálló ösztönzés: 500 forint kompenzáció 
Fontos újítás az az országban egyedülálló kezdeményezés, amellyel a gyermekétkeztetésben a környezettudatosság, illetve a pénzkidobás megelőzése az eddiginél jóval nagyobb hangsúlyt kap. Az észszerű költségcsökkentés jegyében hozott intézkedés lényege, hogy már december 1-jétől, a határidőben lemondott napi étkezések után napi nettó 500 forint kompenzáció jár. Ezzel a tudatos szülők nemcsak a befizetett pénzt kapják vissza, hanem a lemondások után összegyűlt összegeket is. Utóbbi kifizetése alapesetben háromhavonta, egyben valósul meg, vagy pedig abban a negyedévben, amikor a kompenzáció összesített összege eléri a bruttó ötezer forintot, és megtörtént a szükséges igénylőnyilatkozat leadása. Az újítással az önkormányzat terhei is jelentősen mérséklődnek, mert nem kell kifizetni gyerekenként napi több ezer, összességében akár több millió forintot az el nem fogyasztott ételekért. A környezeti terhelés is csökken azáltal, hogy nagyságrendekkel kevesebb étel kerül a szemétbe, feleslegesen. Így a közétkeztetésre fordított évi 5,2 milliárd forintot lehetőség van a minőség folyamatos javítására fordítani a selejt termelése, illetve a felesleges kiadások helyett.

Igazságosabb támogatás 
Az elmúlt időszakban mindenki által megszenvedett infláció miatt az étkezési költségek is megemelkedtek. Annak érdekében, hogy a lehető legtöbb ellátottról tudjon gondoskodni, az önkormányzat az eddiginél több terhet vállal át. Az igazságosabb finanszírozási rendszerrel 2024. február 1-jétől több embernek, több kedvezmény vagy támogatás adható. Az ügyintézés egyszerűsödik: a kitöltött igénylőlap és a jövedelemigazolás már ügyfélkapun keresztül, illetve postai úton, személyesen, vagy akár a hivatalban kihelyezett gyűjtőládákban is leadható lesz.

Új, 360 fokos fogyasztói visszajelző rendszer
Újbuda Önkormányzata számára kiemelten fontos, hogy a kerületi oktatási-nevelési, illetve szociális intézményekben étkezők elégedettek legyenek a kapott ételekkel, valamint a szolgáltatás színvonalával. Az ellátottak visszajelzései elengedhetetlenek a minőség folyamatos javítása érdekében, ezért az új, 360 fokos minőségbiztosítási és fogyasztói visszajelző rendszer részeként a kozetkeztetes@ujbuda.hu e-mail cím mellett, néhány egyszerű lépést megtéve az Újbuda-applikációban, valamint időszakonként az intézményeknél elhelyezett véleményládák segítségével is beküldhetők az észrevételek. Sőt, az ősz eleji jó tapasztalatokat alapul véve rendszeres online elégedettségi kérdőívek kitöltésére is lesz lehetőség. További újdonság, hogy a kerületi óvodákban és iskolákban étkező gyermekek szülei előzetesen meghatározott időpontokban személyesen is megkóstolhatják a gyermekeik ételeit, és azokról véleményt formálhatnak.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support