Körzetről körzetre: interjú Daám Alexandrával

Sorozatunkban Újbuda egyéni önkormányzati képviselői mesélnek munkájukról, értékeikről, prioritásaikról és céljaikról. Ezúttal Daám Alexandra, a 6. választókerület  egyéni képviselője válaszolt kérdéseinkre.

A Nádorligetben találkoztunk. Miért fontos számodra ez a hely?
Azért választottam ezt a helyszínt, mert egy igen komplex közlekedési projektet valósítunk meg itt. Társadalmi egyeztetéssel kezdtük: a lakók e-mailben megküldhették a javaslataikat, majd tartottunk egy közösségi gyűlést. Véletlenül kiválasztott, de korra, nemre, iskolai végzettségre nézve reprezentatív névsorból választottunk ki lakókat, akiket meghívtunk egy két hétvégés fórumra, hogy mondják el véleményüket a Nádorliget közlekedési kérdéseiről. Ennek nyomán készülnek a forgalmi átalakítás tervei. A külföldön már bevett módszernek hála kiderült, hogy az emberek szeretnének gyalogos szempontból biztonságosabb utcákat, kisebb forgalmat és zöldebb környéket, mert a lakópark sajnos a 2000-es évek óta elvárosiasodott. Ez komplex probléma, ezért szükséges ennyi lakossági egyeztetés.

Ezek szerint te ebben hiszel. Az egyeztetésben…
Én úgy indultam neki ennek az egész önkormányzati munkának, hogy egy képviselőnek megvan a lehetősége arra, hogy nagyon sokat egyeztessen a lakókkal, és közvetlen kapcsolatot építsen ki velük. Ezért ezt meg is kell tennie. 

Milyen értékei vannak a körzetednek?
A körzetem eléggé sokszínű, mert nagy területen fekszik: Újbuda-központtól kezdődik, a déli határa pedig a Hengermalom útnál van. Van benne lakóparkos rész, mint az Alíz utca vagy a Nádorliget, a Hengermalom útnál van lakótelep, a Tétényi út felé kertes házas övezet, de ide tartozik a Kopaszi-gát melletti BudaPart nagyberuházás teljes egésze. Nagyon színes demográfia találkozik ebben a körzetben, pont ez a sokszínűség izgalmas benne. És ne felejtsük el a számos rozsdaövezeti területet sem, amelyek sorsa most elég sok vitát gerjeszt a közéletben. 

2019-ben, amikor képviselőnek választottak, mit láttál a legnagyobb kihívásnak a körzetedben?
Nekem az volt a fontos, hogy az apró-cseprő ügyek ne merüljenek feledésbe. A képviselői munkának, a politikának az a természete, hogy mindig a grandiózus dolgokra összpontosít, pedig sokszor tetten érhető, hogy a lakóknak fontosabb, hogy a házuk melletti pad fel legyen újítva, a köztéri szemetes ki legyen ürítve. Mi ezekre összpontosítunk: legyenek varjúbiztos szemetesek, a járda ne legyen töredezett, és apró zöldítéseket tudjunk eszközölni. Nekem egyik kedvenc projektem a Lecke utcai óvoda melletti terület megújítása volt, ahol febontottak egy betonsávot, és beültették növényekkel. Ezek nem nagy dolgok, de  egészségesebb, kellemesebb utcakép fogadja a lakókat. 

A másik célom az volt, hogy nem számítógép mögött bujkáló képviselő akarok lenni, hanem ha van probléma, akkor kimegyek, megnézem, átbeszéljük. Tehát ne e-mailez­getéssel próbáljunk meg kézzelfogható gondokat megoldani, ráadásul a szomszédságomban, hanem legyek ott, és lehessen velem őszintén beszélni. Szerintem nagyon tudatosak az újbudai polgárok, arra vágynak, hogy elmondhassák a véleményüket és formálhassák kerületüket. Egy képviselőnek pedig kutya kötelessége, hogy ehhez minden lehetőséget megteremtsen. Erről szólt a Nádorliget fórum, és minden más beruházás is, ahol kopogtatással, plakátolással vagy facebookos kérdőívezéssel mindig kikértem a lakók véleményét arról, mit szeretnének. Próbálom aktívan keresni a kapcsolatot a lakossággal, mert nyilván nem mindenkinek fér bele az idejébe, hogy megkeressen engem, és nem akarom, hogy elvesszenek az értékes gondolataik.

Mire vagy a legbüszkébb képviselőként? 
A közösségi gyűlés számomra fontos ügy volt, mert nagyon hiszek a részvételi demokráciában, és abban, hogy képviselőként nem én vagyok az, aki a legjobban tudja, mi a megoldás, hanem a lakók kollektív bölcsessége az, ami irányt mutat nekem. Büszke vagyok arra, hogy az ország első ilyen közösségi gyűlését itt, Újbudán, a körzetemben tudtuk lebonyolítani. Kedves számomra a Szerémi úti járdaépítés ügye is. A nádorligeti lakópark­kal szembeni, apró, magánkézben lévő utca kijárata nem volt biztosítva, a lakók nagyot kerültek a Budafoki út felé a macskaköves utcákon, hogy kijussanak a Szerémi úti villamosmegállóba. Arrafelé sok a szociális lakás, így az időseknek nagy nehézséget okozott az áthaladás. Az utca fővárosi tulajdonú területen van, ám sikerült meggyőzni a kerületi vezetést arról, hogy nekünk kell kiépíteni a járdát, és nem azzal foglalkozni, hogy ez kinek az illetékessége alá tartozik. Ez számomra jelentős eredmény volt.

Kicsit tágítsuk a képet. Mi a legmeghatározóbb változás, ami az elmúlt négy évben történt a kerületben?
Szerintem sokkal tudatosabban kezeljük az ide érkező beruházókat, akik irodaházat vagy lakóparkot építenének. Számos esetben sikerült csökkenteni a beépítés mértékét, ahol pedig úgy éreztük, hogy egy hirtelen beépítés infrastrukturális problémákat okozna – például a Szerémi út és a Budafoki út közötti rozsdaövezetben –, ott változtatási tilalmat rendeltünk el. Erre igény is volt, hiszen a lakók egyértelműen kinyilatkoztatták, szuper, hogy fejlődik Újbuda, de azért vannak határok, vagy éppen csak lassítani kell, hogy az épületekhez létrejöhessen az azokat kiszolgáló infrastruktúra. Szerintem ez nagy eredmény. Budapesten egyébként Újbudán van a legtöbb változtatási tilalom alá vett terület. Ide tartozik az is, hogy az önkormányzat településrendezési szerződéseket kötött beruházókkal, amelyben szolgáltatások kiépítését kérte tőlük. 

Maradtak megvalósulatlan terveid? Mit szeretnél megoldani a jövőben? 
Sok ügy van most is folyamatban. Nagyon örülnék például annak, ha a Pilótás játszóteret felújítanánk. Emellett mivel a körzetem erősen urbanizált, szeretnék sokkal több zöld projektet indítani, egészséges utcákat létrehozni, ahol tényleg jó végigsétálni. A Duna-parthoz való hozzáférés elősegítésében is van dolgunk: például a Dürer Kerttől délre található ártéri erdő környékét szeretném látogathatóvá tenni, és a Dürer Kert előtti parkolóra is ráférne egy kiadós zöldítés.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support