Bolgárkertészek előtt tisztelegtek

Emléktáblát avattak a bolgárkertészek tiszteletére november 28-án a Bocskai út és Dávid Ferenc utca sarkán. A gyümölcs- és zöldségtermesztő szakemberek a 19. században építették ki kertjeiket Albertfalva mellett, Dél-Budán több mint 40 holdnyi, azaz 230 ezer négyzetmétert meghaladó területen. A vízrendezés, később az ipar kiépülése nyomán mindinkább visszahúzódtak, végül a mezőgazdaság kollektivizálása és államosítása ellehetetlenítette őket.

Az avatáson dr. László Imre polgármester elmondta, a bolgárkertészek Budapest- és országszerte ismertek voltak, az emléktábla tisztelgés emlékük és a hagyományok előtt. – Újbuda az egyetlen olyan kerület, ahol a Magyarországon bejegyzett összes nemzeti kisebbségnek van önkormányzati képviselete – tette hozzá a városvezető, akinek beszéde után Jancsev Tancso Popgancsev, a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház lelkésze megáldotta az emléktáblát.

Vladimirova Milena, Újbuda Bolgár Önkormányzatának elnöke a bolgárkertészeknek a 19. századi magyar agrárium korszerűsítésében és a magyar étkezési kultúra változásában játszott szerepét méltatta beszédében. Az újbudai bolgár nemzetiségi önkormányzat idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, ennek apropóján az elnök kezdeményezte, hogy a bolgárkertészekről a közeljövőben utcát nevezzenek el a Nádorkert környékén. Az ünnepségen Menyhárt Krisztina, Újbuda Bolgár Önkormányzatának elnökhelyettese és Doncsev Toso író, műfordító is köszöntötte az egybegyűlteket.

A koszorúzáson részt vett Christo Stefanov Polendakov, Bulgária magyarországi nagykövete, továbbá Bocskov Petrov Jordán, Bulgária magyarországi tiszteletbeli konzulja, illetve Újbuda részéről Barabás Richárd és Hintsch György alpolgármester, Nenova Aszenova Eszter bolgár nemzetiségi önkormányzati képviselő, Jankó István nemzetiségi tanácsnok, valamint Szabó László, a kerületi Fidesz–KDNP-frakció vezetője. 

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support