Workshop az USZOSZ-ban az idős nők elleni abúzusról

Az idős nők ellen elkövetett párkapcsolati erőszakról tartott előadást október 27-én dr. Tóth Olga, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének kutatója az Újbudai Szociális Szolgálat (USZOSZ) Keveháza utcai intézményében.

A Budapesti Szociális Szakmatámogatási Hálózat közreműködésével megrendezett workshopra fővárosi intézményekből érkeztek idősek ellátásával foglalkozó szakemberek.

Az USZOSZ az év elején tűzte ki célul, hogy nagyobb figyelmet szentel az idősbántalmazás témájának, idén már több alkalommal is foglalkoztak vele, előadás, illetve podcast formájában.

Egy kutatás Magyarországon 243 ilyen esetről számolt be 79 egészségügyi, szociális és igazságügyi intézmény, valamint a rendőrség részéről érkező információk alapján (ezek a felmérést megelőző öt évben történtek). Az esetek csaknem 75 százalékában több mint egy esztendeje tartott a bántalmazás, egyharmadában a nyugdíjas évek elején kezdődött az abúzus. Az idős nőket többnyire verbálisan és fizikailag is bántalmazták, házastársuk legtöbbször anyagilag is kifosztotta őket. Mint Tóth Olga elmondta, a témát rendkívül nehéz feldolgozni, hiszen az áldozatok nem szívesen számolnak be a történtekről.

Az eseményen jelen volt Bakai-Nagy Zita alpolgármester, aki elmondta, Újbuda Önkormányzata fontos kérdésként kezeli az idősek biztonságát, az Idősügyi Stratégiába is bekerülnek a bántalmazással szembeni önkormányzati beavatkozási lehetőségek, illetve az ezzel kapcsolatos feladatok.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support