Budapest kollégákat keres

150 év cégei keresik a következő 150 év dolgozóit – adott irányt a másfél évszázados jubileumát ünneplő Budapest első állásbörzéjének Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. A 27 ezer munkavállalót foglalkoztató főváros minimum 1000 állást kínáló seregszemléje nemcsak az álláshelyek tekintetében közelíti meg a nagyok kínálatát: több mint 30 fővárosi tulajdonú cég és intézmény ajánl valós pozíciókat a városligeti Biodómban november 10–11. között. A fővárosi vezetőt a célokról és a munkaerőhelyzetről kérdeztük.

Miért van szüksége a budapesti önkormányzatnak saját állásbörzére? Nagy az elvándorlás, illetve a munkaerőhiány a fővárosnál?
Egyrészt azért, mert ilyen még nem volt. Másrészt a Fővárosi Önkormányzat munkatársai a szociális gondozástól a buszvezetésen át az állatkerti oroszlánok etetéséig változatos feladatokat látnak el. Éppen ezt szeretnénk megmutatni: ha valaki a fővároshoz jön dolgozni, kitárul előtte a világ, hiszen számos területhez hozzáférhet. Az önkormányzat által fenntartott cégeket és intézményeket „Budapest-családként” is emlegetjük a családtagok közötti jó együttműködés miatt, erről is szerezhetnek tapasztalatot az állásbörzére érkezők. Természetesen az is tény, hogy több területen komoly kihívást jelent számunkra a munkaerőhiány, ezért is írtuk a plakátokra, hogy ezer embernek bármikor tudnánk munkát adni, annyi az üres munkakör. Jelenleg több területen csak túlóráztatással tudjuk megoldani a feladatok elvégzését, az ideális munka-magánélet egyensúly megteremtéséhez több ember kell. Elsősorban budapestiek és az agglomerációban élők jelentkezését várjuk, ugyanis fontosnak tartjuk, hogy a hiányt hazai munkaerő-tartalékból pótoljuk, és ne legyen szükség arra – amit például a közösségi közlekedésben egy külső szolgáltató részéről láthattunk –, hogy harmadik országból kölcsönzött munkaerővel töltsük fel az üres álláshelyeket.

Honnan hiányzik a legtöbb munkaerő?
Ilyen terület a közösségi közlekedés, de folyamatosan keresünk többek között fizikai  dolgozókat a Budapesti Közműveknél (BKM). Mérnöki területen számos pozíció vár gazdára, például a Fővárosi Vízműveknél vagy a közigazgatás terén: a Fővárosi Önkormányzat Városüzemeltetési Főosztálya is szeretne több mérnököt látni a soraiban. A főváros pályakezdőknek ideális belépési pont a munka világába, hiszen megismerhetik egy nagyváros működését, és ha hosszabb távon kitartanak mellettünk, rengeteg területen szerezhetnek értékes tapasztalatot. Az érdeklődőknek fontos tudni, hogy Budapest igyekszik jó foglalkoztatóként működni, ezért a szakszervezetek partnereink és nem ellenfeleink. Kötöttünk többéves, 2024-ig tartó bérmegállapodásokat, igyekszünk kollektív szerződéseket kötni, illetve bővíteni ezek hatályát. Legfőbb célunk pedig az, hogy a Budapest-pótlékot a Budapest-család minden dolgozójára kiterjesszük, és egységes elv szerint adjuk. (A Budapest-pótlék a fővárosi cégnél vagy intézménynél dolgozóknak meghatározott szolgálati idő felett adott, a minimálbérhez viszonyított egyszeri juttatás, mértéke a szolgálati idő szerint alakul – a szerk.) Mindegy tehát, hogy valaki vízművesként kezdett, később FKF-es lett, aztán átment a BKM-hez – családon belül maradt, tehát járni fog a pluszjuttatás a ledolgozott évekért.

A pályakezdőkön és a tapasztalt munkavállalókon kívül kikre számítanak még?
Gyakornoki programokat indítunk azzal a céllal, hogy megtaláljuk azokat, akik eddig nem gondoltak arra, hogy a közigazgatásban dolgozzanak. Ilyen a romák számára kiírt program, vagy a Városdiplomáciai Akadémia és a Városkormányzási Akadémia – ezek olyan képzőhelyek, ahonnan a jövő önkormányzati vagy fővárosi céges dolgozói kerülhetnek ki. Nagy erősségünk, hogy Budapest 150 éve működik, és azt gondolom, a következő 150 évben is működni fog.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support