A jövőt fürkészi az idei ARC

Mire készülsz? – ezzel a felütéssel hirdették meg a szervezők a 23. ARC közérzeti plakátpályázatot, amelyre több mint 700 alkotó nevezett. Az ARC-nak negyedik esztendeje ad otthont a Bikás park, itt nyitották meg múlt héten az idei kiállítást, amely arra kereste a választ, mit tartogat számunkra a jövő, és hogyan készülünk rá személyesen. A pályázók reagáltak az év olyan slágertémáira is, mint a megélhetési válság, a drágulás, az oktatás lezüllesztése vagy a gombamód szaporodó akkumulátorgyárak.

„Vannak, akik szerint a mesterséges intelligencia átveszi a hatalmat, és rabszolgasorba juttatja az emberiséget. Vannak, akik szerint ropira sülünk, és az ezzel járó népvándorlás irtja ki a fél emberiséget. Mások telket vesznek a Marson, nukleáris háborúra vagy pusztító világjárványra készülnek. És vannak, akik tojnak az egészre, és jól bevásárolnak a hétvégre valami akciósat.” A pályázati téma bevezetője érzékletesen vázolja fel a manapság ránk zúduló szorongásdömpinget, a plakátok pedig ebből az alapérzésből keresnek kiutat, erre mutatnak be reakciókat.

Az idei felhívás a főváros 150. születésnapja tiszteletére kiegészült a Budapest 150 ARC+ pályázattal, amelynek szintén a „Mire készülsz” a hívószava. A régi ARC-rajongó, Karácsony Gergely főpolgármester a megnyitón arról beszélt, hogy egy bizonytalan világban a politika mindig egyszerű válaszokat ad a bonyolult kérdésekre, ami továbbmélyíti a válságot. Bonyolult kérdésekre ugyanis csak bonyolult válaszok léteznek. A kiállítás szerinte ma is nevettetve vagy ijesztően próbálja felrázni a közvéleményt, miközben társadalmi diskurzusokat hoz létre.

– Minél nagyobb a társadalmi nyomás, annál keményebbek a plakátok – állapította meg az ARC egyik alapítója, Geszti Péter, majd úgy folytatta: nem vesztették el a humorukat, ám már ritkán nevetnek ezek a plakátok. Hangsúlyozta, az ARC nem politikai képződmény, hanem független fórum, amelyen keresztül az emberek elmondják, mit gondolnak a világról. – Azt is elmondhatják, ha jól bánnak velük. A plakátok azt üzenik, azért mert nem értek veled egyet, még nem gyűlöllek – tette hozzá Geszti. 

A szakmai zsűri Gallay-Nagy Krisztina Útmutatás kezdőknek című plakátjának adta a harmadik díjat, amely lépésről lépésre szemlélteti, hogyan válik egy fiatal meleggé, ha kibont egy lefóliázott, nyomokban LMBTQ-szereplőt is tartalmazó ifjúsági könyvet. Hajsz Tibor Súgd a fülembe azt című ezüstérmes alkotása az élelmiszer-vásárláskor az elszálló árak miatt fellépő spórolási kényszert jeleníti meg. A legjobb ARC-plakátot 2023-ban Nagy Borbála készítette Oktatáspártiak címmel, amely a kormánypropaganda „Háborúpártiak” feliratú plakátját karikírozza: ellenzéki politikusok helyett elszánt kisiskolások néznek le róla. A leginkább elborzadást kiváltó plakátot elismerő Borz Díjat idén Sipos Zoltán Vissza című műve érdemelte ki ’56-ot megidéző lyukas nemzeti lobogójával, amelynek a közepére visszavarták a régi, vörös csillagos, búzakalászos magyar címert (Sipos Zoltán az ÚjbudaTV operatőr-vágója). Barabás Richárd alpolgármesteri különdíját Horváth Luca Putyin játszótere című képe kapta, Újbuda különdíját pedig Gyarmati Fanni Itt élned, halnod című alkotásának ítélték oda, amely a magyarok hazájukért vállalt felelősségére hívja fel a figyelmet.

T .D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support