Tovább növekedne a kormányzati elvonás

A kormányzati elvonásokról, illetve a felújított Lánchíd sorsáról kérdezi meg a budapestieket a Fővárosi Önkormányzat a június 11-éig tartó, Budapesti Lakógyűlésnek hívott szavazáson.

A Budapesti Lakógyűlésen a főváros 14 évesnél idősebb, budapesti lakcímmel vagy tartózkodási címmel rendelkező polgárai vehetnek részt. A szavazáshoz szükséges egyedi azonosító kódot névre szóló levélben kapják meg az érintettek. A leveleket az önkormányzati dolgozók viszik ki a postaládákba – a Magyar Posta sokkal drágább lett volna –, a folyamatot a lakogyules.budapest.hu weboldalon lehet nyomon követni (lapzártánk idején a XI. kerületben még nem ért véget a kézbesítés). A Budapesti Lakógyűlés összköltsége 100,5 millió, levelenként 72 forint (a kormány legutóbbi nemzeti konzultációja esetében ez 2,7 milliárd, levelenként több mint 300 forint volt).
A szavazófelület május 4-én nyílt meg a Budapesti Lakógyűlés említett honlapján, a polgárok egyéni azonosító kódjukkal itt vagy személyesen a Főpolgármesteri Hivatal ügyfélszolgálati irodáján tudnak válaszolni a Budapestet sújtó elvonásokra és a Lánchídra vonatkozó kérdésekre.

Kormányzati elvonások
Amióta a Fővárosi Önkormányzatnak ellenzéki vezetése van, a kormány egyre több pénzt von el a Fővárostól. A legnagyobb mértékű elvonás (az úgynevezett szolidaritási hozzájárulás – a szerk.) összegét pár év alatt több mint tízszeresére emelte a kormány. Tarlós István főpolgármesterségének utolsó teljes évében még 5 milliárd, idén már 58 milliárd forintot kellene fizetni.

Mi lenne igazságos?
Ha a jelenlegi városvezetés is csak annyi elvonást fizetne, mint az előző?
Ha maradna a több mint tízszeresére emelt kormányzati elvonás?

A közösségi közlekedés működtetése
Miközben a közösségi közlekedésre másfélszer többet költünk, mint az előző városvezetés, nem emeltük a bérletárakat, sőt, ingyenessé tettük az utazást a 14 év alattiak számára, a kormányzati elvonások miatt a Főváros nem tudja minden költségét kifizetni. Döntenie kell, hogy vagy a kormányzati elvonások befizetését függeszti fel, vagy csökkenti a járatok számát a közösségi közlekedésben, tehát kevesebb buszt, metrót, villamost működtet.

Mit tegyen a városvezetés?
Függessze fel a kormányzati elvonások befizetését?
Csökkentse a járatok számát a közösségi közlekedésben?

A Lánchíd felújítása
A Főváros a súlyos pénzügyi megszorítások ellenére is felújítja a Lánchidat. A kormány határozatában vállalta, hogy 6 milliárd forinttal hozzájárul a beruházáshoz. Bár a felújítás hamarosan kész, a kormány még egy forintot se küldött.

Mit kellene tennie a kormánynak?
Vállalásának megfelelően járuljon hozzá a Lánchíd felújításához?
Vonja vissza határozatát, és ne adjon pénzt a felújításra?

Közlekedés a Lánchídon
A Lánchídon a felújítás előtt jelentősek voltak a dugók, hiszen a híd és a környezete nem ekkora forgalomra volt tervezve. Jelenleg a taxik és kétkerekűek mellett csak a buszok hajthatnak rá, ezek most sokkal sűrűbben és dugók nélkül közlekednek. A felújítás végeztével hamarosan a gyalogosok is újra átkelhetnek a hídon.

Milyen legyen a közlekedés a Lánchídon?
Továbbra is sűrűn és dugók nélkül járhassanak a buszok?
Legyen a felújítás előtti, a jelentős dugók ellenére?

A Budapesti Lakógyűlés kérdéseinek megfogalmazása óta a kormány benyújtotta a 2024. évi költségvetés tervezetét, amelyből kiderül, hogy jövőre 75 milliárd forintot vennének el Budapesttől szolidarítási hozzájárulás címén – ez a 2018. évinek a tizenötszöröse. A Budapestnek járó állami normatíva az idei 33 milliárd forintról csupán 34,5 milliárdra nőne, vagyis az inflációt figyelembe véve reálértéken valójában csökkenne a támogatás. Mindent összevéve idén Budapest 25 milliárddal támogatta a kormányt, jövőre több mint 40 milliárd forinttal kellene Karácsony Gergely főpolgármester múlt heti közleményében hangsúlyozta: Budapesttől a kormány annyi pénzt akar elvenni, amiből 82 napig működik a város. A Budapest-ellenes politika nemcsak igazságtalan, hanem törvénytelen is – mutatott rá a főpolgármester, aki már korábban jelezte: az önkormányzatok nettó bevételének elvonása alaptörvénybe ütközik, ezért a főváros vezetése a közigazgatási bírósághoz fordul. Ugyanezt a szándékot jelezte Wittinghof Tamás, Budaörs független polgármestere is.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support