Újbudai világcsúcs a Szervátültetettek Világjátékán

A Szervátültetettek Világjátékán, tizenegy sportág különböző korosztályokban megrendezett viadalán összesen 18 arany-, 24 ezüst- és 18 bronzérmet szereztek magyar sportolók.

A 45 ország részvételével Perthben megrendezett világjátékon 19 vese-, hét máj-, három csontvelő- és három szívátültetett sportoló vett részt a Magyar Szervátültetettek Szövetsége válogatott csapatában: a sportolók tizenegy sportágban mérték össze erejüket (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, squash, tenisz, tollaslabda, úszás, virtuális triatlon). A legjobb eredmények az úszásban, az atlétikában, az asztaliteniszben és a bowlingba születtek, de a petanque is hozott aranyérmet.

Az újbudai Mihálovits Tamás súlylökésben világcsúcsot döntött. A 48 éves atléta veleszületett policisztás betegsége miatt 2015 óta veseátültetett. A sikeres szervátültetés után kezdett el dobóatlétikával foglalkozni, edzője, Pethő Ferenc vezetésével fejlődik azóta is hétről hétre. 2018-ban már részt vett a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságán, ahol megszerezte az Európa-bajnoki címet, majd 2019-ben a Szervátültetettek Világjátékán világcsúccsal lett két dobószámában is világbajnok. Akkor azt mondta, „szeretném, hogy a jövőben két-három korosztályban is az én nevem álljon a világcsúcsok mellett, olyan eredménnyel, ami tekintélyt parancsol”.

Az idei világjáték első atlétikai versenynapján a nemzetközi mezőnyben is óriásként ismert versenyző (205 cm/123 kg) súlylökésben nemcsak abszolút győztes lett, hanem saját korábbi világcsúcsát megjavítva állt a dobogó tetejére. Az atlétika második napján gerelyhajításban a 4. helyen végzett, majd diszkoszvetésben megvédte világbajnoki címét.

Mihálovits Tamás így a 2023-as ausztráliai világjátékot két aranyéremmel zárta, és elérte a számára rendkívül fontos célt, a súlylökés új világcsúcsát.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support