Rozsda marja Újbudát: újabb területen kezdődhet óriási ingatlanberuházás

Azonnali hatállyal rozsdaövezeti akcióterületté jelölte ki a kormány Újbudán a Fehérvári út–Galvani út–Szerémi út–Barázda utca közti területet, amely ma az Indotek Csoporthoz tartozik. A múlt csütörtökön érvénybe lépett, Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett döntés értelmében a most három kerületben kijelölt akcióterületeken változtatási tilalom nem alkalmazható, ez vonatkozik a folyamatban lévő ügyekre is. A rozsdaövezetekben megvalósuló beruházásokhoz egyszerűbb megszerezni az építési engedélyt (amibe az önkormányzatoknak amúgy sincs beleszólásuk), emellett ezekre időkorlát nélkül vonatkozik az ötszázalékos áfa, melyet a lakások vevői vissza is igényelhetnek. A rendeletet korábban társadalmi egyeztetésre bocsátották, sajtóbeszámolók szerint Újbuda Önkormányzata és a helyi civilek tiltakoztak az átminősítés ellen, amellyel bármekkora épületet felhúzhatnának a területen, közben az önkormányzatnak kellene gondoskodni zöldfelületről, oktatási intézményekről, orvosi rendelőről.

– Orbán Viktor ismét figyelmen kívül hagyta az újbudaiak érdekeit és akaratát – közölte László Imre polgármester. – Újabb lakóparkot, mintegy 800 lakást és 70 ezer négyzetméternyi irodát építhet egy kormányközeli cég, noha a területere 2025 végéig változtatási tilalmat hirdettek. Szakértők szerint ennyi új beköltözőt már nem bír el a kerület, ráadásul a beépíteni kívánt terület a főváros legnagyobb átszellőző légcsatornájának közelében fekszik, ahol egybefüggő zöldterületet kellene létrehozni. Újbuda Önkormányzata minden lehetséges eszközzel harcolni fog a túlépítés ellen és a zöldítés mellett – hangsúlyozta a polgármester.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support