Megszűnik a sérült gyerekek őrmezői iskolája, de ez jó hír

A sérült idegrendszerű, nem beszélő gyerekeket kommunikálni tanító speciális iskola fenntartója, a Bliss Alapítvány szerint az iskolai keretek szűkítették a hozzáférést szolgáltatásukhoz, ezért az megszűnik. Szélesebb szolgáltatási palettán több gyermeket tudnak majd fejleszteni.

Az őrmezői Bóné András Kommunikációs és Fejlesztő Iskola egyedülálló az országban, mivel elsőként kezdett augmentatív és alternatív kommunikációt tanítani központi idegrendszeri sérült, nem beszélő és súlyosan mozgáskorlátozott gyermekeknek és fiataloknak, hogy ők is kommunikálni tudjanak speciális eszközök, képek, jelek segítségével. – Mindenkihez egyedileg találjuk meg a kommunikációs útvonalat, amivel az adott gyerek képes a külvilággal kapcsolatot teremteni – magyarázta Trexler Erik, a Bliss igazgatója. Ilyen a jelnyelvhez hasonló gesztusnyelv, vagy a táblagép, amellyel a gyerek kimondatja gondolatait, de van, aki csak képekkel tud kommunikálni: kártyákra mutatva jelzi, mit érez, és testi szükségleteit is így fejezi ki. A 35 esztendeje működő Bliss Alapítvány nemcsak azon kevesek közé tartozik, amelyek komplex fejlesztést képesek nyújtani, de az egyetlen olyan módszertani központ az országban, ahol a gyógypedagógusok alternatív kommunikációt tanulhatnak.

Pénzhiány és reszketés
Az őrmezői speciális intézmény léte először 2021-ben került veszélybe, egymás után bicsaklottak meg az alapítvány finanszírozási lábai. Ehhez érdemes tudni, hogy az állam – lévén szó alapítványi iskoláról – működési költségeket nem finanszíroz náluk, csak a pedagógusbéreket állta, a többit adományokból, pályázatokból fedezték. Kezdetben a csökkenő pályázati lehetőségek, majd a Covid-válság apasztotta el a forrásokat, 2022-ben pedig a minisztérium közölte: a Bóné András Kommunikációs és Fejlesztő Iskola nem kap többé állami támogatást. A Klebelsberg Központ saját hatáskörbe vonta volna a gyerekek ellátását, de ez állami gondozásba adással és egyéb, a szülők szerint borzalmas megoldásokkal járt volna. Mindannyian reménykedtek az alapítvány fejlesztésében, amely eleinte néhány tízezer forintos tandíj beszédesével hidalta át a problémát, de hamarosan akkorára nőtt a hiány, hogy a szülőknek havi 156 ezer forintot kellett volna fizetniük, ami jócskán meghaladta anyagi lehetőségeiket. Akkor egy magáncég nagylelkű felajánlása (15 millió forint) mentette meg az odajáró tanulókat, akik így befejezhették a tanévet.

Kevesebb iskola, több tanuló
Az alapítvány vezetése idén mégis úgy döntött, felszámolja az általa fenntartott iskola jogi kereteit, és visszatér eredeti működéséhez, amikor közvetlenül nyújtott fejlesztést a gyerekeknek. – Felismertük, hogy sokkal nagyobb az érdeklődés a módszerünk iránt, mint amit le tud fedni az iskola. A gyerekek gyakorlatilag semmit nem fognak megérezni, a tanulócsoportok ezután is változatlan formában, ugyanabban az iskolaépületben tanulhatnak tovább, csak már nem a köznevelés rendszerében – mondta el az igazgató. Korai fejlesztéssel is bővítik szolgáltatásaikat, az eddig is működő műhelymunka és munkarehabilitáció pedig továbbra is kiváló lehetőség marad arra, hogy a nem beszélő fiatalok megtanuljanak társadalmilag hasznos munkát végezni. Egy súlyosan, halmozottan fogyatékos diákjuk például megtanult programozni és weboldalt készíteni, azóta ő az alapítványi honlap fejlesztője és karbantartója.

A váltással az ellátottak köre is bővül: míg iskolai keretek között 6–23 éves korig tudtak ellátni fiatalokat, mostantól hároméves kortól felső korhatár nélkül fejleszthetnek akár 40 éves klienseket is. Azzal pedig, hogy az alapítvány szélesre tárta kapuit, jelentős érdeklődést váltott ki. – Már most az egész ország területéről érkeznek jelentkezők, szeptembertől Győrből, Szombathelyről, Székesfehárvárról is heti rendszerességgel fognak hozzánk járni kliensek – tette hozzá Trexler Erik.

Névre szól a támogatás
A Bliss Alapítvány új támogatási rendszert is bevezet: az adományozó cégek ezentúl közvetlenül finanszírozzák az érintettek fejlesztését. A szponzor egy adott gyermek éves fejlesztését vállalhatja fel, személyesen is megismerheti őt és fejlesztési programját, az időszak végén pedig beszámolót kap arról, hogy az általa támogatott kliens honnan indult, és hová jutott. – Rengeteg család jelentkezik hozzánk, ám az utazás, főleg vidékről, igen költséges, ehhez nagy szükség van adományokra. Az alapítvány azon dolgozik, hogy ne legyen olyan hozzánk forduló gyermek, aki anyagiak hiányában nem jut kommunikációs fejlesztéshez – fogalmazott a Bliss vezetője.

Török Dániel

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support