Tücsökszelet és házhoz menő állatorvos – Újbudai startup verseny

Tücsökből készült proteinszelet, házhoz menő állatorvosi ügyelet applikációja és fogszabályozó szoftver. Az Újbudai Hallgatói Startup pályázaton induló egyetemisták aktuális kihívásokat tükröző ötletekkel lepték meg a zsűrit. A legjobb négy fejlesztő csapat egy-egy millió forint támogatással és egy évig tartó mentorálással vághat bele vállalkozásába.

Újbuda nyolcadik éve megrendezett start­up pályázatán szokás szerint a budapesti felsőoktatási intézmények 35 év alatti hallgatói indulhattak egyéniben vagy maximum ötfős csoportban; előnyt jelentett, ha a vállalkozás a XI. kerületben jön létre, vagy itt fog működni. A felhívásra idén 15 csapat jelentkezett kezdeti fázisban lévő ötlettel, a zsűri pedig azt a hetet válogatta be a döntőbe, amely valós eredményeket, kísérleti fázist, illetve termékközeli állapotot tudott felmutatni.


A startup verseny célja, hogy növelje az egyetemi hallgatók vállalkozás iránti érdeklődését és erősítse a vállalkozói kultúrát. – A résztvevők idén az egészségügybe, az élelmiszeriparba, a sportba és az oktatásba fektetnének tudást, amely iparágakban Magyarország kiváló szellemi tőkével és erőforrásokkal rendelkezik, nem úgy, mint az akkumulátorgyárak esetén – jegyezte meg köszöntőjében Erhardt Attila alpolgármester.
– Azt üzenjük a fiataloknak, érdemes belefogni tudásalapú vállalkozásokba, mert egy cég Magyarországon is lehet sikeres piaci alapon – mondta el Moll János, a kezdő vállalkozók képzésével foglalkozó Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Egyesület elnöke. Ugyanakkor hozzátette, talán a válságokkal küzdő, kevésbé vállalkozóbarát magyarországi környezet hatására ezúttal kevesebben jelentkeztek. Egyre több a hasonló verseny az országban, a gyakorlatban azonban kevés újdonságot hozó, valós terméket felmutató, releváns vállalkozás képes megtapadni a piacon. Ebben a mezőnyben az újbudai pályázatból kinőtt startupok jobban állnak: a 2014-ben alapított verseny első két évében indulóknak a fele ma is sikeres, működő vállalkozás. Ilyen például az egészséges zöldség-gyümölcs termelő Bedrock farm vagy a Munch ételmentő vállalkozás.


Az idei versenykiírás a jövőorientált, fejlett technológiai tudást igénylő vállalkozások irányába mozdult el. A Nextdoorvet nevű cég házhoz menő, 24 órás állatorvosi ügyeletet végez, a Ceph Assist szoftver a fogorvosoknak segít digitális kezelési tervet készíteni. A Gellit egy innovatív hidrogénalapú termék, amely természetes trágyából készül, és gélállagánál fogva hosszú távon képes vizet és tápanyagokat adni a mezőgazdaságban termelt növényeknek. A Voovo applikáció a digitális kártyákkal való tanulást segíti, a CricksFarm pedig egy rovarfehérjét előállító tücsökfarm, amely terület-, takarmány- és víztakarékos módon állít elő emberi fogyasztásra alkalmas tücsöklisztet és ebből készült fehérjeszeletet. A Microcosmic Lab prémiumedzéseket és sportdiagnosztikai szolgáltatásokat nyújt, a Phymagic szoftverrel pedig élmény lehet a fizika megtanulása.


T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support