A vártnál jóval hamarabb megtérülhet a beruházás – Már működnek a napelemek a Nyékiben

Havonta egymillió forint rezsiköltséget takarít meg a Nyéki Imre Uszoda azzal a 152 nap­­elem­mel, amely telepítését tavaly az utolsó pillanatban, a napelemprogram kormányzati leállítása előtt sikerült megpályázni. Mivel az üzemeltető sportcég már a rezsiválság előtt elindította korszerűsítési projektjeit, a leggyorsabban tudott energiaprofilt váltani a budapesti kerületek között.

A Nyéki Imre Uszodába járók mostantól egy QR-kód leolvasása után a mobiljukon, illetve egy kihelyezett monitoron kísérhetik figyelemmel, éppen mennyi energiát termelnek a napelemek, illetve mennyit használ el vagy tölt vissza a hálózatba az 50 kW-os ipari inverter. – Már a 2020-as Covid-évben elkezdtük tervezni a beruházást, akkor 15 éves megtérülési idővel lehetett számolni. Az energiaárak megtízszereződése miatt azonban (1 kWh áram ára 25 forintról 250 forintra nőtt) a nap­elemvásárlás mindössze 2,5 esztendő alatt megtérühet – számolt be Simon Károly, az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. ügyvezetője. A napelemes rendszer az uszoda villamosenergia-felhasználásának 10 százalékát képes megtermelni, ami a havi átlag 10 milliós áramszámlából 1 millió forint megtakarítást eredményez.


– Tavaly ősszel azt a célt tűztük ki, hogy se óvodát, se sportlétesítményt, se kulturális teret ne kelljen bezárni. Ez sikerült is, mert előre gondolkodunk és terveztünk – mondta el az átadáson László Imre polgármester. – Mivel a sportlétesítmények jelentős mennyiségű energiát használnak fel, a Gabányi László Sportcsarnokra is hamarosan felkerülnek a napelemek, és a közelgő óvodafelújítások alapját is energetikai korszerűsítések képezik – tette hozzá Bakai-Nagy Zita. Az alpolgármester hangsúlyozta, minden önkormányzati fenntartású létesítményben elősegítik az energiafelhasználás csökkentését, köztük a 100 milliós rezsitételt jelentő hivatali épületekben is.


A zöldenergia uszodai alkalmazása az anyagi mellett környezetvédelmi szempontokat is szolgál: a napelemrendszer havonta két tonnával csökkenti az épület szén-dioxid-kibocsátását. Mivel a Nyékiben folyamatos az áramfelhasználás, a napenergiát közvetlenül és azonnal elhasználják, tehát szinte semennyit nem táplálnak vissza a hálózatba – ez a megújuló energia leghatékonyabb felhasználási módja. Az uszoda energetikai korszerűsítése a légtechnika és a vízgépészet megújításával folytatódik a nyáron.
T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support