Nemzetközi kulturális ifjúsági program Újbudán

Februárban zárult a TIME4EU nevet viselő 8 ország részvételével zajló Európai Unió által támogatott ifjúsági és kulturális eseménysorozat.

A projekt magyarországi partnereként Újbuda Önkormányzata a hazai találkozónak a „Europe is ART” (Európa művészet) címet adta, mivel a résztvevő fiatalok és ifjúsági szakemberek a program során a művészet különböző formáinak eszközein keresztül tehettek szert az aktív állampolgársággal, társadalmi részvétellel, a közösségépítéssel és nemzetközi együttműködéssel kapcsolatos újszerű tapasztalatokra, ismeretekre.

A több állomásos, tematikus kezdeményezés célja egyebek közt a nemzetközi együttműködések erősítése, a társadalmi kirekesztettség veszélyének csökkentése, helyi és európai kezdeményezések és programok megismerése és elterjesztése, valamint az euroszkepticizmus csökkentése.

Az újbudai eseményen Barabás Richárd alpolgármester rendhagyó megnyitóját követően a résztvevők tájékoztatást kaptak többek között az „Urban Innovative Actions” (UIA) elnevezésű európai uniós program újbudai megvalósításáról, valamint a kerület ifjúságpolitikai aktualitásairól és terveiről.

Az előadásokat és a formális részeket követően a két nap során több, a nem-formális tanulás módszertanán alapuló workshopokra került sor, melyeknek a Bartók Béla úti újbudai ifjúsági közösségi tér adott otthon.

A programelemek érintették a fiatalok társadalmi részvételének és aktív állampolgárságának kérdését, a közösségépítés egy különleges gyakorlatát a LEGO kockák használatával, zenei tradíciók és azok nemzetek közötti összekötő erejét, valamint az európai kávéházi kultúrát és annak irodalmi, építészeti és közösségfejlesztő aspektusát. Ez utóbbihoz kapcsolódva a Hadik kávéházban elköltött ebédet követen az ifjúsági találkozó zárásaként a résztvevők gyalogos, majd hajós városnézésen ismerkedtek meg Újbuda és Budapest főbb látnivalóival.   

A rendezvényen Bulgária, Görögország, Írország, Lengyelország, Olaszország, Spanyolország és Szlovénia ifjúsági szakemberei, valamint Újbuda Önkormányzatának munkatársain túl az Újbudai Ifjúsági Kör néhány lelkes fiatal tagja is részt vett.

A projektben résztvevő partnerországok a közel egy éves program során az újbudaihoz hasonló tematikus eseményeket szerveztek a megfogalmazott célok elérése érdekében, tovább erősítve a felek közötti együttműködést. A záróeseményen a résztvevő országok prezentálták a projekt során összegyűjtött tapasztalataikat és ötleteiket. A 3 fős újbudai küldöttség kiemelkedő pontszámokat kapott az értékélés során, amelynek köszönhetően az élmezőnyben végeztek.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support