Őrzik az alapító örökségét – Bűvös szék a Karinthy Színházban

Olt Tamás rendezésében mutatta be Karinthy Frigyes komédiáját a Karinthy Színház március 10-én. A színház alapítójának halála óta A bűvös szék az első Karinthy-darab, ami színpadra került.

Karinthy Frigyes A bűvös szék című egyfelvonásosa a szabadalmi ügyek hivatalában játszódik: az államtitkár folyton kidobatja a zseniális feltalálót, Géniuszt, kizárólag felesleges és ostoba találmányokat támogat. Géniusz megelégeli a méltatlan bánásmódot, és megalkotja a bűvös széket, amelyet egyenesen az államtitkár irodájába visz. Aki a székbe ül, kénytelen-kelletlen az igazat mondja…


Olt Tamás az intézmény ügyvezető igazgatója a bemutató előtt Kern András szavait idézte: „színésznek lenni este 6–7 között a legidegőrlőbb állapot”. – Egy premier előtt mindenki izgul – tette hozzá. A rendező küldetésének tekinti a színházalapító örökségének megőrzését; Karinthy Márton 2019-ben bekövetkezett halála óta ez az első Karinthy-bemutató. Az eredeti egyfelvonásos, a mutyikról, korrupcióról szóló etűdsor, amelyet Olt Tamás és Selmeczi Bea dramaturg dolgoztak át egész estés produkcióvá – így Olt Tamás szerint ez „kvázi ősbemutató” –, de a lényeg sértetlen maradt. Az igazgató hozzátette: egy jó mű mindig aktuális, száz esztendővel a megírása előtt és után is. – Az előadás színészeinek egyik legfontosabb célja, hogy a nézőtéren mind­egyik hely bűvös szék legyen – mondta.


A színház hagyományaihoz híven az előadásban vendégművészek is megjelennek, többek között Kubik Anna, aki a jóhiszemű miniszterasszonyt játssza. A kerületben élő színésznő úgy véli, az elmúlt évek történései – járvány, gazdasági nehézségek – „elszomorították” az embereket, ezért most különösen nagy szükség van a nevetésre. A másik vendég, Galló Ernő a marosvásárhelyi színházból érkezett, ő a korrumpálható államtitkárt alakítja, aki rajong a Balázs Andrea által megformált divatmániás feleségéért. A múlt század húszas éveiben született komédia egy zseniális feltaláló fricskáján keresztül állítja pellengérre a kor korrupt hivatalnokait, a hűtlen asszonyt és a csaló orvost. Továbbá a 14 éve kerületben lakó Köleséri Sándor  játssza az amerikai nagykövetet szerepét. Az előadás végén újabb csavar következik, amelyben a játszó színészek is leleplezik magukat.


A bűvös székben a már említett színészek mellett Fejszés Attila, Németh Gábor, Karácsony Gergő, Sóvári-Fehér Anna és Móré Viktória játszik.
T. K.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support