Átadták a Pro Urbe és a Pro Communitate díjakat – Elismerések szociális és kulturális tevékenységekért

Idén is az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére szervezett ünnepségen osztották ki a Pro Urbe Újbuda és a Pro Communitate Újbuda elismeréseket. A díjak átadása előtt László Imre polgármester köszöntötte az egybegyűlteket.

– Mindenkinek megvan a maga eszköztára és mozgástere, hogy saját mikro vagy tágabb lakókörnyezetét, Újbudát, az országot jobbá tegye – mondta a városvezető. Példaként említette a 60+ programot, amely több ezer kerületi időst karol fel: a szociális terület évtizedeken keresztül folytatott koordinálása olyan tevékenység, amelyért érdemes kimutatni a hálát a Pro Urbe Újbuda kitüntetéssel.


László Imre szavai szerint „nehéz egy városrészt életben tartani, közös zászlóra tűzni a kultúrát, mozgósítani több száz embert, valamint egy felelősen gondolkodó, az élhetőbb jövőért tenni akaró közösséget szervezni. Az önkormányzat a Pro Communitate Újbuda kitüntetéssel mond mindezért köszönetet”.


Az elismeréseket László Imre, valamint Erhardt Attila alpolgármester adta át. A Pro Urbe Újbuda díjban azok részesülnek, akik a kerület érdekében, annak fejlődéséért, az életkörülmények javításáért végeznek maradandó munkát. Idén Győrffyné Molnár Ilona, a Polgármesteri Hivatal nyugdíjazott igazgatója kapta ezt a kitüntetést, a köznevelésért, egészségügyért, szociális területért, valamint a sport- és a kulturális életért végzett négy évtizedes munkássága elismeréseként.


Ezt követően Barabás Richárd alpolgármester részvételével adták át a Pro Communitate Újbuda díjat, amely egyebek között a városrészek közössége, a kulturális javainak gyarapítása érdekében kifejtett kimagasló munkáért adományozható. Jáki Mónika, a Bartók Boulevard Egyesület főtitkára a brand országos népszerűsítéséért, valamint az „Eleven” programok szervezéséért kapta meg az elismerést. A KörTér (Környezettudatosak Tere Újbudán) szervezet nevében Szécsi
Ilka vette át az elismerést a kerületi lakosok környezettudatos szemléletének kialakítását segítő programok szervezéséért. Az eseményen részt vett többek között Bakai-Nagy Zita alpolgármester, Tóth Endre országgyűlési és számos önkormányzati képviselő is.


Az ünnepségen fellépett a Petruska & Maszkura, a formátum dalai a Felül a gálya című produkcióhoz készültek. Az utazó előadást Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából hozta létre Petruska András dalszerző-énekes-gitárvirtuóz, Bíró Szabolcs „Maszkura” énekes-harmonikás és Kathy Zsolt színész-rendező.
T. K.

Koszorúk március 15-én
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelgett Újbuda Önkormányzatának vezetése. László Imre polgármester, Bakai-Nagy Zita, valamint Barabás Richárd alpolgármester a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából először Irinyi János vegyész szobrát koszorúzták meg a Lágymányosi utcában. Irinyi Jánost a biztonsági gyufa forradalmasítójaként tartják számon, de az 1848-as eseményekben is szerepet játszott: a legenda szerint a forradalmárok 12 követelését ő szövegezte meg, majd küldte el Pestre. A Batthyány-kormány idején az állami gyárak főfelügyelője volt, Kossuth Lajos pedig 1849-ben kinevezte a nagyváradi lőporgyár és ágyúöntöde élére. Újbuda vezetése megkoszorúzta Irinyi János öccse, a márciusi ifjak közé tartozó Irinyi József emléktábláját is. Ő újságíróként dolgozott, majd országgyűlési képviselőnek választották. Az 1848-as pesti forradalomban tagja volt annak a választmánynak, amelyik követelte a helytartótanácstól a cenzúra eltörlését, Táncsics Mihály szabadon engedését. Az ő javaslatára foglalták követeléseiket pontokba.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support