A fenntartható étkezés az iskolában kezdődik

Újbuda Önkormányzata és a Felelős Gasztrohős Alapítvány közös projektje keretében a programban részt vevő középiskolások két, az Alapítvány által „Fenntartható Vendéglátóhely”-ként elismert étterembe látogattak el a közelmúltban. A két évre adott (és folyamatosan megújítható) címmel azokat az éttermeket jutalmazza az Alapítvány, amelyek „zöldebbé” teszik a működésüket a hulladéktermelés csökkentésével, a hatékonyabb energia- és vízhasználattal, a környezetbarát tisztítószerek alkalmazásával és az alapanyag-beszerzés módjával.

A BGSZC Mechatronikai Technikum diákjai a sashegyi Jardinette étteremben jártak, ahol helyben sütött, friss focaccián négyféle zöldségkrémet kóstoltak meg: édesburgonya-, bab-, kukorica- és céklakrém került a szeletekre. A falatkák nemcsak szépek, színesek és ízletesek voltak, hanem tanító célzattal is kerültek az asztalokra: a húsmentes fogásokra kívánt az étterem alternatívát mutatni, ugyanis napjaink táplálkozására jellemző a mértéktelen húsfogyasztás, ami mind a környezetre, mind az egészségre káros, ahogy azt az étteremvezető hangsúlyozta. A Jardinette ezért folyamatosan az étlapján tart három vegetáriánus főételt, törekedve arra, hogy azok különlegesek, változatosak legyenek, és valódi gasztronómiai élményt nyújtsanak.

A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása kapcsán felhívták a gyerekek figyelmét a szezonalitás fontosságára: üvegházban termesztett, vagy messziről szállított alapanyagok helyett olyat ajánlott választani, aminek Magyarországon éppen szezonja van – ahogy az étterem kínálatában sem szerepelnek a téli időszakban például a friss paradicsomból készült fogások, inkább gyökérzöldségekből, hüvelyesekből előállított ételek kerülnek a menüsorba. Májusban viszont, amikor érik az első szezonális zöldség, a spárga, akkor azt a legkülönfélébb módokon készítik el. Ennek az elvnek a szem előtt tartásával nemcsak az élelmiszerre fordított kiadásaink csökkennek, hanem klímabarát módon is járunk el, hiszen a magyar alapanyagok rövidebb szállítási utat tesznek meg. Az étterem egyébként, csatlakozva a „Farm to table” világtrendhez, igyekszik lehetőleg minden alapanyagot a legközelebbi helyről, és magától a termelőtől beszerezni: például a sört a 30 km-re lévő etyeki sörfőzdéből veszik, és kézműves sajtjaik is egy közeli kistermelőtől érkeznek.

A környezetbarát működésmódhoz hozzátartozik a hulladéktermelés minimalizálása is: próbálnak optimális mennyiségű ételt tenni az asztalra, amit a vendég várhatóan el is tud fogyasztani. Amint a tulajdonos kiemelte, a mennyiség helyett a minőségre, az élményszerzésre törekednek. A hulladékszegény működés jegyében a diákokat szénsavas és szénsavmentes, üvegpalackokban kínált szűrt csapvíz várta. Igyekeznek ugyanis mérsékelni a műanyag palackok használatát, ami több okból is környezetszennyező: túl sok halmozódott fel belőlük, és messziről szállítják őket. Magyarországon ráadásul kiemelkedően jó a vízminőség, érdemes kihasználni.

Desszertként almás pitét szolgáltak fel a diákoknak, amelyet az étterem mindig az étlapján tart, hiszen ez az egyik legegyszerűbb sütemény, és nagyon népszerű a vendégek körében.

A Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium tanulóit a Gellért-hegy lábánál lévő Czakó kert fogadta, ami csakúgy, mint a Jardinette étterem, szintén megfelel a Fenntartható vendéglátóhelyekre jellemző kritériumoknak: hangsúlyt fektet a hazai, szezonális termékek beszerzésére, a hulladékszegény működésre (amihez szelektív hulladékgyűjtés társul), a hús- és tejtermékek kínálatának csökkentésére, alternatívaként a zöldség alapanyagú ételek nagy választékát kínálva. Emellett itt is nagyrészt környezetbarát minősítésű tisztítószereket használnak, fontos szerepet kapnak a bio vagy termelői alapanyagok és a minősített hústermékek. A Felelős Gasztrohős Alapítvány képviselője felhívta a gyerekek figyelmét, hogy ezeket az elveket otthoni körülmények között, és a saját háztartásukban is tudják követni. Az itthonról nem beszerezhető termékeknél – mint a kávé, tea, csokoládé, déligyümölcsök – is figyelembe vehető a fenntarthatóság szempontja, ahogy az Alapítvány szakembere rávilágított: a „fair trade” minősítésű külföldi alapanyagokat választva biztosak lehetnek abban, hogy a harmadik világbeli termelő megkapta az őt megillető pénzt és bánásmódot a munkájáért. A fair trade mozgalom a kizsákmányolás ellen harcolva társadalmi célokat szolgál, emellett környezetvédelmi jelentősége van, hiszen ez a rendszer tiltja a káros vegyszerek használatát és a génmódosított növények termesztését, védi az ökoszisztémát és a termelők és fogyasztók egészségét. 

A Czakó kertben nem forgalmaznak Coca-Cola termékeket, illetve egyéb pet palackos üdítőitalokat. Termelőktől vásárolt alapanyagokból maguk állítanak elő szörpöket, amivel meg is kínálták a diákokat: málna- és gyömbérszörppel várták őket. A hulladékszennyezés csökkentése jegyében az étterem csatlakozott az Alapítvány által létrehozott RAKUN dobozközösséghez. Ennek lényege, hogy az elviteles ételekhez tartós és a műanyagnál sokkal könnyebben tisztán tartható fémdobozok keringenek a rendszerben, a visszavitt használt dobozok bekerülnek a szennyesek közé, a vásárló pedig tisztát kap helyette.

A tanulók hallhattak az ipari állattartás magas ökológiai lábnyomáról, a húsfogyasztás visszaszorításának környezetvédelmi jelentőségéről. Az elérendő cél nem feltétlenül a vegetarianizmus, hanem a kevesebb, de jó minőségű – minősített vagy háztáji – hús fogyasztása – hívta fel a figyelmet a szakértő. Szó esett arról, hogy a vegetáriánus étkezésnek is lehet környezetkárosító hatása: a napjainkban divatos superfoodokat, mint az avokádó, a chia mag, a quinoa, vagy a goji bogyó, nagy területen, monokultúrában, olcsó munkaerővel termesztik, Dél-Amerikából vagy Kínából sok ezer kilométert tesznek meg, ahhoz pedig, hogy a hosszú út alatt ne veszítsenek a minőségükből, rengeteg csomagolóanyagra és vegyszerre van szükség. Mindennek az elkerülése érdekében választhatunk szintén értékes tápanyagban gazdag, magyar superfoodokat, mint a köles vagy a hajdina.

A diákok itt is kaptak kóstolót a hely specialitásából: kacsa rillette-et pácolt hagymával, friss kenyérszeleteken, frissen sült csicseriborsó gombócot céklás, mentás és zelleres zöldségkrémekkel.

Mind a Jardinette étteremből, mind a Czakó kertből nemcsak új ismeretekkel, hanem gasztronómiai élményekkel gazdagodva távoztak a gyerekek, hiszen szinte egymás kezéből kapkodták ki a finomságokat. Legnagyobb sikerre az almás pite és a csicseriborsós gombóc tett szert.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support