Előadás a fenntartható étkezésről

Újbuda Önkormányzata a környezettudatos, felelős étkezés elterjesztése érdekében új programot indított el a Felelős Gasztrohős Alapítvánnyal együttműködve. A projekt keretében két újbudai iskola – a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium és a Mechatronikai Technikum – 60-60 diákja különböző tevékenységeken keresztül szerezhet gyakorlati tapasztalatokat a fenntartható étkezés terén.

A nyitórendezvényre február 22-én került sor a Mechatronikai Technikumban, ahol a részt vevő tanulók megismerték a projektet, és a bevezető előadás közben fenntartható és egészséges nassolnivalókat – céklából, zabból, csicseriborsóból készült chipseket – kóstoltak meg.

A projekt további részeként a diákok ellátogatnak egy Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező étterembe, ahol otthon is hasznosítható ismereteket szerezhetnek egy ilyen típusú vendéglátóhely törekvéseiről – mint az anyag- és energiatakarékos, hulladékszegény működés, a helyi termelők kínálatának és a bio alapanyagoknak az előnyben részesítése, a környezetbarát tisztítószerek használata és a változatos, húsmentes ételek menüsorban történő szerepeltetése. Mindeközben lehetőségük nyílik egészséges, szezonális harapnivalók megkóstolására is. Egy újabb alkalommal ellátogatnak az Őrmezei Közösségi Kertbe, ahol beszélgetnek a hely termelőivel, akik megosztják tapasztalataikat a városi környezetben való növénytermesztés lehetőségeiről, problémáiról és egy városi termelői közösség formálódásáról. Egy másik nap játékokon keresztül ismerkednek majd meg olyan témákkal, mint a húsfogyasztás helyi fenntartható hagyományai, a hazai superfoodok, a házilag termeszthető gyógynövények, vagy Magyarország szezonális és helyi terményei. A projekt egy újabb állomásán szakácsokkal együttműködve készítenek el egyszerűen előállítható, fenntartható, szezonális ételeket, azzal a céllal, hogy a receptek elsajátításával maguk is egészséges tízórait vigyenek az iskolába. A mikrozöld műhelyfoglalkozáson pedig szakértőktől tanulhatják meg a saját mikrozöldjük vagy csírájuk nevelését először az iskolában, majd otthon, hogy friss zöldekhez juthassanak a téli, tavasz eleji szezonban.

Minden programelem tartalmaz edukációt, nem csak „valaminek az elkészítését”. Azaz szó esik arról, hogy az aktuálisan végzett tevékenységek miért fontosak az egészséges és fenntartható táplálkozás szempontjából. A megfelelő minőségű, összetételű és tápértékű élelmiszereken kívül hangsúlyozásra kerül azok megfelelő arányban történő fogyasztása is, tekintettel a résztvevők életkori sajátosságaira.

A fentiekben bemutatásra került, április végén záruló projektet az a meggyőződés hívta életre, hogy a tartós szemléletformálás érdekében a középiskolásoknak gyakorlati tapasztalatra van szükségük a fenntartható étkezés terén. Ebben a tudásmegosztásban nagy segítséget nyújt a Felelős Gasztrohős Alapítvány, mely civil szervezet a környezettudatos táplálkozás és az egyszerűen alkalmazható ötletek, receptek bemutatása területén szerzett több éves szakmai tapasztalataira alapozva szervezi és bonyolítja le a projektet.

A civil szervezet célja a környezettudatos, felelős étkezés elterjesztése és a hazai vendéglátóhelyek környezetvédelmi törekvéseinek támogatása. Lakossági kampányokkal ösztönzi a lakosságot a környezettudatos táplálkozásra, egyszerűen alkalmazható tippekkel, receptekkel mutatja meg az ehhez vezető lépéseket. Sokrétű szakmai tevékenységgel segíti a felelősen gondolkodó vendéglátóhelyeken a környezetbarát intézkedések bevezetését, és a fenntarthatósági törekvések kommunikációját a vendégek felé.

Az Újbuda Önkormányzata Köznevelési és Ifjúsági Osztályának és Környezetvédelmi Osztályának irányításával megvalósuló és a Kerületi Környezetvédelmi Alapból finanszírozott kezdeményezés szorosan kapcsolódik Újbuda Klímastratégiájához, hiszen olyan célokat képvisel, mint az élelmiszerek szállítási útjának és a műanyag csomagolóanyagok felhasználásának csökkentése, a húsfogyasztás mérséklése, a városi közösségi kertek népszerűsítése, az élelmiszerpazarlás visszaszorítása, melyek mind-mind hozzájárulnak a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak csökkentéséhez és a megváltozott körülményekhez történő alkalmazkodáshoz.

A projektet kísérleti jelleggel indította el az Önkormányzat, amely sikeres megvalósulása esetén újabb középiskolák bevonásával fog folytatódni.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support