A Műegyetem közreműködik az európai kvantumszámítógép építésében

Március 1-jén indult el az OpenSuperQPlus (Open Superconducting Quantum Computers) projekt, amelyben tíz európai ország 28 kutató partnere fejleszt egy 1000 qubites kvantumszámítógépet. A magyar intézmények közül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Természettudományi Kara a Wigner Fizikai Kutatóközponttal együttműködve nyújt elméleti támogatást.

Az OpenSuperQPlus az OpenSuperQ projekt folytatása; március 1-jétől a közös munkába bekapcsolódott Magyarország mellett Franciaország, Hollandia, Finnország, Németország, Svédország és több startup vállalkozás. A hétéves projekt célja egy 1000 kvantumbites kvantumszámítógépes rendszer létrehozása. A fejlesztés a vegyipar, az anyagtudomány, az optimalizálási kihívások és a gépi tanulásban történő kvantumszimuláció területein hozhat nagy horderejű változásokat.

Az OpenSuperQPlus projekt működését az Európai Unió a Horizon Europe keretprogram tematikus alapjából 20 millió euróval támogatja. A BME Természettudományi Kara a projekt első, három és fél évig tartó fázisának időszakára 274 ezer euró támogatásban részesül, az egyetem részéről a Természettudományi Kar Elméleti Fizika Tanszékének szakemberei, Asbóth János Károly és Pályi András egyetemi docensek vezetik a munkát.

A kvantumtechnológia megjelenik az oktatási tevékenységben is: a BME idén fizikus-mérnök képzést indít, melynek során a kvantumtechnológiai, illetve nanotechnológiai kutatás-fejlesztéshez szükséges tudást sajátíthatják el a hallgatók.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support