Izgalmas történések várnak idén a magyar ingatlanpiacra

2022 végéhez közeledve már egyértelmű jelek mutatkoztak, mostanra pedig ki is jelenthető, hogy a hazai lakáspiac elérkezett a már két éve várt trendfordulóhoz. A csaknem tíz éve tartó meredek reálár-emelkedés után megtorpanni látszik az ingatlanár-drágulás, azonban ingatlanpiaci szakértők szerint ez nem érinti majd a piac egészét, sokkal inkább csak bizonyos szegmenseket érinthet a mérséklődés. 

A tavaly év végén kezdődött mélyrepülés okai jellemzően az egyre kedvezőtlenebb kamatkörnyezet, az elhalasztott tranzakciók és az infláció, amely a 2022-es második féléves adatokon is látszik: nem az újonnan megkötött lakáscélú hitelek volumene esett vissza több, mint 20%-kal, hanem a lakáspiaci adásvételek száma is.

2023 a korrekció éve lesz?
2022 első felében még teljesen ellentétes tendenciák uralták a piacot: rekord mértékű drágulást hozott az első félév, valamint csaknem tíz éve nem látott volumenű újépítés ment végbe a harmadik negyedév után, de az utolsó negyedévre erőteljesen lefékezett a lakáspiac. Ennek egyik oka feltehetőleg az, hogy Az MNB szeptember végén a kamatemelési ciklusának lezárásáról határozott, így az irányadó kamat mértékét 11,75 százalékról 125 bázisponttal emelte, amely azóta 13 százalékon stagnál.

A folyamatos kamatemelési ciklus megszűnése ellenére sem szabad elkiabálni a dolgokat, hiszen a jelenlegi gazdasági kilátások alapján továbbra is számíthat a magyar lakosság a kamatemelésre az infláció emelkedésének függvényében. Ez magával hozhatja a jegybanki szigorításokat, amely a hitelpiacon is lecsapódhat, így a kedvező lakáscélú hitelkonstrukciók még váratnak magukra. Mégis, a hitelpiac visszaesését valamelyest ellensúlyozhatja a lakossági állami támogatások iránti igény, mégis, a jelenlegi kilátások szerint a kereslet további csökkenésével kell a lakáseladóknak számolnia 2023-ban.

Újra népszerű az agglomeráció a lakásvásárlók körében
A 2021-es és 2022-es évben a lakásvásárlók területválasztási preferenciáinak megváltozásának lehettünk szemtanúi, egyfajta erőteljes költözési hullám söpört végig az agglomeráció városaiból indulva a vidéki kisebb városok felé. A preferenciák megváltozásában a reál értékben vett ingatlanárak drasztikus mértékű emelkedése is ösztönözte, a legtöbb esetben már-már elérhetetlenné vált a fővárosi lakásokhoz való hozzájutás. Ekkor a családi házak négyzetméterenkénti átlagára nőtt reál értelem a legnagyobb mértékben vidéken, nem egy településen találhattunk példát akár 20-40%-os áremelkedésre is. 2023-ban ismét megfigyelhető a végigsöprő tendencia, hiszen a járvány hatásának lecsengése és az emelkedő rezsiárak miatt újra kedveltebbé válhatnak a kisebb lakások és a fővárosi környezet.

Túlárazott az agglomeráció piaca
A fővárosban és az agglomerációban túlárazott eladásra váró ingatlanokkal találkozhatunk, egy-egy kerületben nem ritka az egy millió forint feletti négyzetméterenkénti kínálati ár sem. Az idei évben a kereslet csökkenése a piac telítettsége ellenére továbbra is maradhat a reál értelemben vett emelkedő tendencia a rendelkezésre álló statisztikák szerint, azonban az emelkedés üteme alább hagyhat a tavalyi évben megfigyelt volumenéhez képest. Újbudán az átlagos négyzetméterenkénti kínálati ár jelenleg 950 ezer forint körül mozog ingatlan típustól függően, 2023 év végén pedig akár egymillió forint fölé is kúszhat a négyzetméterenkénti átlagár.

Forrás: Creditline.hu

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support