Parkolási kisokos

Miért kell fizetőssé tenni a kerületben a parkolást?
Az elmúlt évtizedekben drasztikusan növekedett a gépjárművek száma mind a fővárosban, mind az agglomerációban. Ez állandó és jelentős terhelést jelent Újbudára, mivel a dél-budai agglomerációból érkezők itt lépik át a városhatárt, és nagy részük itt szeretné az autóját tömegközlekedésre cserélni. Ennek következtében sokan P+R parkolóként használják a kerületet. Állandó problémává vált a parkolóhelyek telítettsége, így az itt élők egyre nehezebben tudnak az otthonuk közelében parkolóhelyet találni.

Újbuda Önkormányzata teljesen új alapokra kívánta helyezni a parkolásüzemeltetést, ezért úgy döntött, hogy saját kézbe veszi, és egy 100%-os önkormányzati tulajdonú céget hozott létre, amely külsős közreműködők közbeiktatása nélkül, hatékonyabban és gazdaságosan működteti a közterületi parkolást.

A problémák orvoslására szolgál a fizetős parkolás kiterjesztése, mely nem nyújt ugyan teljes megoldást, de a leggyorsabb beavatkozás, amit egy kerületi önkormányzat saját erőből meg tud tenni a helyzet javítására. Az első lépések azt mutatják, hogy azokon a területeken, ahol 2022-ben már sikerült a beruházásokat megvalósítani (Szentimreváros, Gellérthegy, Őrmező és Kelenföldön az Etele út térsége) jelentősen javult a parkolási helyzet, sokkal több szabad parkolóhely van.

Miért nem lehet egyszerre bevezetni mindenhol a fizetős parkolást?
Újbuda a főváros legnagyobb kerülete. A parkolás változása több tízezer itt élő, dolgozó embert érint. A fizetős parkolás bevezetéséhez forgalomtechnikai változtatásokra, új parkolóórákra, parkolóőrökre van szükség. Célunk, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az új rendszerre való átállás, emiatt kell lépésről lépésre haladnunk.

Mikor válik újabb területeken fizetőssé a parkolás?
Terveink szerint nyár elején a külső Bartók Béla út környékén, a Szent Imre Kórház vonzáskörzetében és a Nádorliget területén is fizetőssé válik a parkolás. Nyár végére Kelenföld déli részére terjesztjük ki a díjfizetést egészen az Andor utcáig. (Lásd térkép)

Mennyibe kerül a lakossági várakozási engedély? Mire költik ezt a bevételt?
Ha egy autót használ a család, akkor a 12 000 forintos éves várakozási díj havi
1 000 forint (a második autó esetében ez a díj 24 000ft). A parkolási díjakból keletkező önkormányzati bevétel nagy része a fizetős zóna területén kerül elköltésre, a közlekedési infrastruktúra fenntartása, felújítása és fejlesztése érdekében. Hogy miért nem építünk ebből a pénzből mélygarázsokat, parkolóházakat, mint Bécsben vagy más nyugati nagyvárosban? Felszíni parkolót a zöldfelület kárára építeni nem lehet vagy csak nehezen, mélygarázsok-parkolóházak építése pedig meghaladja egy kerület lehetőségeit, ez csak kerület-főváros-állam, esetleg eu-s együttműködéssel lehetséges.

Miért nem érvényes a parkolási engedély az egész kerületre?
Az engedély célja az, hogy a kerületben lakók az otthonuk közelében, díjmentesen tudjanak parkolni. Mivel 2022-ben a díjfizető övezet jelentősen kibővült, ha mindenhol érvényes lenne az engedély, a frekventált területekre jóval nagyobb terhelés nehezedne, a kerület belső részén vagy például a metrómegállók környékén sem az ott lakók, sem az oda érkezők nem tudnának megállni.

A fizetős zóna határán élők mikor válthatják ki az engedélyt?
Akik a 2023-ban majd fizetőssé váló területeken élnek, már kiválthatják engedélyüket, és díjmentesen parkolhatnak a várakozási övezet területén. Azok, akik ezeken az úgynevezett „Kapcsolódó parkolási területen” laknak, ugyanazokkal a feltételekkel válthatják ki engedélyüket, mint a fizetős területen lakók.

Bejelentett állandó lakóhelyem van Budapest XI. kerületében. Jogosult vagyok lakossági várakozási hozzájárulásra?
Igen, jogosult a lakossági várakozási hozzájárulásra, amennyiben a lakcímkártyáján szereplő címen parkolási díj fizetése szükséges. A fővárosi parkolási rendelet alapján 1 személy legfeljebb 1 gépjárműre válthat ki engedélyt, 1 lakcímre pedig összesen 2 engedély adható ki. Az engedély kiváltható online: https://ugyfelablak.ujbuda.hu/login vagy személyesen az új ügyfélszolgálati irodánkban.

Albérletben lakom, kaphatok lakossági várakozási hozzájárulást?
2022 októbere óta fővárosi szinten is egyedülálló kezdeményezésként bérlői hozzájárulást biztosítunk azok számára, akik nem rendelkeznek saját tulajdonú ingatlannal a kerületben, de életvitelszerűen itt élnek, és a bejelentett tartózkodási helyükön parkolási díj fizetése szükséges.

Bejelentett tartózkodási helyem van a kerület díjfizetős részén, kaphatok lakossági várakozási hozzájárulást?
Akinek bejelentett tartózkodási helye van a kerületben, bérlői várakozási hozzájárulás kiváltására lehet jogosult.

Nincs állandó bejelentett lakóhelyem a kerület díjfizetős részén vagy annak közvetlen közelében. Kaphatok lakossági várakozási hozzájárulást?
Nem, lakossági várakozási hozzájárulás csak annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye Budapest XI. kerületében található, és a lakcímkártyán szereplő címen parkolási díj fizetése szükséges.

Lakossági várakozási hozzájárulással rendelkezem, hol parkolhatok díjfizetés nélkül a kerületben?
A lakossági várakozási hozzájárulás a kerületben található önkormányzati tulajdonú közúti várakozóhelyeken díjfizetés és időtartam-korlátozás nélküli parkolásra jogosít. A területi érvényesség a hozzájáruláson feltüntetésre kerül. A 2022. október 15-e után kiváltott lakossági engedély csak arra a várakozási zónára érvényes, amelynek területén a jogosult állandó lakóhelye található. A lakossági várakozási hozzájárulás nem érvényes a Műegyetem rakparton, az Infopark területén, illetve magánparkolókban.

Lakossági várakozási hozzájárulással rendelkezem, meddig érvényes a hozzájárulásom?
A lakossági várakozási hozzájárulás az engedélyen megjelölt időpontig, legfeljebb a kiadást követő év március 31. napjáig, illetve visszavonásig érvényes.

Gyermekem bölcsődéje/óvodája/iskolája egy másik zónában van, fizetnem kell, ha megyek érte?
A fizetős övezetben működő bölcsődébe, óvodába, iskolába járó gyermek szülője igényelhet az általa megjelölt gépjárműre gyermekszállításhoz kapcsolódó várakozási hozzájárulást. Gyermekenként legfeljebb kettő hozzájárulás adható ki, mely a hozzájáruláson feltüntetett területeken belül 8–9 óra között legfeljebb 20 perc, továbbá. 12.30–18 óra között szintén legfeljebb 20 perc díjfizetés nélküli várakozásra jogosít.

Ki kaphat méltányossági engedélyt?
Speciális engedélyt azok kaphatnak, akik a rendeletben meghatározottak szerint közfeladatot látnak el, egészségügyi, köznevelési, szociális intézmények, egyházak munkavállalói. Ezen intézmények vezetője javaslatot tesz a munkavállaló méltányossági engedélyére. Egyedi elbírálásra is lehetőség nyílik, ha a kérelmező szociális, egészségügyi, társadalmi vagy egyéb méltánylást érdemlő körülményei ezt indokolttá teszik.

Bejelentett állandó lakóhelyem van a kerület díjfizetős részén, de céges gépjárművet használok, kaphatok lakossági várakozási hozzájárulást?
Igen, lakossági várakozási hozzájárulást az általa megjelölt, a munkáltatótól kizárólagos használatra kapott, egy darab céges gépjárműre is igényelhet, amelynek a munkáltató az üzembentartója. Amennyiben már rendelkezik másik gépjárműre kiváltott engedéllyel, úgy arról a céges gépjárműre vonatkozó várakozási hozzájárulás igénylésekor le kell mondania, mivel egy személynek csak egy lakossági várakozási hozzájárulás adható.

Ki jogosult gazdálkodói engedély kiváltására?
Az a gazdasági szereplő, amelynek székhelye, telephelye a díjfizetős övezet területén van, azokra a gépjárművekre kérhet gazdálkodói engedélyt, amelyeknek a gazdasági szereplő az üzembentartója. A gazdálkodói engedély 50%-os kedvezményes várakozási díj fizetésére jogosít.

Bejelentett állandó lakóhelyem van a kerület díjfizetős részén, de a gépjármű a rokonomé/ismerősömé, kaphatok a gépjárműre lakossági várakozási hozzájárulást?
Nem, lakossági várakozási hozzájárulás csak annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye Budapest XI. kerületében található, és a lakcímkártyán szereplő címen parkolási díj fizetése szükséges. A hozzájárulás az általa megjelölt és üzemben tartott egy darab gépjárműre érvényes. A kérelmező lakos nevének szerepelnie kell a forgalmi engedélyben.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support