Elszálltak a költségek, mégis egyre többen házasodnak

„Életed legboldogabb napja” – mondják, pedig egy esküvő megszervezésekor sok aknát kell kikerülni ahhoz, hogy végül így emlékezzünk elköteleződésünk ünnepére. A párok egybekelését az elmúlt években a Covid akadályozta, most az infláció vet árnyékot a ceremóniára, a számok mégis azt mutatják, hogy a drágulás egyelőre nem szegte kedvét a házasulandóknak. A szakma képviselői CSOK-vezérelt párokról, napi árakról és a spórolás lehetőségeiről is beszéltek.

Az elmúlt száz esztendőben a II. világháború után, az abortusztilalom és a gyermektelenségi adó okán a Ratkó-korszakban volt a legmagasabb a házasságkötések száma: 1950 és 1956 között évente százezernél is több pár állt anyakönyvvezető elé. Ezután fokozatosan csökkent a házasodási kedv, és nagyjából 2010-ben érte el a 30 ezres mélypontját. Magyarországon 2019-ben lángolt fel újra az elköteleződés iránti vágy, az akkori, több mint 65 ezer házasságkötés azonban nem csak romantikus okokra vezethető vissza: az állami otthonteremtési támogatások, mint a babaváró hitel vagy a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) sokakban ébresztett fel anyagi motivációkat. – A kedvezmények 2020-ra már 70 ezerig repítették az esküvők számát – mondta el Balázs Szilvia esküvő- és rendezvényszervező.

A szakember kíváncsian várja a 2023-as számokat, idén ugyanis eddig kevesebb házassági szándékot jelentettek be hivatalosan, mint tavaly, miközben a bejáratott esküvői helyszínek már idén januárban több foglalást rögzítettek, mint az egész 2022-es évben. – A statisztika Újbudán is hasonló képet mutat. A kerületben egy ideje nő a házasságkötések száma, az elmúlt két év pedig 10–20 százalékos emelkedést hozott – számolt be Takács-Domján Barbara anyakönyvvezető.

Variációk házasságra
Tavaly 510 házasság köttetett Újbuda Polgármesteri Hivatalában, ahol a párok több lehetőség közül választhatnak: megesküdhetnek házasságkötő teremben, külső helyszínen vagy hivatali időben, kis teremben, két tanúval. A párok egyre később, szinte csak 30 éves koruk után, leginkább 35 fölött járulnak oltár elé, de ötvenes korú első házasok is vannak. Nem ritkák az újraházasodók vagy a fogadalmukat megerősítő párok sem, sőt, az újbudai anyakönyvezetők olyanokat is összeadtak már, akik korábban elváltak egymástól, majd meggondolták magukat. Olyanok is vannak, akik leéltek egy életet együtt, és idős korukra döntenek úgy, hogy hivatalos keretet adnak kapcsolatuknak.

Pénz beszél, menyasszony táncol
A házasságkötéseket felpörgető, bár a kívánt gyerekszámokat nem hozó kormányzati családpolitikával ellentétes hatást gyakorol elvben a hiperinfláció. Az esküvői szektorban bizonytalanság alakult ki: sem a párok, sem a szolgáltatók nem tudják, milyen költségekkel számolhatnak. – Az esküvőszervezés nem pár napos feladat, hanem nagyjából egyéves projekt. Csak egy dolog biztos, hogy ma lényegesen drágább egy esküvő, mint egy évvel ezelőtt – hangsúlyozta Balázs Szilvia.
Az esküvői piacon mára hasonló helyzet alakult ki, mint tavaly a Tüzép-telepeken: a rendezvényhelyszínek nem akarnak előre megállapodni a megrendelővel az árban, szerződés helyett csak foglalást kötnek le, vagy beleírják a megállapodásba, hogy fenntartják az árváltozás jogát. Gyakori, hogy a szolgáltató az esküvő előtt nem sokkal köti meg a szerződést, nyomasztó szerencsejátékba kényszerítve ezzel az ifjú párt.

Balázs Szilvia az elmúlt két esztendőben szinte csak 90–100 fő körüli esküvőket szervezett, ami nem nevezhető visszafogott létszámnak. Bár a büdzsé a csillagos égig is érhet, ma egy ekkora vendégségsereggel számoló eseményt képtelenség kihozni 3 millió forintnál kevesebből. Ha nem az ár a lényeg, inkább az elképzeléseink, akkor az átlagár négymilliló körül van. – Ez tényleg az a fajta szervezés, amikor az ember mindenből megkeresi a legolcsóbbat – tette hozzá a szakember. Mindennek megugrott az ára. Emelkedett a templomi esküvők stóladíja, a polgári esküvők díja (Újbudán hivatali munkaidőn túl 38 ezerről 57 ezer forintra nőtt), van olyan Pest megyei település, ahol a külső helyszínre kiszálló anyakönyvezető díja 50 ezerről 80 ezer forintra ugrott. A fentiekhez jönnek a drágább tételek: a helyszín, a ruhák, a csokrok, a gyűrű, a ceremóniamester, a dekoráció, az étel-ital, az esküvői torta, a DJ vagy zenekar, a fotós, videós – szinte kivétel nélkül jóval többe kerülnek, mint egy vagy két éve.

Felmerülhetnek extra kiadások is, például a vendégek elszállásolása, de az sem mindegy, hogy lovaskocsival, bérelt oldtimer autóval vagy az após öreg Toyotájával hozzák-viszik az ifjú párt. A legnagyobb összeget mindenképpen a vacsora viszi el, ehhez társul ugyanis a legmagasabb szorzó. Átlagosnak mondható a 20–30 ezer forint/fő fogyasztási díj, vagyis száz vendégnél csak az evés-ivás milliókra rúg. – Kevés az ennél olcsóbb hely, de ha ügyesek vagyunk és kompromisszumkészek, meg lehet találni – tette hozzá Szilvia. A szervező szerint mára általánossá vált, hogy nemcsak a nagy rendezvényhelyszínek, villák, kúriák kérnek borsos bérleti díjat, de az éttermek is, holott nekik egy egész napra telt házat és nagy fogyasztást hoz egy esküvő. – Ők is, akár a kereskedők, be akarják biztosítani magukat a bizonytalan gazdasági környezetben – mondta a szakember.

Szűkös a kassza? Csináld magad!
Azért akad néhány trükk, amivel a költségvetés mérsékelhető. A dekoráció, a ruha, az esküvői meghívó vagy az ültetőkártya is lehet saját készítésű, ezekhez rengeteg ötletet lehet találni az interneten, a munkába pedig a koszorúslányoktól a nagymamákig sok mindenki bevonható. Ha nem futja fotósra és vállalkozó kedvű barátunk sincsen, kérjük meg a násznépet, hogy készítsenek fényképeket, amelyeket megadott hashtaggel feltölthetnek Facebookra, Instára, így a résztvevők könnyen megtalálják. A vendéglista tervezésénél igyekezzünk elfelejteni az „illik” szót, és a tíz éve nem látott rokonok, barátok helyett azokat hívjuk meg, akikkel valóban szeretnénk megosztani az élményt. Nem utolsósorban, ne bólintsunk rá semmire csupán azért, mert fáradtak vagyunk: ha szánunk rá időt, több tízezer forintot is spórolhatunk egy-egy tételen. És ne feledjük, még az időjárás is pénzbe kerül: ha nyár helyett októberben esküszünk, nemcsak a hőgutától óvjuk meg a násznépet, de az utószezoni árakra is kellemesebb lesz ránézni.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support