Válságállónak bizonyul a sportélet

Az önkormányzati sportlétesítményeket üzemeltető, az újbudai sportéletet menedzselő cég nem számított fényes új esztendőre, miután László Imre polgármester tavaly év végén az energiaválság kezelésére takarékossági vészforgatókönyvet jelentett be. Az Újbuda Sportjáért Kft. úgy véli, bár a helyzet messze van a jótól, nagy eredmény, hogy idén sem kell uszodákat, sportcsarnokokat bezárni, sőt, energetikai fejlesztésekkel is számolhatnak.

„2022 nehéz év volt, de 2023 még nehezebb lehet” – az elmúlt hónapokban közgazdászoktól sokat hallott jóslat ezúttal Simon Károly ügyvezető igazgató szájából hangzott el, noha már az óév is bővelkedett negatív rekordokban. A ciklus elején, 2019-ben az Újbuda Sportjáért Kft. még azzal vágott neki a munkának, hogy a kerületi sportlétesítményeket önköltségi alapon működtetik, így az önkormányzatnak csak a beruházásokra, fejlesztésekre kell majd forrást adnia. Aztán beütött a világjárvány, ami létesítménybezárásokat, de legalábbis csökkent működést eredményezett, majd egy rövid szusszanás után a sportcéget is utolérte a rezsidémon: 2022-ben hatszoros gázárnövekedést realizáltak. – Az önkormányzat sokat segített abban, hogy megússzuk az olyan drasztikus lépéseket, mint a bezárás – jelentette ki Simon Károly, hozzátéve: az összes létesítményüket, így a Nyéki Imre Uszodát, a Sport11 Sport- és Szabadidőközpontot, a Gabányi László Sportcsarnokot és az Újbuda Sportcentrumot is egész évben tudták működtetni.

Spórolni, de csak módjával

Ehhez persze jó néhány takarékossági intézkedést kellett meghozni. A sportcsarnokokban, uszodákban lejjebb tekerték a fűtést, csökkentették a használati meleg víz és az uszodák vízhőmérsékletét, változtattak a medencék beosztásán, a Nyéki uszoda két szaunájából csupán egy üzemel. – Mivel a költségek hatalmasak, kisebb lépésekkel is rengeteget lehet spórolni – magyarázta az igazgató. Néhol igen szűk határokat szabnak maguknak. – A Nyéki medencéje most 26 fokon működik, ami csupán 1,5 fokkal volt több, hiszen télen egy 20 fokos víz nem alkalmas sem a verseny-, sem a hobbisportolók számára. De ez is jelentős. A tornacsarnokokban már nagyobb a mozgástér, a 21 fok helyett 16–17 fok is elég lehet, hiszen az elszántabbak ennél hidegebb időben is járnak futni, focizni, kosarazni – tette hozzá. A Gabányiban szintén az említett klímában edzenek a kosarasok, ott a világítást is visszavették a felére.

A kisebb üzemszünetek is komoly megtakarítást eredményeztek. Az ünnepek alatt zárva tartó Nyéki Imre Uszoda kilencnapos szünete 10 millió forintot hagyott a kasszában, és tavaly az ipari távhő árának elszabadulása miatt a Sport11 tanmedencéjét is bezárták pár hétre, ami több 10 milliós megtakarítást jelentett. A Nyékiben csak a két vízkeringető szivattyú működtetése 50 ezer forintba kerül naponta, ami havi 1,5 millió forintra rúg, ehhez jön a vízmelegítés költsége, emlékeztetett még tavaly ősszel László Imre polgármester.

Növekvő támogatás

A berobbanó energiaválság finanszírozására 2022 elején az önkormányzat jelentős összeggel, 60 millió forinttal növelte a cégnek nyújtott éves támogatást, a Nyéki uszoda működéséhez pedig a sportállamtitkárságtól is érkezett pénz az év végére: a kormány 45 millió forinttal támogatta meg az uszoda októbertől decemberig tartó működését, feltehetően az itt edző és a bérleti díj növekedését nehezen viselő OSC vízilabda-egyesület kérésére. A szélsebesen emelkedő energiaárak azonban gyorsan felemésztették a források jelentős részét. A Sport11-ben tavaly októbertől 16-szorosára emelkedett a távhő díja, a gáz világpiaci árának idei csökkenésével azonban a létesítmény januártól „csak” nyolcszoros árat fizet. A villamos energiáért viszont januártól 2,5–3-szor többet kell fizetniük, így az igazgató nehezebb esztendőre számít. – Lakatot tenni a bejáratra könnyű, de nekünk az a feladatunk, hogy megtaláljuk a lehetőségeket a működésre. A cél, hogy minden eddigi szolgáltatásunkat fenntartsuk a sportolni vágyóknak, hogy megőrizzék egészségüket, és az olyan egyesületeknek, mint az OSC, amelyek válogatott sportolókat adnak – fogalmazott Simon Károly.  Az egyetlen hosszú távú, a téli hónapokra szóló leállás a Sport11 sportközpont 33 méteres kültéri medencéjét érinti, ugyanis a jelenlegi sátras fedés miatt gazdaságtalan a működtetése.

Fejlesztésbe menekülnek

A cégvezetés úgy gondolja, a válságból kilábalás egyik legjobb útja, ha energiahatékonysági beruházásokba fognak. Már a Nyéki uszoda tetején díszeleg a tavaly, a kormányzati befagyasztás előtt megpályázott napelemes rendszer, amelyhez hasonló hamarosan a Gabányi sportcsarnokra is felkerül, és amely még képes lesz áramot visszatáplálni a hálózatba. Az uszoda energetikai korszerűsítésére is vannak elképzelések. Az Újbuda Sportjáért már tárgyal olyan céggel, amely képes meleg vizes kutat fúrni, a mérések szerint ugyanis az uszoda területe alatt 1200 méter mélyen jó eséllyel termálvíz található. (A módszert a nullás gázszámlával működő zuglói BVSC-uszoda már sikerre vitte: a feltörő 70 fokos termálvíz visszahűtés után biztosítja a meleg uszodavizet, valamint az épület fűtését, ráadásul annyi van belőle, hogy onnan kap vizet a városligeti Széchenyi fürdő.) A sportcég ajánlatokat kapott hőszivattyús rendszerekre is, amelyekre igyekeznek megfelelő forrásokat találni.

Régóta húzódó energiahatékonysági nagy projekt a Nyéki uszoda elavult vízgépészetének és légtechnikájának 500 millió forintból, tao-forrásból tervezett felújítása, amely jó eséllyel már az idén megvalósulhat. – A fejlesztések azért valósulhatnak meg, mert előre gondolkodtunk, és kész projektekkel a kezünkben ért minket a válság – tette hozzá az igazgató, aki elárulta: idén is megrendezik a Válassz Sportot Újbudán! sportfesztivált, az ovis és a 60 pluszos sporteseményeket, a kerületi futóversenyt pedig új alapokra helyezve emelnék magasabb szintre.

Török Dániel

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support