Kekszet karácsonyra

Nyakunkon az ünnepek, gyorsan össze kell ütni valami finomat. Keksz – feleli erre Segal Viktor, a világhírű séf és Szemere Katalin újságíró. Ők ketten száz könnyen, gyorsan elkészíthető keksz receptjét gyűjtötték most össze, sőt, mindet ki is próbálták, megsütötték. Hihető, amikor azt állítják, egyik finomabb lett, mint a másik – pedig igazán sokfélét készítettek, édeset, sósat, egyszerűt, bonyolultat egyaránt.

A keksz viszonylag egyszerű étel, ráadásul felnyúlok a polcra a boltban, és már meg is van – a receptkönyv szerzői némiképpen sértődötten feleltek a provokációra azzal, hogy csak ne nézzük le ezt a műfajt. Ahogy a többi bolti, illetve otthon készített süti között is óriási a különbség, ugyanez igaz a kekszekre is. Mi több, utóbbiakat általában elég gyorsan el lehet készíteni, és nagyon finomak. – Amikor megkóstolták a kekszeinket, csomóan rácsodálkoztak, hogy huh, ez milyen jó már! – tette hozzá Katalin.

Segal Viktorról köztudott, hogy nem híve a túlbonyolított dolgoknak. – Három fő alapanyagból már szinte csodát lehet tenni, és mindazt, amit ajánlunk, otthon is meg lehet csinálni. Sikerélményt is ad, mert biztos az eredmény. Egy átlagos kekszet 10–15 perc alatt össze lehet rakni, és tíz perc alatt meg lehet süt­ni – mondta a mesterséf.

Tudjuk, mire való egy leves, egy vadétel vagy egy hagyományos süti. De hol a helye a keksznek az étkezésekben? – Kényeztetsz vele – adta meg a kézenfekvő választ Szemere Katalin –, lehet sós vagy édes, a legkülönfélébb fűszerekkel variálható. Minden napszakra, évszakra, ünnepre ki lehet találni valamilyet. De ha csak a kávé mellé kapsz egyet délután, fogadjunk, hogy annak is örülsz – tette hozzá.

A gyermekkönyvek matróz regényhősei némi kétszersülttel, rummal és keksszel élték túl a hajótörést. Segal szerint neki a mindennapi túléléshez is nagyon fontos a keksz, beszélgetésünk napján is azt reggelizett. Majd hozzátette: ha nem is tengerész, de pilóta. Mostanában a boltok jó részéből eltűnt a népszerű pilóta keksz, ők azonban ajánlanak egy kitűnő receptet erre: a házi csokikrémet kétféle keksszel ragasztják össze. Napokig eláll, viheti a gyerek iskolába, és ajándéknak sem utolsó.

A szerzők egymás szavába vágva magyarázták, hogy a keksz mennyire alkalmas ajándéknak. Egyedi, kézműves munka – lehet figurára szaggatni, kerekre, szögletesre, pohárral vagy erre való pecsétnyomóval. Lehet színezni, díszíteni, és nagyon emlékezetes, jellegzetes ízek állíthatók elő, ami egy gyári termékről nem mindig mondható el.

A világirodalom egyik leghíresebb keksze a madeleine – Proust Az eltűnt idő nyomában című korszakos könyvében egy valóban létező keksz vergődött hírnévre. Bár nem is igazán keksz ez Segal szerint, inkább talán piskóta, ami meglehetősen jellemző a francia gasztronómiára. Citromos, kagyló alakú, nagyon lágy, selymes ízű és persze finom. A most megjelent könyvben nincs madeleine, de akad helyette száz másik finomság. – Lisztből, cukorból, vajból már lehet kekszet készíteni – idézte fel Katalin. Ők azt próbálgatták, mit lehet még hozzátenni, körtét? Az aszalt körtéhez illene a koriander íze – nosza, gyorsan kipróbálták. És lehetett kísérletezni: liszt helyett legyen mandulaliszt vagy tökmagliszt? Legyen-e benne tojás? Vagy valaki nem szereti a mazsolát (ilyen is van? – D. J.), akkor kerüljön-e helyette aszalt cseresznye a tésztába? – Fél évig ezen dolgoztunk. Ezeket a kekszeket kétszer-háromszor is megsütöttük, mielőtt valamelyik bekerült a könyvbe. Sőt, kerestünk tesztelőket, akik nemcsak megkóstolták, hanem kipróbálták, tényleg meg lehet-e sütni – mondták el a szerzők. Majd Segal séf azt hangsúlyozta, hogy nem kell izgulni, könnyedén megy minden, szinte biztos a siker, ha a receptjeiket követik. Nincs benne olyasmi, hogy annyit tegyél hozzá, „amennyit felvesz”. De ha valami nem pont annyi, amennyit írnak, az sem baj. És ha nincs teljesen kerekre vágva? Attól még igazán szép és finom lehet. A lényeg, hogy maga a készítés is sok örömet ad.

Bizonyára sokan kedvet kapnak mondjuk a camembert-es verzióhoz, amikor a megsütött, megolvasztott sajtot rakjuk két sós lapocska közé. – Vagy képzeljük el, mekkora sikert lehet elérni egy kényeztető flódni keksszel – magyarázták, de úgy, hogy összefutott a nyál a szánkban. Kekszre fel hát!

D. J.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support