Partizánok a diáksportfesztiválon

Partizán. A játék, amit senkinek nem kell bemutatni, mert gyerekkorából mindenki testközelből ismeri. Közel 200 kisiskolásnak rendezett kidobós versenyt az Őrmezei Általános Iskolában az önkormányzat december 8-án, az Újbuda DiákSport Fesztiválon.

A partizán kidobós a magyar iskolákban a mai napig a testnevelés szerves része, leginkább azért, mert hamar megtanulható, életkortól és fizikai állapottól függetlenül élvezhető, nem utolsósorban pedig néhány tornapadon és pár gumilabdán kívül egyéb felszerelést nem igényel. Nem véletlen, hogy az Újbuda DiákSport Fesztiválnak is hosszú évek óta része, már amikor a járványhelyzet lehetővé tette a tömegsportrendezvények megtartását. Idén a több mint egy tucat XI. kerületi iskolából érkező fiúk és lányok tízfős csapatokban, két korcsoportban mérhették össze rátermettségüket.

Kirchknopf Péter, Újbuda Önkormányzatának sportügyintézője és főtanácsosa lapunknak úgy fogalmazott: egy nagyobb volumenű kerületi sporttorna kiváló lehetőség arra, hogy az iskolák, de akár a helyi sportklubok is képet kapjanak arról, kik a tehetségesebb gyerekek, illetve ki miben ügyes. Az I-es korcsoport eredményhirdetésén kiderült, hogy a kerületi sportiskola zömében futballozó és kosárlabdázó növendékei a kidobósban is a legjobbak, ugyanakkor egy-egy ügyesebb játékos minden csapatban feltűnt.

Kevesen tudják, de a kidobós, azaz a dodgeball az USA-ban még nálunk is népszerűbb, ott államonként több tucat csapat űzi versenyszerűen, és több mint 300 ezer játékost tartanak nyilván. Magyarországon a tornaórai játék ötlabdás nemzetközi versenyváltozatát a Hungary Dodgeball kidobós szövetség fogja össze és népszerűsíti. A sportágnak már Európa- és világbajnoksága is van, ezeken rendszeresen részt vesz a magyar válogatott.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support