Design a jövőért

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) közös munkába fogott a fenntarthatóbb jövő jegyében. A projekt során a két egyetem hallgatói kétfős csoportokban dolgoztak klímavédő pohár megtervezésén.

A két egyetem hallgatói a klímavédelem jegyében terveztek olyan tárgyakat, eszközöket, amelyekkel kiválthatók lehetnek az egyszer használatos poharak is. A közös tervezési folyamat a környezettudatos és fenntartható életmód fontosságára is felhívja a figyelmet. Ezek a célkitűzések egyre meghatározóbbak az intézmények működésében. A BME közelmúltban indította el munkacsoportjait, amelyek a környezettudatos egyetemi működést ösztönzik.

A METU képzéseiben és működésében is hangsúlyosan jelenik meg a fenntarthatóság szempontja.

A projekt második szakaszát záró prezentáció alkalmával decemberben a BME terméktervező szakos, valamint a METU formatervező művész mesterszakos hallgatói mutatták be terveiket társaiknak, valamint Varga Andrásnak, a BME GPK Gép- és Terméktervezés Tanszéke mesteroktatójának, valamint György Árpád Hunornak és Pataki Dávidnak a METU Építészet és Design Tanszéke oktatóinak. A prezentáción Czigány Tibor, a BME rektora és Tóth Ágnes, a Budapesti Metropolitan Egyetem elnök-vezérigazgatója is részt vett.

A korábbi, októberi forduló után a hallgatók a kapott visszajelzések alapján 3D-s terveket készítettek és ezeket mutatták be a projekt decemberi fordulóján.

A hallgatók zöme a kompakt, összecsukható poharak mellett egyéb eszközöket is tervezett, például praktikus ételhordókat, szelektív hulladékgyűjtőket, valamint okoscsapot és reszeltszappan-adagolót vizionáló tervrajzzal is előrukkoltak a diákok, de volt, aki közösségkovácsoló, mechanikusan működő szerkezetet tervezett újrahasznosítható anyaghasználattal.

„A világnak problémái vannak, az egyetemeknek tanszékei. A mai kor legnagyobb problémái, például a fenntarthatóság pontosan ilyen, amiket nem lehet egy tudományterület adott tudástárával megoldani. A felsőoktatásban a következő időszak legfontosabb céljának azt tartom, hogy erősítsük az egyetemek közötti együttműködéseket.” – jegyezte meg nyitóbeszédében Tóth Ágnes.

„A BME jó irányban halad a fenntartható egyetemmé válás elérésében, ennek egyik jele QS fenntarthatósági rangsora, ahol a környezeti hatás tekintetében, legjobb magyar egyetemként, 1400 egyetem közül a 198 volt. A pohártervezési projekt jelképes, mert egy tárgyba sűríti a törekvéseinket, hogy kevesebb hulladékot termelve éljünk. Egyben jelzi, hogy a klímavédelmi törekvés képzéseinkben ilyen módon is megjelenik, a kifejezetten környezetgazdasági és -mérnöki szakok, valamint kutatások mellett.” mondta Czigány Tibor, a Műegyetem rektora.

A két egyetem célja a legígéretesebb tervek továbbfejlesztése, és a tervek alapján egy termék gyártásának megszervezése, hogy az egyetemi polgárok kiválthassák az eldobható poharakat.

A ROVATBÓL