Design a jövőért

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) közös munkába fogott a fenntarthatóbb jövő jegyében. A projekt során a két egyetem hallgatói kétfős csoportokban dolgoztak klímavédő pohár megtervezésén.

A két egyetem hallgatói a klímavédelem jegyében terveztek olyan tárgyakat, eszközöket, amelyekkel kiválthatók lehetnek az egyszer használatos poharak is. A közös tervezési folyamat a környezettudatos és fenntartható életmód fontosságára is felhívja a figyelmet. Ezek a célkitűzések egyre meghatározóbbak az intézmények működésében. A BME közelmúltban indította el munkacsoportjait, amelyek a környezettudatos egyetemi működést ösztönzik.

A METU képzéseiben és működésében is hangsúlyosan jelenik meg a fenntarthatóság szempontja.

A projekt második szakaszát záró prezentáció alkalmával decemberben a BME terméktervező szakos, valamint a METU formatervező művész mesterszakos hallgatói mutatták be terveiket társaiknak, valamint Varga Andrásnak, a BME GPK Gép- és Terméktervezés Tanszéke mesteroktatójának, valamint György Árpád Hunornak és Pataki Dávidnak a METU Építészet és Design Tanszéke oktatóinak. A prezentáción Czigány Tibor, a BME rektora és Tóth Ágnes, a Budapesti Metropolitan Egyetem elnök-vezérigazgatója is részt vett.

A korábbi, októberi forduló után a hallgatók a kapott visszajelzések alapján 3D-s terveket készítettek és ezeket mutatták be a projekt decemberi fordulóján.

A hallgatók zöme a kompakt, összecsukható poharak mellett egyéb eszközöket is tervezett, például praktikus ételhordókat, szelektív hulladékgyűjtőket, valamint okoscsapot és reszeltszappan-adagolót vizionáló tervrajzzal is előrukkoltak a diákok, de volt, aki közösségkovácsoló, mechanikusan működő szerkezetet tervezett újrahasznosítható anyaghasználattal.

„A világnak problémái vannak, az egyetemeknek tanszékei. A mai kor legnagyobb problémái, például a fenntarthatóság pontosan ilyen, amiket nem lehet egy tudományterület adott tudástárával megoldani. A felsőoktatásban a következő időszak legfontosabb céljának azt tartom, hogy erősítsük az egyetemek közötti együttműködéseket.” – jegyezte meg nyitóbeszédében Tóth Ágnes.

„A BME jó irányban halad a fenntartható egyetemmé válás elérésében, ennek egyik jele QS fenntarthatósági rangsora, ahol a környezeti hatás tekintetében, legjobb magyar egyetemként, 1400 egyetem közül a 198 volt. A pohártervezési projekt jelképes, mert egy tárgyba sűríti a törekvéseinket, hogy kevesebb hulladékot termelve éljünk. Egyben jelzi, hogy a klímavédelmi törekvés képzéseinkben ilyen módon is megjelenik, a kifejezetten környezetgazdasági és -mérnöki szakok, valamint kutatások mellett.” mondta Czigány Tibor, a Műegyetem rektora.

A két egyetem célja a legígéretesebb tervek továbbfejlesztése, és a tervek alapján egy termék gyártásának megszervezése, hogy az egyetemi polgárok kiválthassák az eldobható poharakat.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support