Megnyitották a MOL-székházat

Egy nagy piros gomb megnyomásával nyitották meg Budapest legmagasabb épületét, a Kopaszi-gát mellett felépült új MOL-székházat.

A BudaPart lakó- és irodapark fejlesztésbe illeszkedő 143 méter magas MOL Campus 28 emeleten 86 ezer négyzetméteres alapterülettel rendelkezik: ha a szinteket egymás mellé tennénk, akkor 12 futballpályát tenne ki.

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató a megnyitón arról beszélt, hogy az energiaválság, az inflációs sokk és a kormány frissen bejelentett 95%-os extraprofit adója ellenére van ok az ünneplésre: több ezer szakember munkájának köszönhetően egyedülálló okosépület született, amely a jövő technológiájával épült a jövő generációjának.

A fenntarthatóság jegyében megalkotott toronyházra 900 nm napelemet, alá pedig 220 db 33 km hosszú talajszondát telepítettek, amelyek a hőszivattyú rendszer részeként az energiafelhasználás 36%-át termelik meg. Az épületben szenzorok, jeladók százai mérik a hőmérsékletet, párát, fényt, zajt, CO-t, valamint a helyiségek kihasználtságát, az adatokat pedig az épület működésének optimalizálására használjuk fel – tájékoztatott Ratatics Péter, a Campus-projektért felelős ügyvezető igazgató, hozzátéve, hogy úttörőnek számító megoldásaikkal pályáznak a legmagasabb fokú, kettős zöld minősítés elnyerésére. A megnyitón részt vett Újbuda Önkormányzatának teljes vezetése is.

A MOL Campus egy része látogatóközpontként üzemel, így a kávézó, a panorámalifttel megközelíthető 28. emeleti tetőterasz és a készülő étterem a nyilvánosság számára is elérhető lesz.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support