Megnyitották a MOL-székházat

Egy nagy piros gomb megnyomásával nyitották meg Budapest legmagasabb épületét, a Kopaszi-gát mellett felépült új MOL-székházat.

A BudaPart lakó- és irodapark fejlesztésbe illeszkedő 143 méter magas MOL Campus 28 emeleten 86 ezer négyzetméteres alapterülettel rendelkezik: ha a szinteket egymás mellé tennénk, akkor 12 futballpályát tenne ki.

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató a megnyitón arról beszélt, hogy az energiaválság, az inflációs sokk és a kormány frissen bejelentett 95%-os extraprofit adója ellenére van ok az ünneplésre: több ezer szakember munkájának köszönhetően egyedülálló okosépület született, amely a jövő technológiájával épült a jövő generációjának.

A fenntarthatóság jegyében megalkotott toronyházra 900 nm napelemet, alá pedig 220 db 33 km hosszú talajszondát telepítettek, amelyek a hőszivattyú rendszer részeként az energiafelhasználás 36%-át termelik meg. Az épületben szenzorok, jeladók százai mérik a hőmérsékletet, párát, fényt, zajt, CO-t, valamint a helyiségek kihasználtságát, az adatokat pedig az épület működésének optimalizálására használjuk fel – tájékoztatott Ratatics Péter, a Campus-projektért felelős ügyvezető igazgató, hozzátéve, hogy úttörőnek számító megoldásaikkal pályáznak a legmagasabb fokú, kettős zöld minősítés elnyerésére. A megnyitón részt vett Újbuda Önkormányzatának teljes vezetése is.

A MOL Campus egy része látogatóközpontként üzemel, így a kávézó, a panorámalifttel megközelíthető 28. emeleti tetőterasz és a készülő étterem a nyilvánosság számára is elérhető lesz.

A ROVATBÓL