Ötletek az energiaszámla csökkentésére

Miként lehet védekezni az egekbe tartó energiaárak ellen? Például lehet-e korszerű fűtési rendszerekkel, szigeteléssel, vagy akár olyan praktikus apróságokkal, mint hogy milyen villanykörtét használjunk vagy húzzuk ki az éppen nem üzemelő áramfogyasztókat?

A válaszadásban mostantól a Renopont irodája segít, amely Újbuda Önkormányzatának Zsombolyai utca 4. alatti ügyfélfogadó helyén működik, tanácsot ad személyesen és online a www.renopont.hu oldalon is. Utóbbin nemcsak meghatározhatjuk egy kalkulátor segítségével ingatlanunk energetikai besorolását – amiből következik, hogy miként lehet majd ezen javítani –, de időpontot is itt lehet foglalni a tanácsadáshoz.

A tanácsadó alapítvány szakmai vezetője, Schum Gergely lapunk kérdésére elmondta, hogy a legegyszerűbb takarékossági tippektől kezdve egészen a komplex energiahatékonysági beruházásokig, mindenféle kérdésben fordulhatnak hozzájuk az érdeklődők. Abban is közreműködnek, hogy megbízható szakembereket ajánljanak a különféle munkákhoz, olyanokat, akik megfelelő referenciákkal rendelkeznek.

A szakértőt arra kértük, mondjon példát arra, milyen praktikus tanácsokat tudnak adni. – Egészen mások a lehetőségei a családi és a társasházakban élőknek – hívta fel a figyelmet Schum Gergely. Egy társasházban a tulajdonosoknak együtt kell dönteniük például egy homlokzat szigetelésről, de a nyílászárók korszerűbbre cserélését egy-egy család maga is megoldhatja. Bár nagyon eltérők lehetnek a költségek 400–600 ezer forintból a legtöbb helyen érezhető eredményt lehet elérni. Ugyan beruházásigényes, de szintén az energiafelhasználás mérséklését hozhatja a különböző háztartási gépek hatékonyabbra cserélése vagy hűtő-fűtő klímarendszer beépítése, ha olcsóbb adott keretek között azzal fűteni. (Ez attól is függ, ki hogyan használja fel a kedvezményes gáz-, illetve villanyáramkeretét.)

A családi házban élőknél már bonyolultabb a helyzet, általában jóval nagyobb összeget kell fordítani egy felújításra. Akkor lehet elérni komoly energiamegtakarítást, ha a hőszigetelésről sem feledkeznek meg, ehhez jöhet a nyílászárók lecserélése és esetleg még a gépészet megújítása – mindez együtt már jelentős beruházás. Ugyanakkor az alapítvány egy országos kutatása igazolta, hogy az ingatlanárakat egyre jobban befolyásolja az adott épület energiahatékonysága, az efféle beruházások hatása már megjelent az árakban és ez várhatóan csak erősödni fog.

És min lehet spórolni? Bár az sem baj, ha kihúzzuk az éppen nem használt, de „stand by” üzemmódban lévő eszközöket, egy átlagos magyar család az energiaköltségeinek 70 százalékát a fűtésre fizeti ki. Igazán takarékoskodni tehát érdemben csak ezzel lehet. Éjszakára pár fokkal lecsavarni a termosztátot nem különösebben bonyolult, mégis érezhetően csökkentheti a számlát.


D. J.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support