Döntések a Fővárosi Közgyűlésen

A karácsonyi fényeken is kénytelen spórolni idén Budapest vezetése. A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén döntés született egyebek között a kelenföldi P+R parkoló ügyében, emellett arról is, hogy összesen 80 millió forinttal támogatják fővárosi homlokzatok, illetve udvarok zöldítését.

Idén nem építi ki a karácsonyi díszkivilágítást a Fővárosi Önkormányzat az általa kezelt területeken, tekintettel a gazdasági helyzetre. A Fővárosi Közgyűlés október 26-i ülésén meghozott döntés révén Budapest vezetése 28,3 millió forintot csoportosíthat át az általános tartalékba, emellett csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás is. Az intézkedés nyomán idén nem gyúlnak ki a karácsonyi fények a belvárosban, például a Váci utcában és a környező kis utcákban, valamint a Deák Ferenc utcában és a Városháza parkban, továbbá az Andrássy út egy részén, az Oktogonon, a Nagymező utcában, a Liszt Ferenc téren, valamint az I. kerületben a Batthyány téren és a Clark Ádám téren. Újbudán lesznek karácsonyi fények, de az előző évekkel összehasonlítva jóval takarékosabb kivitelben.

A közgyűlés határozott arról is, a kelenföldi P+R parkoló fizetőssé tételével kapcsolatban a közgyűlés László Imre, Újbuda polgármestere kérésére a végső döntést még várhatóan idén, a kerülettel való egyeztetés után hozza meg. A Margitszigeten pedig megszűnik a bérelt közösségi autók ingyenes várakozási lehetősége.

A budapesti közösségi költségvetés Zöld falak a belvárosban nevű nyertes pályázatának megvalósítása érdekében 50 millió forintos összeggel pályázatot írnak ki ingatlanok közterületi homlokzatának zöldítésére. Emellett ismét meghirdetik a 30 millió forint keretösszegű udvarzöldítési pályázatot; ezen társasházak, lakásszövetkezetek nyerhetnek támogatást belső udvarok felújítására, növényzet telepítésére, bútorok beszerzésére. A „városi erdők” ötlet jegyében pedig két helyszínen lesz erdőfejlesztés: a XVII. kerületben, az Anna utcánál, valamint a XXIII. kerületben, a Temetősor utcánál.

Az „utcai megkereső és ártalomcsökkentő program” részeként a közgyűlés 9,5 millió forinttal támogatja a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány projektjét, amelyben ártalomcsökkentő eszközöket, segítséget és információt adnak szerhasználóknak. Az ArtWorkShop Egyesület a HepaGo buszos mobilprogrammal vett részt a közösségi költségvetési pályázaton, és most ötmillió forint támogatást kapott ahhoz, hogy ártalomcsökkentő és higiénés eszközöket adjanak szerhasználóknak, emellett HIV- és Hepatitis-C-szűréseket is végezzenek. A közgyűlés arról is határozott, hogy 19,2 millió forint értékben pályázatot írnak ki idősotthonokban tartott állatterápiás programokra. Egyhangú döntéssel fogadták el két új civil munkacsoport létrehozását, hogy a budapesti civil szervezetek az ifjúságügy, valamint a sport területén beleszólhassanak a főváros életét befolyásoló döntésekbe.

A képviselők többsége támogatta azt a javaslatot, hogy Budapest egyesítésének 150. évfordulójához kapcsolódva rózsakertet alakítsanak ki a Gellért-hegyen, a Jubileumi park területén. A Magyarország településeit jelképező kert telepítését a Főkert végzi el 2023. december 31-éig, és 90 millió forintot fordíthatnak rá.

A ROVATBÓL