Döntések a Fővárosi Közgyűlésen

A karácsonyi fényeken is kénytelen spórolni idén Budapest vezetése. A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén döntés született egyebek között a kelenföldi P+R parkoló ügyében, emellett arról is, hogy összesen 80 millió forinttal támogatják fővárosi homlokzatok, illetve udvarok zöldítését.

Idén nem építi ki a karácsonyi díszkivilágítást a Fővárosi Önkormányzat az általa kezelt területeken, tekintettel a gazdasági helyzetre. A Fővárosi Közgyűlés október 26-i ülésén meghozott döntés révén Budapest vezetése 28,3 millió forintot csoportosíthat át az általános tartalékba, emellett csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás is. Az intézkedés nyomán idén nem gyúlnak ki a karácsonyi fények a belvárosban, például a Váci utcában és a környező kis utcákban, valamint a Deák Ferenc utcában és a Városháza parkban, továbbá az Andrássy út egy részén, az Oktogonon, a Nagymező utcában, a Liszt Ferenc téren, valamint az I. kerületben a Batthyány téren és a Clark Ádám téren. Újbudán lesznek karácsonyi fények, de az előző évekkel összehasonlítva jóval takarékosabb kivitelben.

A közgyűlés határozott arról is, a kelenföldi P+R parkoló fizetőssé tételével kapcsolatban a közgyűlés László Imre, Újbuda polgármestere kérésére a végső döntést még várhatóan idén, a kerülettel való egyeztetés után hozza meg. A Margitszigeten pedig megszűnik a bérelt közösségi autók ingyenes várakozási lehetősége.

A budapesti közösségi költségvetés Zöld falak a belvárosban nevű nyertes pályázatának megvalósítása érdekében 50 millió forintos összeggel pályázatot írnak ki ingatlanok közterületi homlokzatának zöldítésére. Emellett ismét meghirdetik a 30 millió forint keretösszegű udvarzöldítési pályázatot; ezen társasházak, lakásszövetkezetek nyerhetnek támogatást belső udvarok felújítására, növényzet telepítésére, bútorok beszerzésére. A „városi erdők” ötlet jegyében pedig két helyszínen lesz erdőfejlesztés: a XVII. kerületben, az Anna utcánál, valamint a XXIII. kerületben, a Temetősor utcánál.

Az „utcai megkereső és ártalomcsökkentő program” részeként a közgyűlés 9,5 millió forinttal támogatja a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány projektjét, amelyben ártalomcsökkentő eszközöket, segítséget és információt adnak szerhasználóknak. Az ArtWorkShop Egyesület a HepaGo buszos mobilprogrammal vett részt a közösségi költségvetési pályázaton, és most ötmillió forint támogatást kapott ahhoz, hogy ártalomcsökkentő és higiénés eszközöket adjanak szerhasználóknak, emellett HIV- és Hepatitis-C-szűréseket is végezzenek. A közgyűlés arról is határozott, hogy 19,2 millió forint értékben pályázatot írnak ki idősotthonokban tartott állatterápiás programokra. Egyhangú döntéssel fogadták el két új civil munkacsoport létrehozását, hogy a budapesti civil szervezetek az ifjúságügy, valamint a sport területén beleszólhassanak a főváros életét befolyásoló döntésekbe.

A képviselők többsége támogatta azt a javaslatot, hogy Budapest egyesítésének 150. évfordulójához kapcsolódva rózsakertet alakítsanak ki a Gellért-hegyen, a Jubileumi park területén. A Magyarország településeit jelképező kert telepítését a Főkert végzi el 2023. december 31-éig, és 90 millió forintot fordíthatnak rá.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support