Fiatal Farkasok a Kamaraerdőben

Amikor az ősz az utolsókat rúgja, a hűvösebb hónapokban űzhető szabadtéri sportok mellett egyre népszerűbbé válik a beltéri edzés. A Kelen SC után most egy klasszikus terem-, illetve küzdősport kerületi képviselőit mutatjuk be, a főként muay thai boksszal foglalkozó Young Wolf Chiefs, vagyis a Fiatal Farkas Főnökök közösségét.

A klub 2015 óta működik a Kánai úti Sport11 Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpontban. Vezetőjük, a kárpátaljai születésű, hosszú ideje Magyarországon élő Lelekács Csaba igazi „nagyvad”: minden idők legeredményesebb hazai thai boksz harcosa, aki annak idején még a pokolian erős ukrán válogatottba is befért. Világbajnoki címet már magyar színekben szerzett, a legendás thaiföldi „Herceg Kupán” második tudott lenni.

Lelekács Csaba a ringbeli sikerek után mesterként folytatta, több fővárosi helyszínen oktatta a fiatalokat az álló harcos küzdelemre, a legkisebbektől kezdve a világbajnoki álmokat szövögetőkig. Ma egy családias, ám profi szemléletű kis klubot visz a Sport11-ben. Habár a „kis” jelző legfeljebb a Young Wolf viszonylag csekély kiterjedésű főhadiszállására igaz, ugyanis a Farkasok igencsak feszegetik határaikat.
A csapat jelenleg a Kánai úti különterem tatamiján, illetve a mellette fekvő, 4×4 méteres ringben jön össze minden hétköznap délután. Az edzések teljesen nyíltak, tehát óvodástól a szeniorkorosztályig bárki részt vehet rajtuk, a versenyzők pedig általában hétvégén is kesztyűt húznak.

– Kis Farkas vagy más fordításokban Fiatal Farkas egy cheyenne indián törzsfő, egyben híres amerikai szabadságharcos is volt. Tehát fiatal volt, farkas volt és még harcos is, róla kapta nevét ez a klub – mondta Lelekács Csaba, hozzátéve, hogy a farkas a magyar történelemben is szimbolikus szerepet játszott. Persze a névnél fontosabb a hazánkban egyedülálló technikai-taktikai oktatási stílus, illetve az a szellemiség, ami áthatja az egyesület mindennapjait.

Bár időnként túrázással és természetvédelemmel is foglalkoznak, korábban pedig grappling is volt (a földharc egyik formája – a szerk.), a hangsúly itt az ütő-rúgó sportokon van, a kick boksz, a K1 és főleg a thai boksz alapjait lehet elsajátítani. Aki azt hinné, hogy ez megegyezik az akciófilmekben látható fékevesztett, véres küzdelemmel, az mindenképpen látogasson el ide, hogy saját szemével lássa, hogyan küzdenek kicsik és nagyok, fiatalok és idősebbek, összetartásban, egymást biztatva, segítve.

Ahogy a mester mondja:
„a legfontosabb a csapat. Hogy ezek a srácok, ez a társaság több legyen annál, mint hogy csak összejárunk edzeni. Embert szeretnénk faragni a gyerekekből, a fiatalokból. Úgy látom, jó úton haladunk, de az élet majd eldönti”.

Világbajnok kezek közt tanulhatnak gyerekek és felnőttek
Lelekács Csaba: „A volt szovjet tagállamok küzdősportiskolája azért nagyon hatékony, mert más szemlélettel áll a küzdelemhez, mint a legtöbb európai nemzet. Én ezt tudtam hazahozni, és kárpátaljai születésű magyarként ezt próbálom a XI. kerületben meghonosítani. Hozzánk bárki lejöhet, sokan fordultak meg itt olyanok – akár 50 éves kor felett –, akiknek semmilyen küzdősportos múltjuk, sőt, igazából sportmúltjuk sem volt, és itt szerettek bele a muay thai világába. Ez a sportág egyedülálló, mert olyan alapvető, ösztönös emberi képességeket fejleszt, amelyeket modern életünk csak a legritkább esetben állít kihívás elé. Mindenkinek ajánlanám, nem csupán annak, aki versenyezni akar, hanem annak is, aki fogyasztani akar vagy stresszt szeretne levezetni. Volt, aki a rovott múltját, vagy ilyen-olyan káros szenvedélyét hagyta hátra, mások az önbecsülésüket, vagy éppen a bátorságukat találták meg itt. A gyerekeknek játékosabb, a hobbistáknak változatosabb foglalkozásokat tartunk, a versenyzők pedig szisztematikus edzésmunkát végeznek”.
„Itt megtaláltam a helyem. Világbajnok leszek!”
Göböl László Töhötöm világbajnok lesz – a 18 esztendős újbudai versenyző olyan elszántsággal mondja ezt, hogy nem is lehet másként. A XIV. kerületből jár át a XI. kerületbe, mert úgy érzi, hogy ebben a közegben tud hamarosan olyan magas szintre tud jutni, amilyenre szeretne. „Lelekács Csaba egy éven belül versenyzőt faragott belőlem, és meg is nyertem a WFC Európa-kupáját, emellett további sikeres meccseim is voltak. Eddigi életemet végigkövette a sport, fociztam, kosaraztam, szeretek falat mászni és úszni is, de megmondom őszintén, mindig kicsit balhésabb gyerek voltam, folyton a boksz, a bunyó érdekelt. Amikor tavaly októberben ide kerültem, rögtön éreztem, hogy Lelekács Csaba lesz az az edző, aki engem végig fog kísérni a karrieremen. Nagyon erős motivációt érzek mellette, szeretnék vele egészen a világbajnoki címig elmenni.”

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support