Anyán és apán lenni jó

A babahordozás a maga természetességével számos helyzetben megoldást nyújthat a legtöbb családnak. Több előnye és eszköze is van, mindegyik jótékonyan hat a gyerekre és a hordozó személyre, illetve kettejük kapcsolatára is.

A kisgyermekek testen hordozásának egyik legfontosabb előnye, hogy a gyerek újszülöttként is akár több órán át lehet anyja vagy apja testi közelségében, ráadásul mindkét kéz felszabadul, a mindennapi teendőket is el lehet végezni. A másik előny, hogy a szülő könnyebben tud kimozdulni, ez különösen azoknak hasznos, akik kevesebb segítséget kapnak, babájuk sírós, hasfájós, vagy már van nagyobb gyerekük is.
– Kutatások szerint a hordozós anyák könnyebben és hosszabban tudnak szoptatni. Ha ez nem adatik meg, akkor is kárpótolja őket gyermekük fizikai közelsége – mondta lapunknak Mucsi Adrienn hordozási tanácsadó. A hordozás a szüléskor elszenvedett trauma, a kórházi szeparáció feldolgozásában is segíthet.
A tanácsadó egyik kliense, Kiss Katalin mindennap hordozza féléves kisfiát. Olivér koraszülöttként jött világra, nyolc hónapra. Mindkettejük számára életmentő volt, hogy egymás testi közelében lehettek a kórházban töltött harminc napban. A kisbaba eleinte csak anyján tudott elaludni. Katalin lapunknak hozzátette, kutyasétáltatásnál is kényelmes és biztonságos, hogy mindkét keze szabad.
– A babahordozási tanácsadók a szülőkkel közösen keresik a megfelelőt a számos lehetőség közül – emlékeztetett Mucsi Adrienn. A szülők választhatnak egyebek között kendőket (rugalmas, szövött, karikás) és formázott hordozókat, például mei-tait, félcsatos vagy csatos hordozót. A hordozásnak a komfortérzet és a megfelelő eszköz függvényében nincs életkori határa. – A fizikai kontaktus a babát és a szülőt is megnyugtatja – tette hozzá a szakember. Mucsi Adrienn kétéves kisfia, Tomi is szívesen kapaszkodik fel édesanyja hátára.
A hogyanra minden esetben figyelni kell. A megfelelő hordozó térdhajlattól térdhajlatig tart, felül megtámasztja a baba hátának felső részét. Ha elalszik a gyermek, érdemes tarkóig megtámasztani, hogy a feje ne billenjen hátra (formázott hordozókon általában van alvócsuklya). A szülő a pántokat, hevedereket vagy a kendőt szorosan húzza meg, hogy lehajláskor a kicsi a testéhez simuljon. Ugyanakkor lényeges, hogy mind a gyerek, mind szülője számára kényelmes legyen az eszköz, egyiküknek se legyen kellemetlen érzés. Az elsődleges és legegészségesebb hordozási forma a függőleges, a kifelé fordított hordozást pedig Mucsi Adrienn nem szokta ajánlani.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support