A Kelen-fíling nyomában

„Éld meg a tehetséged!” – áll a Kelen SC oldalának nyitólapján, és valóban: a kelenvölgyi klub nem csak szlogenszinten hirdeti, hogy náluk a futball lehetősége minden környékbeli gyerek és felnőtt előtt nyitva áll.

Nem volt nehéz a címben szereplő Kelen-fílinget tetten érni azon a teljesen átlagos kedd délutánon, amelyen a normál üzemmódnak megfelelően több száz fiú és lány rúgta a labdát zöld-fehér szerelésben a klub Hunyadi Mátyás úti sporttelepén. A szikrázó napsütésben a zöld gyepen fehér labdát kergető gyerekek, illetve a pályák szélén beszélgető szülők látványa hamar megmutatta, miért is jó kelenesnek lenni.
A XI. kerületi Kelen Sport Club Kelenvölgy lakosainak közösségi munkájával jött létre 1926-ban, és az egyesületnél a mai napig azt tartják a legfontosabbnak, hogy a futball szeretetéből felépült egyesület mindenkinek meg tudja adni a labdarúgás élményét. Ennek az esti hobbifoci mellett természetesen része az elitképzés, a tehetségek célirányos fejlesztése is.
A klub eredetileg a mai Solt utcai pályán edzett és játszotta mérkőzéseit, 1934 óta használják a Hunyadi Mátyás úti telepet, amely korábban egy elkerítetlen, parlagon heverő terület volt. – Ma a Kelen SC bázisán két műfüves és egy füves pályán tizenegy főállású edző keze alatt fociznak a gyerekek, 650 fiú és lány, több mint harminc különböző létszámú korosztályos csapatban – tudtuk meg Kun Istvántól. Az egyesület tehetségközpontjának szakmai vezetőjét elsősorban az utánpótlás-nevelés rendszeréről, a három színű, pontosabban három szintű képzési rendszerről faggattuk. A tehetségközpont hattól tizennégy éves korig viszi a gyerekeket, ezt a folyamatot felügyeli Kun István. Utána Bordán Csaba szakmai igazgató vezetésével egészen felnőttkorig kísérik őket, legyen szó amatőr fociról, a félprofi szintről – például az SC saját NB III-as, illetve NB I-es női nagypályás felnőtt csapatáról –, vagy akár más, profi gárdát működtető klubhoz igazolásról.

Piros, fehér, zöld, ez a Kelenföld
– A Kelen SC befogadó klub, amely ugyanakkor eredményes klub is, nem véletlen, hogy az elmúlt években elnyerte az MLSZ-től a tehetségközpont minősítést – mondta Kun István. – Ez a kettősség gyakorlatilag azt jelenti, hogy aki jelentkezik hozzánk, hogy focizni szeretne, azt tudjuk fogadni. A gyerekeket három csoportra osztjuk aszerint, hogy kinek milyen céljai, adottságai vannak. A legügyesebbek és legelhivatottabbak a tehetségközpont csapataiban készülhetnek, és a kiemelt országos bajnokságokban mutathatják meg magukat hétről hétre. Ők alkotják az úgynevezett zöld csapatainkat. A többiek közül a fehér csapatokban játszók a Budapest-bajnokságokban szerepelhetnek, akik pedig „csupán” jól szeretnék érezni magukat kint a gyepen, és nem szeretnének bajnokságban játszani, azoknak kínálunk sportolási lehetőséget a piros csapatainkban – részletezte a szakmai vezető.
Természetesen van átjárás az egyes szintek között. Ha egy fiú vagy lány hobbifocistaként kezdi, ám később úgy gondolja, hogy szeretne magasabb szinten játszani, akkor éppúgy van jövője a klubnál, mint annak, aki például a tanulmányai miatt úgy dönt, hogy megmarad a heti 2-3 edzésnél, a játék puszta élvezeténél. A zöld csapatoknál edződőkre visszatérve, náluk a magas szintű szakmai munkán van a hangsúly, mind mennyiségben, mind pedig minőségben. A gyerekek itt táplálkozási tanácsokat is kapnak, és kiegészítő tréningeken, például speciális erőnléti vagy kognitív fejlesztési foglalkozásokon is részt tudnak venni.

A jó légkör a Facebooknál is jobban terjed
Hogyan zajlik a toborzás, milyen kapcsolatok épültek ki a kerületi iskolákkal, óvodákkal? – kérdeztük Kun Istvánt, a szakember pedig egy elsőre talán furcsán hangzó, ám a Kelen filozófiáját és klubéletét ismerve nem meglepő választ adott. – Mi nagyon támaszkodunk a szülőkre, akik örömmel jönnek és segítenek minket, ennek pedig nagy szerepe van abban, hogy ilyen családias a légkör. Természetesen a kerületi iskolákban és óvodákban is rendszeresen ott vagyunk, de a toborzás legnagyobb része maga a Kelen név mint egyfajta brand, amit talán már senkinek nem kell bemutatni a kerületben – tette hozzá.
– Mit is jelent a családias légkör? Jól példázza a gyerekek, szülők, edzők és a klubvezetés közti összhangot, hogy amikor nyáron már látszott, hogy az energiaárak brutális emelkedése őszre nehéz helyzet elé fogja állítani a legtöbb sportklubot, a szülők első szóra vállalták, hogy megszervezik a gyerekek eljutását a vidéki mérkőzésekre – tudtuk meg Andreas van den Akertől, a Kelen SC holland elnökétől.
Az akció amellett, hogy anyagi terhet vesz le a klub vezetőinek válláról, a közösségi szellemet is erősíti – a kisebb-nagyobb sportklubok megszűnéséről szóló hírek alapján szükség is lesz erre. Ha valaki, akkor Sóki Norbert tudja ezt, hiszen tizenegy esztendeje tagja a Kelen edzőgárdájának. Jelenleg az U14-es csapat vezetőedzőjeként dolgozik, második éve viszi ezt a korosztályt, heti öt tréninggel, külön kapusfoglalkozásokkal, ezen felül három kondicionális edzéssel, ami koordináció- és gyorsaságfejlesztésből, valamint erőnléti munkából áll.

Partnerség a Puskással
– Az U14-es országos bajnokság nyugati csoportjában szerepelünk, ezért sokat utazunk, többek között Szombathelyre, Zalaegerszegre, Kaposvárra, így nagyon jól jön a szülők segítsége. Idén a legfontosabb célunk, hogy a nagypályát és a 80 perces meccseket szokjuk, hiszen ez a korosztály tavaly még háromnegyed pályán játszott. Ezen felül szeretnénk az első hétben végezni, de természetesen ha ez nem sikerül, akkor sincsen nagy problémánk – hangsúlyozta az edző, hozzátéve, hogy az elsődleges feladat az, hogy minél több tehetséges fiatal váljon érett, felnőtt játékossá, majd vagy a Kelen, vagy nagyobb klubok stabil csapattagjává.
Van is jó pár játékos, aki már a nyáron eligazolt, például a Puskás Akadémiához, amellyel partneri kapcsolata van a Kelennek. A felcsúti klub folyamatosan figyeli a kelenvölgyi játékosokat, meccseken és edzéseken, illetve közös, kiválasztó edzéseket is szerveznek. Annak idején azért a Fejér megyei klubban találta meg az együttműködési lehetőséget a Kelen, mert a hagyományos nagy budapesti klubok kizárólag a tehetséges növendékek azonnali átigazolásában láttak fantáziát. Ez azonban a gyerekek korai lemorzsolódásának a kockázatával járt, hiszen például a mai Ferencváros, vagy akár a Vasas felnőtt keretébe bekerülni kis túlzással lehetetlen vállalkozás.

Nagy András

Andreas van den Aker: van még sok teendőnk
• Hogyan került Magyarországra, és miként került a Kelen SC elnöki székébe? – kérdeztük Andreas van den Akert, a klub holland vezetőjét.
A napokban volt harminc esztendeje, hogy üzletemberként egy holland bank megbízásából Magyarországra jöttem. Nyolcadik éve vagyok a Kelen SC elnöke, korábban elnökségi tagja voltam a klubnak. Az egész onnan indult, hogy – hollandként talán nem meglepő módon – a fiam is szeretett volna focizni, és mivel itt laktunk a környéken, lejöttünk a Hunyadi úti pályára, hogy beirassuk. Rögtön megragadott az itt fogadó baráti, sőt, családias hangulat. Hollandiában nagy hagyománya van annak, hogy aki teheti, segíti az őt befogadó közösséget, így kezdtem el én is szülőként a gyerekek, köztük a saját gyerekem mellett dolgozni itt a zöld-fehér színekért. Nagyjából 5-6 évig csináltam ezt, amikor a klub korábbi elnöke, Sárréti Károly nyugdíjba ment, és engem választott utódjának az elnökség.

• Körülnézve a sporttelepen látható, hogy a munka döntő része ma már arra irányul, hogy épüljön tovább ez a hely, ahol minden környéken élő rátalálhat a labdarúgásra, a futball örömére…
Igen, ez kezdettől fogva határozott célunk, és úgy gondolom, az elmúlt esztendők nehézségei ellenére elég sokat meg tudtunk valósítani belőle. (Az önkormányzat és az MLSZ támogatásával idén tavasszal megújult például a hátsó műfüves nagypálya, illetve befejezéséhez közeledik a füves centerpálya fedett lelátójának építése – a szerk.) Sok gyerekünk van, tehetségközpont lettünk, de van még sok teendőnk, amit meg kell csinálni.

• Focizott egyébként?
Hát ugye holland vagyok, és Hollandiában elég sokan fociznak (nevet). Én kapus voltam, az is foci, de azért kicsit mégis más.


• Jelenleg nem is játszik?
Amikor Magyarországra jöttem, elég hosszú időre abbahagytam, de a kisfiam miatt végül is visszakerültem a sporthoz, és a klub veterán gárdájában rendszeresen védek.
A pályán az ellenfél, azon kívül a rezsi támad
A hat-hétszeres emelkedést mutató energiaárak komoly, mintegy 2–2,5 millió forintos pluszterhet jelentenek havi szinten a Kelen SC-nél. A klub már nyáron elkezdte a felkészülést, nemcsak az őszi bajnoki szezonra, de a várható nehéz időszakra is, például az idegenbeli mérkőzésekre utazást szülői közösségi megoldással. Az SC elnöke, Andreas van den Aker szerint az a befogadó közeg, az a Kelen-fíling, ami körülöleli ezt az egyesületet, garantálja, hogy a klub át fogja vészelni a nehezebb hónapokat is.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support