Több, mint futás

Több száz újbudai fiatalnak rendezett futóversenyt a Bikás Parkban szeptember 16-án az Újbudai Pedagógiai Intézet a Tabáni Spartacus Sport és Környezetvédő Egyesülettel közösen, a XI. kerületi önkormányzat támogatásával. A sportesemény az általános és középiskolás lányok és fiúk tájékozódási képességét és erőnlétét egyszerre állította kihívás elé.

A tájfutás, vagy tájékozódási futás ugyanis összetett sport: az eredményes szerepléshez nem csupán a lábaknak kell gyorsan mozogni, „odafent” is nagy sebességre van szükség, hiszen egy térképen kell minél hamarabb megkeresni a bójákkal jelzett tájékozódási pontokat. Ráadásul a versenyzők döntése, hogy milyen sorrendben érintik az ellenőrző pontokat, így aki ügyesen tájékozódik, akár jóval lassabb és kevesebb futással is előbb célba érhet, mint a többiek.Az idei versenyre közel 300 gyereket neveztek be a XI. kerületi tanintézmények. Az egymás után rajtoló tanulók a kissé hűvös, esőre álló időben is nagyon élvezték a szabadban való mozgást. Gyalog Zoltán, az esemény koordinátora szerint a tájfutás méltatlanul van háttérben a labdajátékok mögött, miközben a gyerekek jó levegőn, a kondicionális és szellemi képességeiket egyszerre fejlesztve sportolhatnak egyénileg, vagy társaikkal közösen.Bakai-Nagy Zita sportért felelős alpolgármester pedig arról beszélt, hogy az önkormányzat a jövőben is minden olyan rendezvényt támogat, amely a helyi fiatalok sportolását, az egészséges életmódra, a mozgás szeretetére való nevelését célozza. Aki pedig akár a verseny alatt, akár itt utólag kedvet kapott a tájékozódási futáshoz, és szívesen ki is próbálná, azt minden kedden és csütörtökön délután várja a Tabáni Spartacus Tájfutó Szakosztálya!

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support