Elkezdődött a Covid-járvány hatodik hulláma

Hiába van elege mindenkinek a korlátozásokkal és súlyos veszteségekkel teli járványos évekből, nagyon úgy tűnik, hogy a koronavírus újra részt kér mindennapjainkból. Németországban javában készülnek az őszre jósolt, ám hamarabb megérkező járványra, de itthon is sűrűsödnek a megbetegedések. Dr. Kökény Mihály orvos, volt egészségügyi miniszter szerint semmi kétség, a hatodik hullám felfutó szakaszába léptünk – nem ígérkezik súlyosnak, de a szakember óvatosságra int.

– Több európai országban, így Németországban és Franciaországban is óriásit ugrottak az esetszámok – vázolta fel a koronavírus-járvány állását Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter. A franciáknál egymillió lakosra már közel kétezer új fertőzött jut naponta, és hasonló a helyzet Olaszországban, ahol a munkahelyeken ismét kötelező maszkot viselni. Ezek az országok meghozzák azokat az intézkedéseket, amelyeket a járványügy tanácsol. Nem úgy Magyarország, ahol úgy tűnik, elengedték a járványt, és csak heti adatokat közölnek; az új esetek száma legutóbb másfélszeresére nőtt, a kórházba kerülők száma pedig megduplázódott. Budapest ismét gócpont, mint ahogy Győr-Sopron megye is, de a volt miniszter szerint ennél több, pontosabb adatra egyelőre nem számíthatunk a Nemzeti Népegészségügyi Központtól.

Kökény Mihály arról tájékoztatott, hogy most az omikron variáns BA.4 és BA.5 alvariánsai fertőznek, amelyek a korábbiaknál sokkal gyorsabban terjednek, de a jelen információk szerint nem kell súlyos következményekkel számolni. Ezúttal is azok vannak nagyobb veszélyben, akik társbetegségben szenvednek, idősek, immunrendszeri zavaraik vannak, cukorbetegek vagy túlsúlyosak. A kockázati csoportokba tartozóknak az orvos szerint érdemes felvenniük a harmadik oltást, az idősek pedig akár a negyediket is kérhetik. – De az oltottak a hatodik hullámban is ugyanúgy megbetegedhetnek, mint korábban – figyelmeztetett a volt miniszter.

Arra a kérdésre, hogy akkor hamisak voltak-e az év elején adott szakértői nyilatkozatok arról, hogy elértük a nyájimmunitást, Kökény Mihály azt mondta, a koronavírus újraírta a járványtani fogalmakat. Ma azt lehet mondani, hogy kialakul ugyan védettség, ám ez senkinél sem tart örökké. – Még azt sem tudjuk, melyik variáns esetén mennyi ideig tart – jelentette ki, hozzátéve, hogy gyaníthatóan az omikron alvariánsok esetében igen gyorsan csökken a védettség, különösen alapbetegség mellett.

– Mindenki legyen óvatos az alattomos vírussal, zsúfolt helyen viseljünk maszkot, kerüljük a nagy társaságot, ne menjünk el fesztiválokra. Ezt a nyarat hagyjuk ki, hátha jövőre már jobb lesz – tanácsolta a szakember. Kökény Mihály szerint óriási felelőtlenség a kormány részéről, hogy semmilyen intézkedést sem tesz, amivel hamis biztonságérzetbe ringatja az embereket, az engedékenység ugyanis vissza fog ütni. Az orvos arról is beszélt, hogy a gyógyszercégek gőzerővel dolgoznak egy omikronra specializált vakcina, valamint egy univerzális oltóanyag előállításán, amely a koronavírus mellett az influenza vírus ellen is védhet. – Ezek nagy ugrást jelentenek majd a járvány leküzdésében – jelentette ki a volt miniszter.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support