Puha járványkorlátozás

Tombol a vírus: ismét kötelező a maszk a zárt terekben

A kötelező maszkviselés körének kibővítésével reagált a múlt héten a magyar kormány a koronavírus-járvány fertőzési rekordokat döntő negyedik hullámára. A tömegközlekedési eszközök után november 20. óta maszkot kell viselni egyebek közt az üzletekben, a bevásárlóközpontokban (kivéve a sportolást szolgáló helyiségeket), színházban, moziban, múzeumban, könyvtárban, postán, a közigazgatási szervek ügyfelek részére nyitva álló területén, illetve a zárt térben zajló sporteseményeken. A vendéglátóhelyeken a dolgozóknak kell maszkot hordani. A bölcsődék, óvodák, iskolák, felsőoktatási intézmények vezetői maguk határozzák meg az ottani maszkviselés szabályait. Az ötszáz főnél nagyobb rendezvényeken kötelező a védettségi igazolvány (ezeket az első oltás után kiadják).


Magyarországon a múlt héten rendre száz fölött volt a Covid miatti napi halálesetek száma, az új fertőzötteké pénteken meghaladta a 11 ezret. Egy éve napi száz körüli haláleset és ötezer körüli fertőzés mellett rendelt el a kormány szinte teljes lezárást, kijárási tilalmat, online oktatást.


Magyarországhoz hasonló átoltottságú Ausztriában november 22-étől tíz napra teljes lezárást vezetnek be a koronavírus terjedése miatt (tíz nappal meghosszabbítható), jövő februártól pedig kötelező lesz felvenni ellene az oltást.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support