Puha járványkorlátozás

Tombol a vírus: ismét kötelező a maszk a zárt terekben

A kötelező maszkviselés körének kibővítésével reagált a múlt héten a magyar kormány a koronavírus-járvány fertőzési rekordokat döntő negyedik hullámára. A tömegközlekedési eszközök után november 20. óta maszkot kell viselni egyebek közt az üzletekben, a bevásárlóközpontokban (kivéve a sportolást szolgáló helyiségeket), színházban, moziban, múzeumban, könyvtárban, postán, a közigazgatási szervek ügyfelek részére nyitva álló területén, illetve a zárt térben zajló sporteseményeken. A vendéglátóhelyeken a dolgozóknak kell maszkot hordani. A bölcsődék, óvodák, iskolák, felsőoktatási intézmények vezetői maguk határozzák meg az ottani maszkviselés szabályait. Az ötszáz főnél nagyobb rendezvényeken kötelező a védettségi igazolvány (ezeket az első oltás után kiadják).


Magyarországon a múlt héten rendre száz fölött volt a Covid miatti napi halálesetek száma, az új fertőzötteké pénteken meghaladta a 11 ezret. Egy éve napi száz körüli haláleset és ötezer körüli fertőzés mellett rendelt el a kormány szinte teljes lezárást, kijárási tilalmat, online oktatást.


Magyarországhoz hasonló átoltottságú Ausztriában november 22-étől tíz napra teljes lezárást vezetnek be a koronavírus terjedése miatt (tíz nappal meghosszabbítható), jövő februártól pedig kötelező lesz felvenni ellene az oltást.

A ROVATBÓL