Mindenki védje magát és szeretteit

Miközben országok egész sorában szigorításokat vezetnek be a Covid-járvány miatt, hazánkban e tekintetben nem sok minden történik. Megúszhatjuk-e így a dolgot – kérdeztük dr. Pusztai Erzsébet infektológustól, volt egészségügyi államtitkártól.

Pusztai Erzsébet szerint természetesen lesznek olyanok, akik „megússzák”. De sokan nem. Részben azért, mert Magyarországon lakosságarányosan nagyon sokan halnak meg Covidban, részben azért, mert akik súlyosabb formában esnek át ezen a betegségen, azoknál nagyon hosszan tartó utóhatásokkal lehet számolni. Még az enyhébb változatok után is ott van az elhúzódó Covid jelensége. Tehát akkor sem banális dolog ez, ha aránylag enyhébb formában jut rajta túl valaki.
A volt államtitkár komoly hibának tartja, hogy Magyarországon szinte sehol nem kötik a belépéshez feltételként azt, hogy valaki igazolja, oltották. Ráadásul a magyar „védettségi igazolásokat” az első oltás után adták ki, ami ma már meglehetősen keveset érhet.
A szakember kiemelte, hogy a pontos és hiteles tájékoztatás is felettébb fontos volna. A kormányzat alig-alig árul el valamit a dolgok állásáról. A minap az orvosi kamara hozta nyilvánosságra, hogy 125 intenzív osztályon lévő covidos közül 87-en oltatlanok voltak, és a többiek jó része is fél évnél régebben kapta meg a vakcinát. Pusztai Erzsébet hozzátette, más országok adatait ismerjük – és ezek a megfelelően használt vakcinák hatásosságát mutatják. Oltottak is megbetegedhetnek, ám ők sokkal, de sokkal nagyobb eséllyel jutnak túl ezen enyhébb tünetekkel.
Megkérdeztük az infektológust, mit gondol a harmadik oltásról. Ez lényeges a védettség fenntartásában – ugyanakkor hibának tartja, hogy a regisztrációval sokáig megnehezítették a hozzájutást. Megkezdődött az 5–11 év közötti gyerekek oltása is. Pusztai emlékeztetett rá, hogy ez már több országban zajlik, és a védekezés a gyerekek érdekét szolgálja. A szokásos gyerekkori oltások közül sokat ismételni kell, tehát abban sincs semmi különös, ha esetleg a Covid ellenivel is ez lesz majd a helyzet.
Arról is kérdeztük, hogy szerinte bevezetnek-e hazánkban is korlátozásokat, mint ahogy már megtették környező országokban. Pusztai Erzsébet szerint lényeges lenne, hogy a lehető legszélesebb körben kötelező legyen a maszkhasználat, illetve a közösségi terek csak védettségi igazolással legyenek látogathatók. Amikor az egészségügyet túlterhelik fertőzöttekkel, akkor a más betegségben szenvedőket sem tudják megfelelő módon ellátni, vagyis már csak ezért is szükséges a maszk, a távolságtartás, a fertőtlenítés és a valódi védettségi igazolások alkalmazása. Ugyanakkor az infektológus hozzátette: Magyarországon nem a szakemberek szava számít, úgyhogy egyáltalán nem biztos, hogy szakmailag jó döntések születnek.
Így aztán, különösen az ünnepek idején, amikor sokan találkoznak, rendkívül fontos, hogy mindenki védje magát és szeretteit.


D. J.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support