A lassan csöpögő kormányzati források miatt tavaly akadozott a Gyermekegészségügyi Központ és Egynapos Sebészet kivitelezése, a fővárosi tőkeinjekciónak köszönhetően azonban új erőre kapott. A Szent Kristóf Szakrendelő szomszédságában egy 85 ezer beteg ellátására képes, korszerű egészségügyi komplexum épül, amely Dél-Buda mellett az agglomeráció egy részét is kiszolgálja.

Munkavédelmi sisakban járták végig az önkormányzat képviselői az épülő gyermekegészségügyi intézmény emeleteit, ahol már a gyógyító és a közösségi helyiségeket is elkülönítették egymástól. A beruházás számára tavaly nemcsak a pénzhiány jelentett kihívást: a feltörő talajvíz és a kétszintes épületre húzott harmadik szint mérnöki kérdéseire is megoldást kellett találni.
– A centrum megépítése 2010-ben és 2014-ben is választási kampánytéma volt, mégsem történt az égvilágon semmi – idézte fel a bejáráson László Imre polgármester, milyen régóta jelent meg az igény a kerületben egy önálló gyermekegészségügyi központ létrehozására. Az egykori iskolaépület átalakítása végül 2017-ben, az Egészséges Budapest program részeként kezdődhetett el. – Az önkormányzati önrésszel együtt 1,7 milliárd forintból indult a beruházás, ezt toldotta meg tavaly a főváros 1,4 milliárddal, idén pedig további közel 1,2 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Ebből az összegből már megépülhet a komplexum – jelentette ki a kerület vezetője, hozzátéve, „félkész mutatványról van szó”, hiszen az építési tervekből kimaradt a diagnosztikai osztály, valamint a centrumot a szakrendelővel összekötő folyosó. – Nem működhet úgy egészségügyi centrum, hogy esőben, hidegben kell átszállítani gyerekeket a szakrendelőben elvégezhető vizsgálatra – jelentette ki László Imre. A polgármester szerint még nyitott kérdés, hogyan teremtik elő azt a 2,5 milliárd forintot, ami ahhoz kell, hogy a korszerű intézmény megfelelően működjön.
– Rettentő a zsúfoltság a szakrendeléseken, ezért létszükséglet, hogy minél előbb elkészüljön a Gyermekegészségügyi Központ – hangsúlyozta a bejárást vezető Lehoczky Péter. A Szent Kristóf Szakrendelő főigazgatója úgy véli, a XI. kerületben élő 22 ezer gyermek ellátásával még megbirkózna a rendelőintézet, csakhogy egész Dél-Budáról és számos agglomerációs településről is ide járnak, ami 60–65 ezer gyereket jelent. – Ha hozzátesszük, hogy a közeljövőben 20–22 ezer lakás épül fel a kerületben, akkor 80–85 ezerre nőhet az intézményünk ellátási köre, ezért elengedhetetlen egy önálló gyermekegészségügyi központ. Már látjuk a fényt az alagút végén, az év végére, de legkésőbb jövő tavaszra át lehet adni az intézményt – tájékoztatott a főigazgató.
Az új központ a tervek szerint teljes körű, modern szolgáltatásokkal várja majd a pácienseket: 17 féle gyermekszakellátás, háziorvosi rendelő, egynapos sebészet, fertőző részleg, ügyeleti helyiségek mellett egy úgynevezett sokktalanító is lesz az épületben (utóbbiban az életveszélyes állapotba került gyerekek kaphatnak ambuláns segítséget a mentő kiérkezéséig). A centrum a XI. és a XXII. kerületi gyerekek mellett az Érdről, Diósdról, Biatorbágyról és Törökbálintról érkezőket is fogadja majd.
– Európai színvonalú egészségügyi intézmény épül Újbudán, amelyben a szakellátási formák mellett játszósarok, hidroterápia és gyermekpszichiátria is lesz – hangsúlyozta Orosz Anna alpolgármester. A bejáráson részt vevő Tóth Endre, Budafok-Tétény önkormányzati képviselője örömét fejezte ki, hogy az egész dél-budai régió számára magas szintű ellátást nyújt majd a központ.

Visszatartott források miatt akadt el az építkezés
Tavaly ősszel bizonytalan lábakon állt a Gyermek­egészségügyi Központ már folyamatban lévő építése, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) ugyanis jóval a határidő után sem utalta át a befejezéshez szükséges 1,4 milliárd forintot, noha arról július 6-án kormányhatározat rendelkezett (1439/2021. (VII.6.) korm. h.). Akkor úgy tűnt, Budapest egyik jelentős egészségügyi beruházása politikai csatározás áldozatává válhat.
László Imre, Újbuda polgármestere tavaly szeptemberben figyelmeztetett, ha nem érkezik meg a kormányhatározat szerinti összeg, akkor rengeteget csúszhat a beruházás. Az EMMI korábban 1,2 milliárd forintot nem kívánt kifizetni, de a polgármester szavai szerint ezt nem hagyták, így mégis csak érkezett pénz az ígért összegből. Az utalások azonban később is akadoztak, ezért a főváros az évi 10 milliárd forintos egészségügyi keretének terhére 1,4 milliárd forintot adott Újbudának arra, hogy folytatódhasson a forráshiány miatt veszélyeztetett beruházás. Az építkezés 2021 végére újra felpörgött, így esély nyílt a 2022-es befejezésre.

T. D.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét