Háztartási áram vagy fűtés megújuló energiából

Több lakossági pályázat, illetve hitelprogram nyílik meg a közeljövőben a lakások energetikai korszerűsítésére. Az alábbiakban néhány megújuló energiaforrást hasznosító berendezést tekintünk át, melyek igénybevételét egy körültekintő energiahatékonysági felújítás részeként vagy azt követően érdemes megfontolni.

Napelem


Egy megfelelő tájolású (délkelet–dél–délnyugat), a növényzet és a szomszédos építmények által nem árnyékolt, 15–20 négyzetméter tetőfelületet igénylő háztartási napelemes rendszerrel az áramszámla minimálisra csökkenthető (és a termelt többlet­energia értékesíthető). Egy átlagos családi napelemes rendszer – 3000 kWh/év áramfogyasztás fedezésére 2,8 kWp teljesítményű, 8 modulos napelem – évi 1,5 tonnával mérsékli a szén-dioxid-kibocsátást. A minőségi napelemek élettartama 30–35 év, 1 kW teljesítménnyel évente átlag 1100 kWh áram termelhető. A napelem több mint 90 százalékban újrahasznosítható, Magyarországon is vonatkozik rá a begyűjtés és újrahasznosítás EU-s kötelezettsége (környezetvédelmi termékdíj).
A 2023 végéig hálózatra csatlakozó háztartási méretű kiserőművekre (HMKE) még a jelenleg érvényes éves szaldó elszámolással köthetünk szerződést, ami mindaddig érvényben marad, amíg azon nem módosítunk (gyakorlatilag nem növeljük termelési kapacitásunkat, illetve fogyasztásunkat). A 2024-től hálózatra csatlakozó napelemes rendszerekre már csak bruttó elszámolással lehet majd szerződést kötni.

Napkollektor


A napkollektor a napenergiából közvetlenül állít elő vízmelegítésre használható hőt. A nyári félévben közel 100 százalékban, a téli félévben körülbelül 30–40 százalékban lehet így fedezni a melegvízigényt, azaz ennyi megtakarítás érhető el vele. Egy ember naponta átlag 50–60 liter meleg vizet használ, ennek előállításához 2-3 kWh hőenergia szükséges, amit 1-1,5 négyzetméternyi napkollektor tud fedezni. Fűtésrásegítésre csak az átmeneti, őszi és tavaszi időszakban hatékony; ha alacsony hőmérsékletű felületfűtésünk van (padló-, fal- vagy mennyezetfűtés), akkor nem érdemes a kollektort fűtésre méretezni, mert a nyári melegben nem tudjuk kihasználni.

Hőszivattyúk


A leggyakoribb, a levegő-víz hőszivattyú vagy más néven levegős hőszivattyú a levegőből nyeri ki az energiát (némi villamos energia kell a működéséhez), és azzal vizet melegít (hőenergia). Az ilyen hőszivattyú a levegőt beszívja, majd egy levegő-hőcserélőn keresztül lehűti és visszaengedi a lehűlt levegőt a környezetbe. Minél alacsonyabb a külső levegő hőmérséklete, annál kevesebb hőenergia hasznosítható belőle. A COP értéke azt mutatja meg, hogy egy egység áramból hány egység hőt tud termelni adott körülmények között. A levegő-vizes hőszivattyú COP-értéke ugyan kisebb, mint a víz-víz és föld-víz hőszivattyúké, de bárhová és egyszerűen, gyorsan telepíthető; kis hely­igényű, a legolcsóbb hőszivattyú típus, könnyen illeszthető már meglévő fűtési rendszerhez. Hátránya, hogy a külső hőmérséklettől függ a teljesítménye, illetve alternatív fűtési rendszert igényelhet a leghidegebb téli napokon.
További információk: www.mtvsz.hu/otthonosenergia

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support