Szigorúan ellenőrzött lomisok

Lezárult a kerületben az idei lomtalanítás, amely elvben rég elvesztette ingyen vásár jellegét: akár két év börtön is járhat a lomizásért. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) – megelőzendő az utcákat uraló káoszt – egyetlen éjszakára redukálta a kihelyezés lehetőségét az egyes körzetekben. Idén a közterület-felügyelet és a rendőrség is nagyobb figyelmet fordított az eseményre.

A XI. kerület különböző részein június 16–27. között lebonyolított lomtalanításra lapunk is elkísérte az Újbuda Közterület-felügyeletet, amely szinte végig együtt mozgott az FKF begyűjtő autóival. Láttunk illegálisan kitett festékes dobozokat és autógumikat, de olyan jó állapotú, ’70-es évekbeli intarziás szekrénysort is, amiért két kézzel kapkodtak volna a lomisok, a kukás­autók azonban gyorsabban odaértek: a brutális présgép másodpercek alatt zúzta darabokra a méretes bútorokat. Mióta a 2013-ban szigorított hulladéktörvény egyértelműsítette, hogy a lomok a kihelyezés pillanatában az FKF tulajdonába kerülnek, kevesebben mernek hozzájuk nyúlni, aki ugyanis ezekből bármit elvisz, az lopást követ el. A bátrabbak azonban nem adják fel. A felesleges holmikat általában este 6-tól lehet kihelyezni a kijelölt körzetekben, és másnap korán reggel szállítják el, így a lomizók este és éjszaka válogatják ki az értékesnek ítélt tárgyakat. Bár a szabályozás rendet vágott a káoszban, társadalmi és környezetvédelmi haszna nem tűnik arányosnak. Kérdésünkre Németh Attila vezető főtanácsos elmondta, az aznap felaprított bútorok és egyéb lomok még csak energiát sem fognak termelni a rákospalotai szemétégetőben: mind a pusztazámori szemétgyűjtőben végzik.

Már büntetni is lehet
A hatályos szabályozás szerint vagyon elleni bűncselekményt, illetve szabálysértést követ el, aki elvisz valamit a kitett tárgyakból. Ezt egészíti ki a kerület helyi rendelete, amely kimondja, tilos a lomokat őrizni, azok között turkálni, válogatni, a kijelölt időpont előtt vagy után bármit kihelyezni. A szigorítás oka részben az, hogy a konkurens lomisok gyakran hangos, olykor véres összetűzésbe keveredtek egymással, ami a lakókat is zavarta. A főtanácsos szerint az önkormányzat a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, ezért a közterület-felügyelet ellenőrzései legtöbbször figyelmeztetéssel zárulnak, de a helyszíni bírság és a feljelentés is eszköztárukba tartozik. Súlyosabb a helyzet, ha valakit rajtakapnak, ahogy turkál a lomok halmában vagy bizonyíthatóan elvitt onnan valamit. Ha úgy ítélik meg, hogy az FKF-et ért kár meghaladja az 50 ezer forintot, az bűncselekménynek minősül, üzletszerű tevékenység esetén két évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható az elkövetőre. A fenti értékhatár alatt szabálysértést állapítanak meg, ami legfeljebb 60 napig tartó elzárást, illetve 300 ezer forintig terjedő pénzbüntetést vonhat maga után. 

Újbudát 11 lomtalanítási körzetre osztották fel, különböző időpontokkal, melyekről minden évben az fkf.hu oldalon lehet tájékozódni. Továbbra is tilos volt kihelyezni olyan veszélyes hulladékokat, mint a festék, a pala vagy az autógumi, ezeket a hulladékgyűjtő udvarokba kell szállítani.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support