Alba Regia és Rege Söröző: egy autentikus magyaros, kocsmahangulatú vendéglő és egy minden részletében hamisítatlan klasszikus söröző Újbudán.
Varga Ignác párjával együtt a ’90-es évek óta üzemelteti az Alba Regia Vendéglőt és a tőle nem messze található Rege Sörözőt a Fehérvári út elején. – Nagyot nem tettünk, egyszerűen csak megbízhatóan csináljuk azt, ami a dolgunk – foglalta össze a két hely lényegét a vendéglős.
ALBA REGIA
Klasszikus ételnevek, exkluzivitás helyett a megszokott komfort – főleg ez juthat az ember eszébe, amikor az Alba Regiára gondol. Jó egy évtizedig én is törzsvendég voltam itt, így személyes tapasztalatom van. Ez az a hely, ahol ha asztalt foglaltam telefonon, egyből megismerték a hangomat, és amikor rám néztek, pontosan tudták, mit főzzenek nekem. Külföldön élő családtagjaim is rákaptak, mégpedig annyira, hogy hazalátogatásaik alkalmával soha nem hagynák ki az „albarégiás” mátrai borzaskát és a somlói galuskát, ahogy én sem.
A mai vendéglő helyén működött valamikor a Hermes Áfész 700 személyes vendéglátó-ipari egysége, de volt ott mézüzem is, húzták a cigányzenészek a talpalávalót a ’60-as években, és óriási lagzikat, táncmulatságokat is tartottak a tetőteraszon. Egy időben a menzaszerű konyhában zónamenüket készítettek, később az épület egyik részében – amit most egy építésziroda használ – kínai áruház működött. A ’80-as években egy ideig a gasztroblogger Fördős Zé szülei üzemeltettek ott éttermet, ezután vette át a jelenlegi üzletvezető.
Az Alba Regia minden nap nyitva van, lehet SZÉP-kártyával fizetni, és a kutyákat is szívesen látják. A vendégek ebédelni, vacsorázni és beszélgetni jönnek, de sokan dolgoznak is innen. Vannak, akik a közeli templomból keresztelő után térnek be ünnepelni, és gyakran látni családi összejöveteleket, osztálytalálkozókat. Nyáron ki lehet ülni az épület melletti fedett kerthelyiségbe, és ilyenkor az utcára is kitesznek asztalokat és székeket.
– A hagyományos magyaros vonalat képviseljük, egy kocsma vagyunk, ahol enni is lehet. Ez nem étterem, nem fine dining, nem Michelin-csillag, ez egy vendéglő – kezdte a történetet Balogh Szilárd vezetőséf. – Nem kell itt sem terítő, sem semmi, legyen hideg sör meg egy nagy adag finom étel, itt a vendégek erre vágynak – folytatta.
A bútorok és kiegészítők retro hangulatúak, a dekoráció szinte egy helytörténeti múzeumra emlékeztet, minden a lokálpatrióta üzemeltető ötlete. Rajzok, festmények, karikatúrák lógnak a falakon, idézetekkel tűzdelve. Budapest, főleg Buda ikonikus épületei mellett találkozhatunk költők, írók, politikusok képeivel, sokan ma is a közéletben vannak. De ott van Cseh Tamás is, meg a húszforintos bankó óriási méretben, az egyik jókora tablón pedig Újbuda jelenlegi és korábbi polgármesterei láthatók.
Ahol egy kis hely van, régi idők holmijai sorakoznak: tejes üvegek, mozsár, petróleumlámpa, alumíniumbödön, kávédaráló. Ezeket főként a vendégek hozták ajándékba az ócskapiacról. Az egyik legfurább dísz egy vas macskaszobor, ez a bejárat mellett fogadja az embereket, fején egy sildes sapkával. Kezében egy tálat tart, ebben aprópénz szokott lenni, de ottjártunkkor épp gesztenyével volt megrakva.
Van, aki fiatal felnőttként kezdett idejárni, most már hozza magával a családot, jön apuka, anyuka, a gyerekek és a nagyszülők is. Jó néhány törzsvendég, aki elköltözött a környékről, visszajár egy-egy ebédre – akár Debrecenből is–, találni köztük nagykövetet, egyetemi professzort, ügyvédet, ügyészt. Nógrádi György vagy Charlie nagyon sokat jár ide, de gyakran beugrik Földes Eszter színésznő és a Zanzibár énekesnője, Terecskei Rita is.
– Egyszer itt ebédelt Geert Wilders holland politikus. Egy hétköznap délután arra lettünk figyelmesek, hogy több férfi tért be, jelvénnyel a ruháján. Lefotóztak minden sarkot, aztán rendőrök lepték el a helyet, még a mellékhelyiséget is tüzetesen átvizsgálták, a politikus csak ezután jöhetett be hozzánk – tudtuk meg a séftől.
A konyhatér egy kis látványkonyhának köszönhetően félig nyitott, így nemcsak az látszik, hogyan tálalnak a szakácsok, de a főzés otthonos zaja is kiszűrődik a vendégtérbe, ahol televízió helyettesíti a zenei aláfestést. Ez – a konyhai hangokkal keveredve – néha olyan érzést kelt, mintha az ember otthon ülne a nappalijában, miközben készül a vacsora. Komoly Fradi-szurkolói csapat van Újbudán, sokszor akár harmincan is összegyűlnek a vendéglőben, onnan mennek a stadionba. Varga Ignác nemcsak azért jár be szinte minden nap, hogy felügyelje a munkát, hanem hogy törzsvendég barátaival megvitassa az aktuális politikai és társadalmi kérdéseket.
A figyelmes személyzet a régi idők szokásához hűen a bejárat előtti krétatáblára is kiírja az ebédmenüt, ami általában egy húsos és egy húsmentes levest, három főételt és egy desszertet takar. Az egyik férfi törzsvendég, aki 30 éve él a kerületben, elmesélte, ha teheti, étkezés után szívesen marad olvasgatni vagy ismerősökkel beszélgetni. Szerinte kevés az ilyen klasszikus vendéglátóhely. – Az otthonos, kulturált polgári miliő, a régi értékeket őrző étlap, a közvetlen kiszolgálás és persze a hagyományos ízvilág, emiatt járok ide – fogalmazott.
A kínálatra a nagyon erős magyaros karakter jellemző, de azért kérhetünk például lazacos spárgát, olasz zöldséglevest, vagy akár bolognai spagettit is. Balogh Szilárd korábban próbálta valamelyest megreformálni az étlapot, és más ízeket is belecsempészni, de a fő csapásirány a magyaros maradt. Amire a séf nagyon büszke – és ahogy mondta, amiből nem engedett –, az az olasz vonal, ami szerinte csodálatosan megél a magyar mellett. Az alapanyagok olasz beszállítótól érkeznek. – Meg merem kockáztatni, hogy a kerületben az egyik legjobb pizzát sütjük, van vagy 35 féle – közölte a séf. Emellett bő a vegetáriánus választék, és fél adagot is lehet kérni. A desszertek nagyrészt a séf remekművei, háziasan készíti őket, akár egy cukrászatban. Viszonylag jó a pálinka- és a borfelhozatal, a klasszikus italok mellett limonádé is kapható. Aki koktélokra vágyna, az más helyet válasszon, ötféle sört lehet viszont kóstolni, sokat a Pilsnerért járnak ide.
Márton-napon mindig nagy a zsongás, jóval előtte érdemes asztalt foglalni, akkor mindig telt ház van. Három leves, előételek, libamáj, legalább hétféle főétel, többfajta desszert található olyankor az étlapon. Karácsony előtt pedig háromféle halászlevet és rántott halat lehet előre rendelni elvitelre.
– Hagyományosan, technikai allűrök nélkül főzünk. Próbálunk úgy csinálni, hogy az eredmény teljesen házias legyen, mintha otthon enne az ember. Egy kacsa nálunk simán sóval-borssal készül, nem visszük el rozmaringos, fokhagymás irányba, és imádják – árulta el a séf.
Sokak szerint a húslevesük verhetetlen, mintha anyukánk csinálta volna vasárnap ebédre; a tejszínes fokhagymakrémlevessel együtt ez az egyik legkedveltebb ételük, utóbbit le is teszteltem. Gluténmentesen készül, kukoricakeményítővel, és nem a fine diningban preferált sajtos pirítóssal, hanem kemencében, 350 fokon pirított zsemlekockával, amiből nem sajnálták a trappista sajtot. Ez nem a menzán megszokott híg leves: tartalmas, sűrű, a méretes adaggal szinte jóllakik az ember, kisétkűeknek ebédre is elég lehet.
A főételek közül a séf a „sertés bécsi sajttal, tejfellel besütve” nevű fogást ajánlotta, ami nem más, mint egy rántott hús tejföllel, sajttal, panírozás előtt fokhagymával megkenve, kemencében sütve, friss tavaszi salátával tálalva. A terebélyes, egyenletesen vékonyra klopfolt húst diszkrét bunda öleli körül, fokhagymás tejföllel, kellemesen petrezselymes utóízzel. A hús kifogástalanul puha és egyik íz sem dominált túlságosan. A fajsúlyos fogást megkönnyíti a balzsamecetes, tökmagolajos saláta. Mindez uborkával, télen is üde, piros és valóban ízes koktélparadicsommal, valamint különféle magokkal díszítve. Talán kicsit sótlan, de a hús karakteres íze miatt nem is volt több sóra szükség.
A pizzát kár lett volna kihagyni, és ha már egy magyaros ízvilágú vendéglőben voltam, stílszerűen a magyarosat kóstoltam meg, ami nyitás óta állandó szereplője és legkedveltebb tétele az étlapnak. Természetesen ez is olasz alapanyagokból készül, a paradicsomos alapot és a sajtot sonka, kolbász, hagyma és tejföl gazdagítja, az egészet megfejelik egy tojással. Mókás és igen újszerű volt a finoman átsült olasz pizzatésztát együtt ízlelni a magyaros kolbásszal, tejföllel, hagymával és a lágy tükörtojással. Néha olyan volt, mintha egy kiadós rakott krumplit ettem volna. Ki tudja, hány kalória volt, de nem is akartam tudni, mert ha valaki éhesen kezd neki ennek a kulináris élménynek, utána jó eséllyel ő sem töpreng már ezen.
H. N.
(A Rege Sörözőről következő számunkban olvashatnak)
Aki rendszeresen közlekedik a Fehérvári úton, annak biztos feltűnt már az „Űrhajó” felirat a 32. számú ház homlokzatán. Arra a kérdésre, hogy ez a falfirka hogyan és miért került oda, senki nem tudja a választ, még pletykaszinten sem, ahogy az Alba Regiában található macska kiléte is ismeretlen maradt.