Free Porn
xbporn

https://www.bangspankxxx.com

Sokkal több műanyagot eszünk, mint gondolnánk

Mi a közös a sörben, a mézben, a tejben, a fogkrémben és a dezodorban? Mindegyikben van műanyag. Évente 39–52 ezer mikroműanyag-­részecskét fogyaszthatunk el étellel és itallal, de kozmetikumokon keresztül is bejutnak az emberi szervezetbe – figyelmeztet a FAO. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezete szerint a műanyagszennyezés olyan mélyen átszövi hétköznapjainkat, hogy elérkezett az idő az élelmiszer-ipari korszakváltásra.

Komoly sajtóvisszhangot keltett az a néhány évvel ezelőtti kutatás, amely jelentős mennyiségű műanyag részecskét mutatott ki a tengeri halak szervezetében, továbbrombolva ezzel a halfogyasztás nimbuszát. Bár egyesek a tengeri étkek mellőzésében látták a megoldást, a legfrissebb tudományos eredmények rávilágítanak, nem kell halat enni ahhoz, hogy a vitaminok mellett műanyagból is meglegyen a napi betevőnk.

Áldásból átok
Az első szintetikus polimert 1869-ben találta fel John Wesley Hyatt. A sors fintora, hogy a műanyagban eleinte az élővilág védelmét is látták, ugyanis kiválthatók voltak vele olyan anyagok, melyeket addig az ember a természettől vett el. Az első műanyagokat a teknőspáncél, a szarvak, a len és az elefántcsont helyettesítésére használták. Előnyeik utolérhetetlenek voltak: erősek, ugyanakkor könnyűek és rugalmasak, legfőképp pedig tökéletesen formázhatók. Az egyre fejlettebb műanyagok forradalmasították az ipart és ezzel az emberiség életét. Az élelmiszer-ágazatban például a műanyag csomagolások elterjedésével teljesedhetett ki a tömegtermelés és a globális élelmiszer-kereskedelem. Az izgalmas innováció hamar függőséggé vált: a műanyag túl jónak és olcsónak bizonyult ahhoz, hogy ne akarjunk mindent abból készíteni. Ennek azonban súlyos következményei lettek az élővilágra nézve.

Megy a szemétbe
Az ipar évente közel 460 millió tonna műanyagot állít elő szerte a világon, amelynek akár 90 százaléka végezheti hulladékként az óceánokban és a szeméttelepeken, szennyezve a talajt, a vizeket. A műanyagszennyezés nagy részét az egyszer használatos termékek: palackok, kupakok, szatyrok, poharak és szívószálak okozzák. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége „Műanyagmentes július” kampányában arra hívta fel a figyelmet, hogy bár az eltarthatóság, a higiénia és a vásárlói kényelem szempontjából az élelmiszeriparnak is sokat adott a műanyag, mára tarthatatlanná vált, hogy csokit, teafiltert, kávékapszulát is szemenként csomagolnak be.

Olyan kicsi, hogy mindenhova eljut
A mikroműanyagok olyan 5 milliméternél kisebb átmérőjű darabkák, amelyek a műanyagok bomlásakor keletkeznek az UV sugárzás hatására. Léteznek kisebb, 1 nanométer és 1 mikrométer közötti részecskék is, melyeket iparilag állítanak elő vagy a mikroműanyagok további bomlása során jönnek létre. Mindezeket nevezzük összefoglalóan mikroműanyagnak. Azt eddig is sejthettük, hogy műanyagot enni nem túl egészséges, de az újabb kutatások fényt derítettek arra is, hogy ezek a részecskék képesek behatolni az állati, illetve növényi sejtekbe és a szövetekbe. A táplálékláncban aztán bejutnak az emberi szervezetbe, ahol felhalmozódva biokémiai reakciókat és toxikus hatásokat válthatnak ki. Apró méretük miatt átjuthatnak a szervezet olyan erős védelmi rendszerein is, mint a vér-agy gát vagy a méhlepény.

A műanyagok már a spájzban vannak
Bár a köztudatban sokáig csak az ételtárolók és a PET-palackok szerepeltek veszélyforrásként, lassan nincs olyan táplálék, amely potenciálisan ne tartalmazhatna mikroműanyagot. Míg az elsődleges mikroműanyagok, tehát az iparilag előállított műanyag részecskék mikroszemcsék formájában arclemosókon, bőrradírokon, fogkrémeken, dezodorokon, szájfényeken és a műszálas ruhákon keresztül is szervezetünkbe juthatnak, addig a másodlagosak valódi bomlás során keletkeznek. Mikroműanyag jön létre például az ételtároló dobozok mikrohullámú sütőben való melegítése vagy a konyhai tálak mechanikai súrlódása során, de részecskékre bomlanak a műanyag evőeszközök, palackok is a hő és az UV sugárzás hatására.

Mindenben van egy kis nejlonzacskó
A legmegdöbbentőbb mégis az, hogy a természetesnek gondolt alapélelmiszerekben is milyen óriási arányban fordul elő mikroplasztik. – Miután bekerül az élő vizekbe és a talajba, onnan pedig növényi és állati táplálékainkba, a műanyag veszélyezteti az élelmiszer-biztonságot és az egészségünket – mondta Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. A vizek mellett a talaj szennyezése is számottevő, a műtrágyák, a mezőgazdasági fóliák, az öntözőberendezések, valamint a földön tárolt, illetve földbe ásott hulladékok nagy mennyiségű műanyag részecskével töltik fel a talajt. Mikrobiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a növények gyökerei képesek felvenni a mikroműanyagokat, amelyek így a szövetekbe is bejutnak. A zöldségekbe és gyümölcsökbe azonban nem csak ilyen úton férkőzhet be a plasztik. A szupermarketekben például a kiporciózott, fóliázott almák a csomagolásból leváló részecskéket kapják meg, effajta kioldódás miatt juthat műanyag az előre csomagolt ételekbe és a palackozott vizekbe, üdítőkbe is. A haszonállatok testébe pedig a szennyezett takarmány vagy víz elfogyasztása révén hatol be a veszélyes anyag.

Cikkünk a következő számban folytatódik, ebben arról lesz szó, pontosan mely ételekben található mikroműanyag. Megtudhatják, milyen egészségügyi kockázatokat  rejt a műanyagfogyasztás, hogyan védekezhetünk ellene, miből igyunk vizet, és milyen csomagolási újításokkal rukkol elő az élelmiszeripar.

Török Dániel

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support