Tiltakoznak a kerületek a szakrendelők államosítása ellen

Rontaná az egészségügyi ellátás színvonalát, ha államosítanák a szakrendelőket – Karácsony Gergely a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) elnökeként két évvel ezelőtt hívta fel erre a figyelmet, most pedig kerületi polgármesterekkel írt alá közös nyilatkozatot a lépés határozott elutasításáról. A főpolgármester az önkormányzati választásokra készülve kihelyezett kabinetülést is tartott Újbudán.

Újbuda polgármestere, dr. László Imre is aláírta azt a közös nyilatkozatot, amely megállapítja, hogy a közszolgáltatások államosítása az elmúlt évtizedekben egyértelműen negatív eredménnyel, legfőképp színvonalcsökkenéssel járt. A dokumentum úgy fogalmaz, a centralizáció semmilyen formában nem szolgálja az egészségügyi rendszer évtizedes problémáinak megoldását, sérti a betegek és az egészségügyi dolgozók érdekeit, paradox módon forráskivonással jár és ellátási nehézségeket okoz. A rugalmas és emberközeli egészségügyi szolgáltatás az államosítással általában arctalan és merev hivatali rutinra cserélődik le – emelték ki a nyilatkozatban.

Karácsony Gergely főpolgármester január óta tart kihelyezett kabinetüléseket különböző budapesti önkormányzatoknál, hogy megvitassák a kerületek elmúlt négy évének eredményeit és a következő ciklus terveit. Az üléseken a Főpolgármesteri Kabinet tagjai mellett általában az aktuális ügyekben érintett kerületek polgármesterei is részt vesznek.

A fővárosi vezetés múlt héten, az aláírás után személyesen is meglátogatta a legfontosabb újbudai beruházásokat. A sort az Ulászló utcai Saroktelekkel kezdték, ahol néhány hete adták át az elkészült parkot, és nemsokára bölcsőde is épül. Az előző ciklusban még két hatemeletes társasházat terveztek itt felhúzni, kiirtva a helyiek oázisát. – Nagyon szomorú volnék, ha ehelyett a gyönyörű zöld terület helyett most kockaházakat látnék – mondta a helyszínen Kerpel Fronius Gábor főpolgármester-helyettes, aki szerint Budapest élhetőségének megőrzése elsődleges szempont.

Bősz Anett főpolgármester-helyettes az épülő Madárhegyi Gyermekliget munkálatait vette szemügyre, ahol két csoportszobás bölcsőde, négy csoportszobás óvoda, valamint házi gyermekorvosi rendelő épül a lehető legmagasabb színvonalon, és két hatalmas játszótér is létesül. A fővárosi vezető szerint a 3 milliárdos önkormányzati beruházás jelentős ellátási hiányt pótol. – Az elmúlt öt esztendőben zöldmezős beruházások sora valósult meg Madárhegyen, érdemi infrastruktúra-fejlesztés nélkül. Óriási dolog, hogy nemsokára óvoda és bölcsőde alapozza meg az itt lakó fiatal családok életét – fogalmazott a városvezető.

Karácsony Gergely elsőként a szintén finisbe ért Gyermekegészségügyi Centrumba látogatott el. Az engedélyeztetési eljárás alatt és próbaüzem előtt álló intézményben 17 gyermekgyógyászati terület lesz elérhető, egynapos sebészeti részlege felnőtteket is fogad majd. A centrum legalább 60 ezer pácienst láthat el, a XXII. kerületi és dél-budai lakosok mellett Érdről, Diósdról, Biatorbágyról és Törökbálintról érkezőket is. A delegáció megnézte a Móricz Zsigmond körtéri Diabétesz Központot is, ahol a cukorbetegek mellett endokrinológiai és vesebetegségekkel foglalkozó rendelés is működik. A főpolgármester szerint a két intézmény létrejötte óriási eredmény, és nagy segítséget fognak nyújtani az ellátási gondokkal küzdő egészségügyi rendszernek. Végül elmentek a Déli Körvasútnak áldozatul eső Hamzsabégi sétányra, ahol nemrég illegálisan vágtak ki több száz fát, és amelynek még mindig nincs környezetvédelmi engedélye. (A beruházásról az újbudai polgármester és a főpolgármester sajtótájékoztatót tartott, részletek az alábbi linken.)

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support