Déli Körvasút: feljelentést tett az önkormányzat a fakivágások miatt

Ismeretlen tettes ellen tett rendőrségi feljelentést Újbuda Önkormányzata a Déli Körvasút beruházással kapcsolatos fakivágások miatt. Álláspontja szerint a V-Híd Építő Zrt. megbízásából dolgozó cég azelőtt vágott ki fákat a Hamzsabégi sétányon, hogy ennek engedélyezési eljárása lezajlott volna. A közel 200 fa elpusztításával a kivitelező súlyos, visszafordíthatatlan környezetkárosodást okozott. Újbuda polgármestere, dr. László Imre ezzel párhuzamosan levélben jelezte az illetékes hatóságoknak, a kivitelező úgy végzi tevékenységét, hogy a környezetvédelmi engedélyében foglalt feltételek nem teljesültek, például a mai napig nem biztosított a beruházás településrendezési eszközökkel való összhangja. A polgármester is felhívta a figyelmet, hogy a vállalkozó nem rendelkezett a fakivágásokhoz szükséges engedélyekkel. Ezekben az ügyekben a kerület vezetése intézkedéseket – felügyeleti eljárást, jogvédelmet, fegyelmi eljárást – sürget.

László Imre a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatalnak jelezte, a területen a munkavégzések egy jelentős része az éjszakai időszakban zajlott, a lakosság előzetes értesítése nélkül, így a környéken élők nyugodt pihenéshez való alapjoga is sérült. A polgármester kérte, hogy az illetékes kormányhivatal gondoskodjon a zaj- és rezgésvédelmi követelmények betartatásáról. Mint arról lapunk is beszámolt, az éjszakai munkavégzéseket követően a polgármester március 21-én nyílt levélben kérte Lázár János építési és közlekedési minisztertől, hogy utasítsa a vállalkozót a jogellenes cselekmények megszüntetésére, és aznap este tiltakozó megmozdulás is volt a Hamzsabégi sétányon. Ezt követően a miniszter Facebook-posztban jelentette be, hogy azonnal hatállyal megtiltják az éjszakai munkavégzést a Déli Körvasút beruházás teljes területén.

A főpolgármester újabb pert, a károsultaknak jogi segítséget ígért

– Budapest, illetve Újbuda vezetése mindent megtesz azért, hogy a Déli Körvasút beruházás a lehető legkisebb mértékben tegye tönkre az ott élő emberek életét – üzent a vasút környékén lakóknak Karácsony Gergely főpolgármester a kerület vezetőjével, dr. László Imrével tartott sajtótájékoztatón. Az elkordonozott területen március közepe óta azért folyhat az egyébként jogsértő munka, mert a Mészáros Lőrinc cége által végzett építkezést a kormány katonai beruházássá minősítette.

A kormány a Hamzsabégi út környékén lakók akarata ellenére, erőből viszi át a vasútbővítést, amely maradandó természetkárosítással és a helyiek – akár éjszakai – nyugalmának rendkívüli és hosszú távú zavarásával jár. – Ez felfoghatatlan és tűrhetetlen – jelentette ki dr. László Imre a főpolgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatón. – Azt, hogy Magyarország nem jogállam, hogy az emberek érdekeit felülírják a gazdasági érdekek, hogy nem számít a helyi közösségek szava, kevés beruházás mutatja olyan jól, mint a Déli Körvasút – mutatott rá  Karácsony Gergely, kiemelve: hogy Budapestnek elemi érdeke az elővárosi személyi közlekedés fejlesztése, de a kormány erre vonatkozó ígérete csupán a valóság elfedésére használt politikai eszköz volt. – Ez a beruházás a Budapest–Belgrád vasútvonal, ezen keresztül a kínai gazdasági érdekek kiszolgálásáról szól elsősorban – hangsúlyozta a főpolgármester, hozzátéve: a kormány ugyanilyen aktív érdeklődést mutathatna a budai fonódó villamoshálózat bővítése iránt, amelynek tervei készen vannak, mégsem történik semmi.

A városvezető nem titkolta, hogy a főváros is adott elvi hozzájárulást a beruházáshoz, ám számos javaslatot fogalmazott meg, hogyan mentsék meg a sétányt, a fákat, miként kíméljék az ott lakókat, de a kormányt mindez nem érdekelte. A helyi civilek, az önkormányzat és a főváros éppen ezért kétszer is megtámadta a beruházás környezetvédelmi engedélyét, a bíróság pedig mindkétszer érvénytelenítette azt. Ennek kapcsán Karácsony Gergely bejelentette, harmadszorra is pert indítanak a szakszerűtlen környezetvédelmi engedély megsemmisítéséért. Egyúttal a főváros jogi segítségét is felajánlotta a felmerülő perek lefolytatásában azoknak a lakóközösségeknek, amelyek a beruházás miatt anyagi kárt szenvednek. Végül azt üzente, számon fogják kérni a kormányon a beruházás okozta környezeti károk kompenzálásaként ígért zöld fejlesztéseket, játszótér- és parképítéseket.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support