Visszaváltás elnapolva

A magyarországi boltok többségébe már telepítették a PET-palackok és alumíniumdobozok visszaváltására alkalmas automatákat, csak nincs mit visszaváltaniuk. A furcsa helyzet oka, hogy amíg az állam arra kötelezte a rendszert működtető Mohu Mol Zrt.-t, hogy idén január 1-jéig helyezze ki a gépeket a négyszáz négyzetméternél nagyobb élelmiszer­üzletekbe, addig az italgyártók június 30-áig haladékot kaptak a visszaváltható palackok bevezetésére. A Mohu szerint tavasztól már dobálhatunk az automatákba, kérdés, lesz-e rá hajlandóság.

Nem betétdíjas műanyag, alumínium-, illetve üvegpalackot már most is lehet szelektív kukába dobni a szupermarketek bejáratánál lévő szigeteken, de az üzletekben elhelyezett  vadonatúj automaták még hónapokig munka nélkül maradhatnak. Erről azonban egyetlen felirat sem árulkodik, így a vásárló könnyen összezavarodhat.

Akadozva indul az iparági megújulás
Tavaly júliusban 35 évre szerzett állami koncessziót a hulladékgazdálkodási tevékenységek egységesítésére a Mol leányvállalata, a Mohu, amely azt ígéri, megteremti Magyarország körforgásos gazdaságát, igazodva a 2040-ig az országos hulladékmennyiség 65 százalékának újrahasznosítását előíró uniós szabályhoz. Ennek egyik eszköze a betétdíjas visszaváltási rendszer az üveg-, fém-, illetve műanyag palackokra. A január 1-jei gépkihelyezési határidőt a Mohu többé-kevésbé betartotta – lapunk talált olyan nagy kerületi élelmiszerüzletet, ahol még nincs automata –, de nincs mit beléjük dobni, hiszen azok csak a speciális jellel ellátott palackokat fogadják el, ilyenek viszont még nincsenek. Az italgyártók ugyanis június 30-áig még gyárthatják a régi, nem visszaváltható palackokat.

– A médiában az terjedt el, hogy próbaüzemben működnek a gépek, de ezt inkább beüzemelési időszaknak nevezném – nyilatkozta a köztévé híradójának Szabó Szilvia, a Mohu gyártói felelősségi rendszereinek vezetője, aki szerint április–május környékén már biztosan találunk visszaváltható palackokat a polcokon. Az így csomagolt italokért átlag 50 forinttal többet kell majd fizetni a boltban, ezt kapjuk vissza, ha elvisszük a palackot egy visszaváltó pontra.

Ez mehet az automatába
Az új szabályozás csak azokra az italokra vonatkozik majd, amelyek fogyasztásra készek vagy koncentrátumok, csomagolásuk műanyagból, fémből vagy üvegből készült, űrtartalmuk pedig 0,1 és 3 liter közé esik. Ide tartoznak a sörösdobozok, az üdítőitalos és az ásványvizes palackok is. A tejnél és a tejalapú italoknál továbbra sem lesz betétdíj, ahogy a papíralapú csomagolásoknál, például gyümölcsleveknél sem. Fontos, hogy a szabályozás kizárólag italokra vonatkozik, ezért az üvegben árult, de nem ivásra szánt termékeknél – például a tésztaszószok, savanyúságok – nem kell betétdíjat fizetni.

Mennyi az annyi?
Az egyszer használatos csomagolásban (értsd: egyszer lehet használni, mielőtt újrahasznosítják) kapható italok többségére 50 forint lesz a betétdíj, de ezentúl is találkozhatunk „többutas”, tehát újratölthető csomagolásokkal, mint a borok, a sörök vagy a szörpök üvegei. Ezeken sokszor már most is van betétdíj, amit a gyártó állapít meg. Az ilyen üvegeket azonban nem lehet majd minden automatában visszaváltani – jobban járunk, ha nagyáruházba visszük őket, az ígéretek szerint ugyanis azokban lesznek erre alkalmas automaták.

Ki nyer vele?
Lapunk egy próbavásárlás során faggatózni kezdett, amiből kiderült, egyesek ösztönzőként tekintenek a betétdíjra, mert az a szelektív hulladékgyűjtési szemléletet erősíti, mások inkább büntetésként értelmezik, mert a betétdíj visszaszerzését túl macerásnak látják. „Nekem megéri a fáradságot visszahozni, mert egyből viszem haza a következő üvegeket. Csak palackos vizet iszom.” „Nekem bőven elég, hogy a megvásárolt ennivalómat hazacipelem, nemhogy vissza is cipeljem, aztán még kiderül, hogy valamit hiába hoztam.” „Eddig is kidobtam, most is ki fogom.” „Az lenne a helyes, hogy visszahozom, de szerintem nem fogom” – hangzottak a válaszok.
Egy biztos: lesznek, akik bevételi forrásként tekintenek az újrahasznosító biznisz új szegmensére, és a szelektív kukák dézsmálói folytatják sörösdoboz- és fémgyűjtő karrierjüket. Az igazi üzlet azonban az újrahasznosításban van, ami a Szentkirályi Magyarország elnöke szerint kivételes lehetőségeket rejt. – Nyugaton is sokan jöttek rá, hogy a visszaváltós rendszerben a PET nem szemét, hanem árucikk, és rendesen meg is szedték magukat belőle. Ez itthon is megtörténhet majd – nyilatkozta a Portfoliónak Balogh Levente.

Mégse nyomd össze!
A szelektív kukákba továbbra is be lehet majd dobni a műanyag vagy a fémszemetet, de ezzel a mozdulattal elbúcsúzhatunk a betétdíjtól. Ráadásul az automatáknál új rutin szerint kell eljárnunk: a szelektív gyűjtéssel ellentétben a flakonokat nem szabad összenyomni, mert így a gép nem fogja felismerni őket, és nem kapjuk vissza a pénzünket. Ha mindent jól csináltunk, a gép három fizetési módot ajánl: mobilapplikáció segítségével visszautalja a számlánkra a betétdíjat, vásárlási utalványként kapjuk meg az összeget, vagy a pénzt jótékony célokra adományozhatjuk. A Mohu szerint az italgyártók valószínűleg nem várják meg a júniusi határidőt, és már áprilisban megjelenhetnek a matricával jelzett betétdíjas palackok a polcokon.

Török Dániel

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support