Otthonápolási pótlékot vezet be Újbuda

Hat budapesti kerület polgármestere, köztük Újbudáé is vállalta, hogy az általuk vezetett önkormányzatoknál kezdeményezik a szociális rendeletek módosítását, és pénzügyi lehetőségeikhez mérten bevezetik az ápolási díjban részesülők kiegészítő támogatását.

Dr. László Imre polgármester lapunknak elmondta: „Újbudán havonta 15 ezer forinttal szeretnénk segíteni azokat, akik beteg hozzátartozójuk ápolásának szentelik az életüket. Ők gyakran napi 24 órában látják el feladataikat, legfeljebb négy vagy hat órában tudnak munkát vállalni. Sokaknak azonban még ez is gondot jelent, így marad a munkanélküliség. Újbudán a novemberi testületi ülés elé fogjuk terjeszteni a havi 15 ezer forintos otthonápolási pótlékot, hogy csökkentsük terheiket az emberek millióit sújtó gazdasági válságban”.

Újbuda mellett Óbuda-Békásmegyer, Újpest és Erzsébetváros is havi 15 ezer forintos, a XV. kerület 20 ezer forintos kiegészítést készül bevezetni. A XVIII. kerület jövő év elején dönt a kiegészítésről. Civil szervezetek már tavasszal petíciót indítottak az otthonápolási díj emeléséért, mert méltatlannak tartják, hogy felnőtt hozzátartozóik egész napos gondozásáért mindössze havi 45 ezer forintos alaptámogatást kapnak azok, akik ezt végzik. Az érintettek a gyermekek otthongondozási díjához hasonlóan a minimálbérrel megegyező összeget szeretnének kapni. A Belügyminisztériumtól azt írták, az ápolási díj idén 5,2 százalékkal emelkedik, ez azonban csupán havonta átlag 2700 forintos emelést jelent.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support