Lezárta a hatóság a Barackmag utcai építkezést

Rá sem hederített a végzésekre a szállodaépítő. Szeptember 21-én egy NAV-razzia során újra lezárták a Barackmag utca és Törökbálinti út által határolt építkezést, amely hetekig illegálisan zajlott. A madárhegyi szálloda építését korábban minden létező hatóság elmarasztalta és szankcionálta, mindhiába. Most elküldték a munkásokat, így viszont rengeteget csúszhat a befejezés.

Szeptember 20-án reggel ismét felzúgott a betonszivattyú motorja a Barackmag utca leszakadása miatt lezáratott építkezésen, noha a NAV az előző héten azt betiltotta. A szabálytalanságok sorát felvonultató építkezés miatt augusztusban szakadt le a gödör melletti járda és az úttest egy része, emiatt a NAV élet- és balesetveszélyessé nyilvánította, majd lezárta a területet, a gázművek pedig 35 lakásban volt kénytelen kikapcsolni a gázt.


A beruházó a kormányhivatal többszöri felszólítása és határozata ellenére sem építette meg a hiányzó támfalat, arra is fittyet hányt, hogy végrehajtás indult ellene. (Az adóhatóság ennek során közbeszerzésen választ ki egy céget a károk helyreállítására, és csak az léphet be az építési területre.) A vállalkozó jogellenesen folytatta a munkát, miközben az út továbbcsúszott: a múlt hét óta a járda és az úttest újabb része zuhant a mélybe. A helyi civilek aggódnak, szerintük a gödör elé hányt föld miatt a leszakadt út alatt folyó rétegvizek nem tudnak távozni, ezzel eláztatják a területet, ami további omlásokhoz vezethet.


A helyszínre látogató dr. László Imre polgármester azt ígérte, jogi úton fogják elérni, hogy az építtető betartsa a szabályokat. Bakai-Nagy Zita alpolgármester pedig hozzátette, az önkormányzat nem bízik a vállalkozóban, ezért független szakvéleményt rendelt meg a szabályos támfalépítéshez és a sérült útszakasz biztonságos helyreállításához. – Attól tartok, hogy az út másik része is leszakadhat – tette hozzá.


Keller Zsolt helyi önkormányzati képviselő jelentette az esetet a NAV-nak, amely másnap ellenőrzést tartott a helyszínen. A hatóság azonnal leállította az építkezést, elküldték a területről a munkásokat, majd beszéltek az építtetővel, Gubiev Zoltánnal. Ő állítása szerint úgy értelmezte a NAV-határozatot, hogy beléphet a területre – ez azonban kizárólag a szomszéd telekre vonatkozik. Ott arra kötelezte Gubievet a hatóság, hogy november 30-áig szállítsa el az illegális területfeltöltésből származó földet. Az évek óta húzódó építkezés ismét hosszú időre leállhat, a NAV-végrehajtás ugyanis akár jövő márciusig is eltarthat.


Az önkormányzat kétmillió forintos költségén a gázművek felszíni vezetéket épített ki, így az érintett 35 háztartásban újraindulhatott a gázszolgáltatás.
T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support