Kisebb és zöldebb lakóház épül a Csorbai úton

Négy helyett három emelet, 39 helyett 29 lakás épül meg a Csorbai úti CBA helyén, miután aláírásgyűjtést indított az Allende park lakóközössége. Újbuda nemcsak a beépítés csökkentéséről állapodott meg a telektulajdonos építtetővel, de a képviselő-testület rendkívüli ülésén arról is döntöttek, hogy nem adják el a beruházásban érintett parkolót.

A képviselő-testület ülésén heves vita alakult ki arról, meg lehet-e akadályozni a Csorbai úti építkezést, illetve jogosan épül-e lakóház az Allende park mellett. A beruházás ellen ugyanis lakossági tiltakozás indult: a környékbeliek egy korábbi lakossági fórumon, illetve az önkormányzathoz benyújtott petícióban kérték a projekt leállítását, erre azonban László Imre polgármester szerint nincs lehetőség. Az egykori CBA áruház ingatlanát a kerület 2006-ban értékesítette, azóta magántulajdonban van, a kormány által elvont építéshatósági jogkörök hiányában pedig közel nullára csökkent a városvezetés beleszólása abba, hogy mi épülhet Újbudán. Az önkormányzat semmilyen módon nem vehet részt az építési engedélyezési folyamatban, hivatalosan tudomása sincs a kerületben tervezett építkezésekről: a beruházók csak kormányzati szervekkel kötelesek felvenni a kapcsolatot az engedélyek ügyében.  

A testületi ülésen megjelent civilek mellett a Fidesz–KDNP és a Mi Hazánk képviselői is a beruházás ellen érveltek, lakóparképítésnek nevezve azt, miközben Újbuda küzd a kerület erőszakos kormányzati túlépítése ellen. Erhardt Attila alpolgármester leszögezte, a híresztelésekkel ellentétben nem lakópark készül a Csorbai úton, csupán egy háromszintes ház. – Az építési szabályzat szerint összesen 360 négyzetméter szintterületnyi épület kerülhet a telekre, ezt a méretet sok mindennek lehet nevezni, de lakóparknak biztosan nem – fogalmazott.

Egy módosítás hatása
A polgármester emlékeztetett: a 2018-ig hatályos Kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ) szerint az áruház és a mellette álló gázfogadó telkére maximum 7,5 méter magas, összesen 900 négyzetméter összterületű épületet lehetett volna felhúzni. 2018-ban azonban a Hoffmann Tamás (Fidesz) vezette képviselő-testület az építhető épületek maximális alapterületét háromszorosára, 2700 négyzetméterre, magasságát pedig csaknem a duplájára, 14 méterre emelte – a helyiekkel való egyeztetés nélkül –, a közterületként bejegyzett parkolót pedig beépíthető telekké minősítette át. Így a területen most nagyobb épületet húzhat fel a fejlesztő, mint a korábbi szabályozás szerint tehette volna. A Csorbai úti ingatlan akkori tulajdonosát előnyös helyzetbe hozó módosítás egy másik jelentős beruházásnak is kedvezett: a közeli Andor utca 60. alatt 140 lakás építését tette lehetővé. Az az építkezés hamarosan indul, a lakók ennek sem örülnek. A vita során elhangzott: 2019 óta az önkormányzat egyetlen újbudai ingatlan esetében sem növelte a tulajdonosok beépítési lehetőségeit, kizárólag csökkentések történtek.

Parkoló újragondolva
Az építkezést ellenző lakók azt is kifogásolták, hogy az önkormányzat eladásra szánta a CBA-ingatlan melletti parkolót, a beruházó ugyanis erre a területre is igényt tartott. (Ennek beépítésére szintén a 2018-as szabályzatmódosítás ad lehetőséget.) Miután egy korábbi lakossági fórumon, illetve az Allende parki lakók petíciójából kiderült, hogy a helyiek nem örülnek az új épületnek, nem szeretnének megválni a parkolótól, és hiányolják az üzleteket a környékről, az önkormányzat tárgyalásokat kezdeményezett a beruházó céggel. Ennek eredményeként a parkoló eladásáról szóló szerződést felbontják, így az önkormányzati tulajdonú parkolóként üzemelhet tovább. Újbuda a CBA-telek tulajdonosával kötött megállapodásban továbbá elérte, hogy az eredetileg tervezett négyemeletes ház helyett háromemeletest építenek, 39 helyett 29 lakással, 15 százalékkal kisebb, mindössze 2600 négyzetméternyi területen. Emellett növelik a zöldfelületeket, megőrzik a meglévő fákat, az épület zöldtetős lesz, az aljában pedig üzleteket alakítanak ki.

Csernus László (Fidesz–KDNP) közölte, már májusban jelezte a vezetésnek, hogy ne adják el a telket, de az csak akkor reagált, amikor már a lakók is tiltakozni kezdtek. Hintsch György alpolgármester válaszában elmondta, fontosnak tartja, hogy egy önkormányzat ne ragaszkodjon görcsösen álláspontjához, és amikor új információk, helyzetek állnak elő, képes legyen korrigálni döntését. – Ezt tettük – fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve, hogy ennél százszor nagyobb horderejű ügyek, mint például az akkumulátorgyárak építése kapcsán meg sem kérdezik a lakosság véleményét, sőt, törvénymódosításokkal elérik, hogy ne kelljen meghallgatni az embereket.

Nem lehet blokkolni az építkezést
Csernus László előterjesztése a második napirendi pontban változtatási tilalmat kért arra a régióra, ahol a Csorbai úti ingatlan helyezkedik el, ez három évig megtiltana a környéken minden építkezést. – Azt ígérni az embereknek, hogy semmi nem fog épülni ezen a telken, felelőtlen dolog – jelentette ki Erhardt Attila. Az alpolgármester kifejtette, ha a tulajdonos jogait építési jogának megszerzésétől kezdve hét éven belül módosítják, kártalanítás illeti, így a változtatási tilalom egy borítékolható vesztes pert, és akár több száz milliós kártérítést vonna maga után. A területen előbb-utóbb mindenképpen építkezne az aktuális tulajdonos. A tilalom emellett azzal is járna, hogy a környéken még egy szerszámos kamra falát sem lehetne lebontani. A képviselők végül nem szavazták meg az előterjesztést.

T. D.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support