Elfogadták a zárszámadást

Nyereséges évet zárt a kerület – derült ki a 2022-es év zárszám­adásából. Újbuda képviselő-testülete a Feneketlen-tó körüli park fejlesztéséről is döntött májusi ülésén. A kerület nem csatlakozik a parlament orosz–ukrán háborúval kapcsolatos határozatához, a testület saját nyilatkozatban támogatta Ukrajnát és a békét.

A májusi képviselő-testületi ülésen adták át az Újbuda Közbiztonságáért elismerő címeket a Polgármesteri Hivatal nagytermében. A kitüntetés olyan rendőröknek, tűzoltóknak, polgárőröknek, közterület-felügyeleti dolgozóknak, valamint civileknek adományozható, akik kiemelkedő munkát végeznek a kerületben élők biztonságának megteremtésében és fenntartásában. László Imre polgármester és Hintsch György alpolgármester ezúttal Ozsvárt János rendőr őrnagynak, valamint Szlovák Vince tűzoltó századosnak adta át az elismerést.

Sikerült növelni az önkormányzat vagyonát
A májusi testületi ülés legfontosabb napirendi pontja a zárszámadás volt; László Imre polgármester bevezetőjében elmondta, 2022-ben az önkormányzat teljesítette mind kötelező, mind önként vállalt feladatait. Az elképesztően növekvő működési költségek ellenére Újbuda Önkormányzata fegyelmezetten és helyesen gazdálkodott, így közel 2,5 milliárd forinttal növelni tudta vagyonát.

Arra a kormánypárti felvetésre, hogy ennek fényében mégsem voltak olyan megterhelők a kormányzati elvonások, a polgármester azok felsorolásával válaszolt. – 2020 óta minden évben elvették a teljes gépjárműadó-bevételünket, két év alatt 700 millió forintot vontak el a parkolási bevételekből, 2019-hez képest 1,7 milliárd forinttal kevesebb lehet az iparűzési adóból származó összeg. A kormány által megemelt szolidarítási adó 444 millióról több mint 3 milliárd forintra nőtt. Ha azt nézzük, hogy nagyjából 4,4 milliárd forint maradhatott volna nálunk, ki lehet számolni, mi mindent tudtunk volna még megvalósítani – fogalmazott a kerület vezetője. Azt is bejelentette, a munkájukat erőn felül végző pedagógusok elismerése érdekében 25 főt részesítenek bruttó 250 000 forint anyagi elismerésben. Hozzátette, a kerület 10 millió forintos keretet hoz létre, amelyből a gyerekeknek osztálykirándulást szervező tanárok részesülhetnek pályázat útján.

Több jut fejlesztésre
A zárszámadási tervezet az előző évi önkormányzati költségvetés kiemelt feladatait, illetve azok teljesítését nyugtázta. A büdzsében útépítési, burkolatjavítási programok mellett olyan nagy beruházások költségei is szerepeltek, mint az Újbudai Gyermekegészségügyi Központ és Egynapos Sebészet, valamint a Diabétesz Központ fejlesztésére fordított összegek. Mindezek mellett óvoda- és óvodaudvar-felújításokra, játszóterek korszerűsítésére, zöldfelületi rehabilitációs programokra, szociális feladatokra, a Szent Kristóf Szakrendelő, valamint a civil szervezetek támogatására is költött az önkormányzat.

Az önkormányzat 42,8 milliárd forint bevételi főösszeggel és 35,86 milliárd forint kiadási főösszeggel zárta a 2022-es esztendőt. A közel 2,5 milliárdos maradványösszeget a tervezet szerint többek között köznevelési és szociális intézmények fejlesztésére, a rendőrség és civil szervezetek támogatására, a közalkalmazotti cafetéria emelésére, parkfenntartásra, a Feneketlen-tó rehabilitálására, városi infrastruktúra-fejlesztésre és a szakrendelő támogatására fordítják majd.

Beszámolt a rendvédelem
A XI. kerületi rendőrkapitányság 2022. évi beszámolóját ismertetve Jáger István rendőrkapitány elmondta, mivel 2021-ben több volt a közlekedési baleset a kanyarodási, elsőbbségadási és irányváltoztatási szabályok megszegése, illetve gyorshajtás miatt, ezeken a területeken célzott ellenőrzéseket végeznek. A tavalyi eredményekről szólva elmondta, a személygépkocsi-lopások száma 55, a gépkocsifeltöréseké 50, a betöréseké pedig 20 százalékkal csökkent.

Megújul a Feneketlen-tó parkja
A képviselő-testület arról is döntött, hogy a Feneketlen-tavi közpark komplex megújítására együttműködési és támogatási megállapodást köt a Fővárosi Önkormányzattal. A 300 millió forintos fejlesztés kivitelezője a főváros lesz, amely a projekthez 200 millió forinttal járul hozzá. Újbuda Önkormányzata 91 milliós önrészt vállal, amellett, hogy 9 millió forintért elkészítteti a közparkfejlesztés hosszú távú terveit. A munkálatok során megújulnak a Feneketlen-tó melletti közpark zöldfelületei, felújítják a Kosztolányi Dezső téri vízarchitektúrát, fákat telepítenek a Bartók Béla úton.

Újbuda kiáll Ukrajna mellett
A Fidesz–KDNP-frakció kezdeményezte, hogy Újbuda csatlakozzon az orosz–ukrán háborúról szóló országgyűlési határozathoz. A képviselő-testület végül az ötpárti koalíció teljes egyetértésében, az alábbi módosító határozatot fogadta el, a Fidesz–KDNP-frakció szavazatai nélkül.

„Legyen béke, nemet mondunk a háborúra! Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda képviselő-testülete elítéli Oroszország katonai agresszióját, elismeri Ukrajna teljes területi integritását, illetve jogát az önvédelemhez, és követeli az orosz csapatok azonnali kivonását Ukrajna területéről.

Újbuda Önkormányzata az ENSZ Alapokmányának 51. cikkelyével összhangban támogatja Ukrajna honvédő harcát annak érdekében, hogy a háború mihamarabb véget érjen, és béke legyen.

Büszkék vagyunk a szülőföldjük szabadságáért küzdő kárpátaljai magyarokra, és az ukrán népre!”

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support