Újbuda pert nyert: újra megsemmisítették a Déli Körvasút környezetvédelmi engedélyét

Megsemmisítette a Déli Körvasút beruházás környezetvédelmi engedélyét a Fővárosi Törvényszék. A civil társadalom és Újbuda Önkormányzata által indított közigazgatási perben a bíróság megállapította: a kormányhivatal jogszabálysértést követett el, amikor az előző ítéletnek nem megfelelő módon adta ki az engedélyt, mert az nem felelt meg maradéktalanul a korábbi engedélyt megsemmisítő ítélet iránymutatásainak.

Továbbra is határozottan nyitottak vagyunk a szakszerű, megfelelően előkészített és a helyi társadalom szempontjait is figyelembe vevő megoldásra. Álláspontunk szerint a nem Budapest célirányú teherforgalmat a lakott területek elkerülésével, a V0 vasútvonal megvalósításával kell lebonyolítani, hogy az Újbudán áthaladó városi vonalszakasz fejlesztésére valóban csak az elővárosi személyforgalom érdekében, a meglévő környezeti elemeket nem károsító módon kerülhessen sor.

Újbuda Önkormányzata a civilekkel közösen (Védegylet, Popék) korábban már több alkalommal is bemutatta a Déli Körvasúttal és a V0 vasútvonallal kapcsolatos konstruktív műszaki javaslatait a beruházó minisztériumnak. Indítványainkra hónapok óta nem reagált a szaktárca, annak ellenére, hogy az ügyben eddig illetékes miniszterhelyettes erre határozott ígéretet tett.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support