Nyílt levél a Hamzsabégi sétány környékének lakóihoz

Levélben kereste meg a Vibrocomp Kft. a Hamzsabégi sétány környékén élőket. A levél szerint a V-Híd Zrt. kivitelezési munkálatokat végez a régióban, ezért a lakókat arra szólítják fel, egyeztessenek időpontot, és tegyék lehetővé a lakásuk állapotfelmérését, hogy az építkezés miatt keletkezett károkat egyértelműen beazonosíthassák majd.

A levéllel kapcsolatban az önkormányzathoz is érkezett lakossági megkeresés, ami indokolttá teszi, hogy kijelentsük: önkormányzatunk az állapotfelmérésről a beruházói szerepkörben eljáró Építési és Közlekedési Minisztériumtól, vagy a környezetvédelmi tervező Vibrocomp Kft-től nem kapott külön értesítést. A fővállalkozó kivitelező V-Híd Zrt. hetekkel a lakossági értesítések kiküldése után, tegnap este küldött egy rövid levelet.

Hangsúlyozzuk továbbá, hogy a Déli Körvasút beruházással kapcsolatban jelenleg is folyamatban van egy közigazgatási per, amelyet Újbuda Önkormányzata és a civil társadalom kezdeményezett, és melyhez érdekelt támogatóként csatlakozott Budapest Főváros Önkormányzata és Ferencváros Önkormányzata is. A perben az építkezés környezetvédelmi engedélyét támadják a felperesek, amely – az önkormányzat álláspontja szerint – nem felel meg a korábbi jogerős döntés által előírt követelményeknek.

Ebben az eljárásban a Fővárosi Törvényszék azonnali jogvédelem keretében elrendelte a keresetlevél benyújtásának halasztó hatályát a környezetvédelmi engedély végrehajtására, tehát kivitelezési munkálatok a per lezárultáig nem végezhetők.

Újbuda Önkormányzata számára kiemelten fontos, az itt élők életminőségének védelme, ezért elfogadhatatlannak tartjuk, hogy évente 51 ezer, tehát óránként 6 hosszú tehervonat robogjon át a területen. Az ennek többségét jelentő tranzit teherforgalom számára a V0 vasútvonal megvalósítása jelenthetne alternatívát. Ezért az önkormányzat álláspontja szerint a Déli Körvasút beruházás műszaki tartalma is felülvizsgálandó, az elővárosi személyforgalom fejlesztését szem előtt tartva

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support