Újbudai árváknak is segít a Regőczi Alapítvány

Négymillió forintot szavaztak meg a képviselők.

Tizenhárom újbudai érintett kap támogatást attól az alapítványtól, amelyet olyan gyerekek érdekében hoztak létre, akik a Covid-járvány miatt vesztették el egyik vagy mindkét szülőjüket. A Regőczi István Alapítvány 2021-ben egyszeri juttatásokat adott, tavaly viszont már rendszeres támogatásokat állapítottak meg.


Az alapítvány Magyarországon élő, kiskorú magyar gyermekeknek vagy nagykorú, de nappali tagozaton tanuló fiataloknak segít, vagyis lényegében addig, amíg az árván vagy félárván maradt gyerek nem képes magáról gondoskodni. Tehát még jó ideig lesz feladatuk a koronavírus reménybeli eltűnése után is.


A kuratórium – amelynek elnöke Herczegh Anita jogász, tagjai Bagdy Emőke pszichológus és Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató – rászorultsági alapon három kategóriába sorolta a családokat. A legnehezebb helyzetben lévők havi 45 000 forint támogatásban részesülnek gyermekenként (negyedévenként folyósítva), másoknál ez havi 30 000 forint, emellett vannak, akik csak évenként háromszor kapnak támogatást (a nyári táboroztatási, az iskolakezdési és a karácsonyi időszakban).


2021-ben 462 család, illetve 806 gyermek jutott összesen 167,5 millió forinthoz, 2022-ben a folyamatos kérelmek nyomán 1435 gyermek és családja kapott 470,3 milliót. – Az alapítvány továbbra is számít Újbuda Önkormányzatának nagylelkű támogatására – emlékeztetett a legutóbbi képviselő-testületi ülés elé terjesztett határozati javaslatában Junghausz Rajmund önkormányzati képviselő. A testület négymillió forintos támogatást szavazott meg, azzal a feltétellel, hogy ezt az összeget XI. kerületi érintettek megsegítésére fordítják.

A ROVATBÓL

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support